ترامپ به وعده خود عمل کرد و از ۹ آوریل تعرفههایی را بر دهها کشور اعمال کرد. اما این وضعیت دوام زیادی نداشت. تنها چند ساعت بعد، رئیسجمهور آمریکا در شبکه اجتماعی تروث سوشال پستی منتشر کرد و یک «توقف ۹۰ روزه» و کاهش قابل توجه تعرفههای متقابل در این مدت را اعلام نمود. بازارها فوراً واکنش نشان دادند.
شاخصهای اساندپی ۵۰۰، نزدک و داو جونز همراه با سایر داراییهای پرریسک با اشتیاق رشد کردند. بعداً، ترامپ آن را به عنوان یک پیروزی بزرگ قلمداد کرد و با لحنی عادی درباره میزان سودی که دو مدیر اجرایی از این اقدام کسب کرده بودند، لاف زد. این خوشبینی تا پایان هفته ادامه یافت و به شاخصها کمک کرد تا در محدوده مثبت بسته شوند.
در این میان، تنشها بین آمریکا و چین نه تنها ادامه یافت بلکه تشدید شد و اعتماد سرمایهگذاران را به طور موقت متزلزل کرد؛ زیرا هر دو طرف تعرفهها را تا سطح تقریباً ممنوعیتآور افزایش دادند. اما خب، یک کندی اقتصادی جهانی بین دو قدرت جهانی چیز مهمی نیست، درست است؟ این چندان مهم نیست… (با لحنی کنایهآمیز).
ظاهراً تنها دنیای تجارت نگران است. همانطور که رویترز میگوید: «تعرفههای گستردهای که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از ۲ آوریل اعمال کرده و توقفهای متعاقب برخی از آنها، عدم اطمینان را برای شرکتهای سراسر جهان ایجاد کرده که باعث شده برخی از آنها عقبنشینی کنند یا از ارائه راهنماییهای مالی خودداری نمایند.»
جای تعجب نیست که شاخص DXY همچنان برای بهبود تلاش میکند؛ در حقیقت، با تجدید شرطبندی معاملهگران مبنی بر اینکه یورو پس از شکستن روند نزولی بلندمدت، به افزایش خود ادامه خواهد داد، این شاخص بیشتر سقوط میکند. حتی اظهارات مقامات خزانهداری آمریکا مبنی بر اینکه آمریکا همچنان از سیاست دلار قوی حمایت میکند، تأثیر چندانی در جلوگیری از این روند نزولی نداشته است.
بازارها به طور فزایندهای متقاعد شدهاند که اقتصاد آمریکا در حال از دست دادن قدرت است و اکنون شرط میبندند که فدرال رزرو ممکن است نه تنها با یک بلکه احتمالاً با چهار کاهش نرخ بهره تا پایان سال مداخله کند. همه نگاهها به سخنرانی جروم پاول در این چهارشنبه دوخته شده است: آیا او سرنخی درباره آنچه در پیش است، ارائه خواهد داد؟
لازم به ذکر است که بزرگترین تردید فدرال رزرو درباره کاهش بیشتر نرخها، خطر افزایش تورم است — و این نگرانی بیاساس نیست. به هر حال، تعرفهها معمولاً باعث افزایش قیمتهای داخلی میشوند. امید این است که تعرفهها تقاضا را کاهش دهند، که میتواند به جبران فشارهای تورمی کمک کند.
آیا دلار به سقوط خود ادامه خواهد داد؟
شاخص دلار در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ به زیر ۸۹ کاهش یافت، بنابراین از نظر تئوری هنوز جا برای کاهش بیشتر وجود دارد. با این حال، اگر تعرفهها پابرجا بمانند، واردات آمریکا احتمالاً کاهش خواهد یافت. واردات کمتر به معنای تقاضای کمتر برای ارز خارجی است، که میتواند از دلار قویتر حمایت کند، اما این تأثیر فوری نخواهد بود.