بروکر‌های پیشنهادی
وینگو مارکتس
وینگومارکتس
پر مخاطب ترین

با عضویت در خبر نامه یـــــــــوتــــــــو تایــــــــــمز از اخبار مطلع شوید.

آیا آسیب به جایگاه دلار دائمی است؟

سیاست‌های تعرفه‌ای دونالد ترامپ و حملات او به فدرال رزرو، تردیدهایی را در مورد اینکه دارایی‌های آمریکا به اندازه گذشته امن هستند، ایجاد کرده است.

این امر جایگاه دلار به عنوان پرکاربردترین ارز در تجارت جهانی را تهدید می‌کند و دلار را در برابر سبدی از ارزهای خارجی تضعیف می‌کند.

با این حال، تحلیلگران می‌گویند بعید است که این امر به طور قابل توجهی نقش دلار در اقتصاد جهانی را تغییر دهد.

همانطور که سرمایه‌گذاران از یک ماه پرنوسان خبرهای تعرفه‌ای بهبود می‌یابند، سؤال ماندگار در وال استریت این است که جایگاه دلار آمریکا به عنوان ارز برتر جهانی تا چه اندازه تضعیف شده است.

تحلیلگران می‌گویند با توجه به نبود جایگزین مناسب، بعید است «دلار پادشاه» به این زودی‌ها از تخت خود به زیر کشیده شود. دلار همچنان پرکاربردترین ارز در تجارت جهانی است، نقشی که از پس از جنگ جهانی دوم حفظ کرده است، و تلاش‌های گذشته برای جایگزینی آن با شکست مواجه شده‌اند.

با این حال، سیاست‌های تعرفه‌ای رئیس‌جمهور دونالد ترامپ و حملات او به فدرال رزرو، تردیدهایی را در بازارهای مالی جهانی ایجاد کرده و این سلطه را شکسته است. اگرچه او از آن زمان در هر دو مورد عقب‌نشینی کرده و بازارهای سهام آمریکا تا حدودی بهبود یافته‌اند، اما به نظر نمی‌رسد تردیدها در میان سرمایه‌گذاران جهانی کاملاً از بین رفته باشد.

ویشواناث تیروپاتور، استراتژیست مورگان استنلی، هفته گذشته در یادداشتی به مشتریان نوشت: «زمانی که چنین نگرانی‌هایی مطرح می‌شوند، بازگرداندن غول به داخل چراغ جادو کار دشواری است.»

با این حال، او نوشت که «واقعیت‌های عملی» تغییر گسترده در نقش دلار را دشوار می‌کند.

دلار ممکن است تنها با ضعف موقت روبرو باشد

از آنجا که دلار جزء اساسی تجارت جهانی است، کشورها و بانک‌های مرکزی آنها مقادیر زیادی دلار در خزانه‌های خود نگهداری می‌کنند. طبق گزارش صندوق بین‌المللی پول، دلار آمریکا در سال گذشته حدود ۵۷ درصد از ذخایر ارزی را تشکیل می‌داد، در مقایسه با ۲۰ درصد برای یورو، ۶ درصد برای ین ژاپن و ۵ درصد برای پوند استرلینگ.

طبق گزارش بانک تسویه حساب‌های بین‌المللی، دلار آمریکا در سال ۲۰۲۲ در حدود ۹۰ درصد از معاملات در بازاری که سرمایه‌گذاران و شرکت‌ها ارزهای خارجی را معامله می‌کنند، حضور داشته است.

برنت کاگینز، مدیر سرمایه‌گذاری در شرکت تریاد ولث پارتنرز در کانزاس، می‌گوید «واقعاً هیچ جایگزینی» برای دلار وجود ندارد. او گفت که یورو «بسیار چندپاره» است، ارز چین آزادانه در بازارها شناور نیست و ین «مقیاس لازم» برای رقابت را ندارد.

سلطه دلار مدت‌هاست که برخی کشورها را آزرده خاطر کرده است — و نه فقط کشورهایی که تحت تحریم‌های آمریکا هستند، مانند روسیه یا ایران. در دهه ۱۹۶۰، یک مقام فرانسوی گفت که حاکمیت دلار به ایالات متحده یک «امتیاز گزاف» می‌دهد، لقبی که از آن زمان تاکنون باقی مانده است.

