بانک مرکزی اروپا در سال جاری به کاهش نرخ بهره ادامه داده است، در حالی که همتای آمریکایی آن، فدرال رزرو، آن را ثابت نگه داشته است.
فدرال رزرو به دلیل اعمال تعرفههای گمرکی توسط رئیسجمهور دونالد ترامپ بر شرکای تجاری جهانی که میتواند تورم بالا را مجدداً شعلهور کند، تمایلی به کاهش نرخها نداشته است.
بانکداران مرکزی اروپا بیشتر نگران این بودهاند که تنشهای تجاری با آمریکا میتواند اقتصاد کشورهایشان را کُند کند.
در سال ۲۰۲۵، بانک مرکزی اروپا و همتای آمریکایی آن رویکردهای کاملاً متفاوتی را در سیاست پولی اتخاذ کردهاند.
بانک مرکزی اروپا همچنان به کاهش نرخهای بهره ادامه داده است، در حالی که فدرال رزرو آنها را ثابت نگه داشته است. این مسیرهای متفاوت روز پنجشنبه زمانی که بانک مرکزی اروپا نرخ شاخص خود را یک چهارم درصد کاهش داد، که هفتمین کاهش از ماه ژوئن بود، به طور واضحتری مورد توجه قرار گرفت.
در مقابل، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، در همان روز اظهارات عمومیای داشت که نشان میداد بانکداران مرکزی آمریکا عجلهای برای کاهش نرخ کلیدی فدرال فاندز ندارند. فدرال رزرو نرخ خود را ۱ درصد از اوج سال گذشته کاهش داده و از دسامبر آن را ثابت نگه داشته است، در حالی که بانک مرکزی اروپا نرخ خود را ۱.۷۵ درصد کاهش داده است.
شکاف میان دو سوی اقیانوس اطلس
بانک مرکزی اروپا از ابتدای سال ۲۰۲۵ همچنان به کاهش نرخ بهره کلیدی خود ادامه داده است، در حالی که آمریکا آن را ثابت نگه داشته است. پیش از این، هر دو نرخ تقریباً هماهنگ با یکدیگر حرکت میکردند.
اظهارات پاول واکنش رئیسجمهور دونالد ترامپ را برانگیخت، که پاول را متهم کرد در کاهش نرخها بسیار کُند عمل میکند و در کاهش هزینههای استقراض و تقویت اقتصاد از اروپا عقب افتاده است.
با این حال، اقتصاددانان گفتند که این تفاوت عمدتاً ناشی از سیاستهای خود ترامپ است، به ویژه کمپین گسترده و غیرقابل پیشبینی او در اعمال تعرفهها بر شرکای تجاری. در سالهای منتهی به تعرفهها، دو بانک مرکزی عمدتاً هماهنگ با یکدیگر حرکت میکردند و به جریانهای اقتصادی مشابه واکنش نشان میدادند.
پیشبینیکنندگان و سرمایهگذاران به طور گسترده انتظار دارند که تعرفهها هزینه زندگی را افزایش دهند، و این امر مقامات فدرال رزرو را نگران کرده که کاهش نرخهای بهره ممکن است تورم را دوباره شعلهور کند. در همین حال، مقامات اروپایی بیشتر نگران کندی اقتصادی هستند، به ویژه از آنجا که تعرفهها میتوانند به صادرات به آمریکا آسیب برسانند.
داگلاس پورتر، اقتصاددان ارشد در بازارهای سرمایه BMO، در یادداشتی در روز پنجشنبه نوشت: «هر بانک مرکزی با پیچیدگیهای ناشی از جنگ تجاری، که یک رویداد بسیار نادر و استثنایی است، دست و پنجه نرم میکند. واکنش به بلاتکلیفی تعرفهها بسته به اینکه اقتصاد هر کشور چقدر به تجارت با آمریکا وابسته است و وضعیت فعلی رشد و تورم آن کشور چگونه است، متفاوت خواهد بود.»
ارنی تدسکی، مدیر اقتصاد در آزمایشگاه بودجه دانشگاه ییل، در پستی در پلتفرم رسانه اجتماعی X، با اشاره به احیای ظاهری سیاستهای اقتصادی سودجویانه به سبک قرن نوزدهم توسط رئیسجمهور ترامپ، بر تفاوتهای خاص بین ایالات متحده و همتایان اروپایی آن تأکید کرد.
او گفت: «اروپا تعرفههای خود را به سطح عصر طلایی افزایش نداد، بنابراین با فشار قیمتی که فدرال رزرو با آن مواجه است، روبرو نیست.»