اخیراً، کشورهای بریکس — که شامل برزیل، روسیه، هند و چین می‌شوند — ظاهراً ایده توسعه یک ارز مشترک را کنار گذاشته‌اند، حتی در حالی که به دنبال تقویت ارزهای محلی خود در قراردادهای تجاری به جای دلار آمریکا هستند. این جدیدترین پیروزی برای دلار آمریکا بود که کاگینز خاطرنشان کرد تاکنون از مجموعه‌ای از جایگزین‌های احتمالی جان سالم به در برده است.

کاگینز گفت: «حتی با وجود اینکه اکنون با اختلال روبرو است و مردم آن را به چالش می‌کشند، قبلاً هم با چالش‌هایی روبرو شده و همیشه پیروز بیرون آمده است، ما نمی‌بینیم که این مورد متفاوت باشد.»

اما همچنان با «بحران اعتماد» روبرو است

آرون سای، استراتژیست ارشد چند-دارایی در شرکت اروپایی پیکتت اَست منیجمنت، می‌گوید با وجود سلطه تاریخی، دلار با «بحران اعتماد» گسترده‌تری در دارایی‌های آمریکا مواجه است.

سرمایه‌گذاران در حال بررسی این موضوع هستند که آیا اوراق قرضه خزانه‌داری آمریکا — که دولت برای تأمین مالی کسری‌های خود منتشر می‌کند — هنوز همان «پناهگاه امن» سابق هستند یا خیر. آنها همچنین در حال کاهش برخی از سهام آمریکایی خود هستند، به طوری که شرکت‌های فناوری به شدت آسیب دیده‌اند و نگرانی‌ها درباره اقتصاد آمریکا چشم‌انداز دیگران را مبهم کرده است.

فروش دارایی‌های دلاری آمریکا، دلار را تحت فشار قرار داده است، به طوری که امسال ۸ درصد در برابر سبدی از ارزهای خارجی تضعیف شده است.

برخی تحلیلگران فکر می‌کنند که بدترین وضعیت ممکن است پایان یافته باشد. نیک بننبروک، اقتصاددان بین‌المللی ولز فارگو، در یادداشت تحقیقاتی خود نوشت که فروش دلار «غیرمعمول و احتمالاً موقتی» بوده است. در حالی که سای گفت بازارهای مالی آمریکا و «شرکت‌های کاملاً استثنایی» همچنان ارزش سرمایه‌گذاری دارند، مدیران دارایی جهانی مانند پیکتت در حال بازنگری در مواجهه سنگین خود با آمریکا و سنجش گزینه‌های جایگزین هستند. برخی در حال خرید طلا هستند که به رکوردهای بالایی رسیده است. اوراق قرضه آلمان نیز گزینه محبوبی برای کسانی است که به دنبال پناهگاه امن هستند. بازارهای نوظهور نیز شاهد ورود سرمایه هستند.

سای گفت با افزایش عدم اطمینان در آمریکا، سرمایه‌گذاری در سهام نزدیک‌تر به خانه (یعنی بازارهای اروپا و بریتانیا برای سرمایه‌گذاران اروپایی) جذاب‌تر شده است، و افزود که سیاست‌های ترامپ «سرمایه را تشویق کرده است که در داخل کشور بماند.» سای گفت هنگام بررسی برای سرمایه‌گذاری نقدی، دارایی‌های اروپا و بریتانیا را «کمی بیشتر از آنچه در سال گذشته می‌کردم» در نظر می‌گیرد.

با این حال، تحلیلگران می‌گویند که این روند می‌تواند تغییر کند.

 بننبروک نوشت:  «ما کاملاً می‌فهمیم چرا بازارهای مالی الان می‌خواهند پول‌هایشان را از آمریکا بیرون بکشند، اما به نظر ما این کار فقط یک تصمیم کوتاه‌مدت است و به این معنی نیست که سرمایه‌گذاران به طور کلی دیگر به سرمایه‌گذاری در آمریکا اعتقادی ندارند.»

 

عضو کانال تلگرامی اخبار و تحلیل فوری فارکس و انس طلا شوید

پرمخاطب ترین‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *