اقتصاددانان میگویند واردکنندگان برای انطباق زنجیرههای تأمین با سیاستهای تعرفهای گسترده دونالد ترامپ با دشواری مواجه خواهند شد.
با اهداف تعرفهای شامل ویتنام، هند و مکزیک، تولیدکنندگان مکانهای محدودی برای انتقال تولید جهت اجتناب از دور جدید تعرفههای ترامپ دارند.
شرکتها ممکن است به جای انتقال تولید، پرداخت تعرفههای بالاتر را انتخاب کنند، و حاشیههای سود کاهش خواهد یافت؛ زیرا همه هزینهها نمیتوانند به مصرفکنندگان منتقل شوند.
برخلاف دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ، تولیدکنندگان ممکن است جایی برای پنهان شدن نداشته باشند؛ زیرا تعرفههای گسترده میتواند زنجیرههای تأمین جهانی را مختل کند.
تعرفههای ترامپ که هفته گذشته اعلام شد، بر واردات از فهرست طولانی کشورها اعمال خواهد شد، از جمله ۳۴ درصد بر کالاهای چینی، ۲۶ درصد بر هند و ۲۰ درصد بر اتحادیه اروپا. ترامپ گفته است که هدف از این تعرفهها، بازسازی تجارت جهانی و بازگرداندن تولید بیشتر به آمریکا است. با این حال، اقتصاددانان معتقدند که به جای انتقال به آمریکا، تولیدکنندگان ممکن است صرفاً در چالشهای زنجیره تأمین گرفتار شوند.
اقتصاددانان و پژوهشگران دویچه بانک نوشتند: «تعرفههای گسترده در میان شرکای تجاری جهانی، برخلاف تعرفههای دوجانبه محدودتر قبلی، توانایی سیستم تجارت جهانی برای انطباق را محدود میکند، این امر به قیمت تضعیف اساسی مدلهای زنجیره تأمین جهانی که در چند دهه گذشته ظهور کردهاند، تمام میشود.»
گستره وسیع اهداف تعرفهای، فضای کمی برای انطباق زنجیرههای تأمین باقی میگذارد
پس از اینکه ترامپ در دوره اول خود در سال ۲۰۱۸ تعرفههایی را بر چین وضع کرد، زنجیرههای تأمین از طریق کشورهایی مانند مکزیک و ویتنام تغییر جهت دادند. با این حال، ویتنام اکنون با تعرفه ۴۶ درصدی تحت سیاست جدید مواجه است، و مکزیک نیز با تعرفه ۲۵ درصدی بر تمام کالاهایی که تحت توافقنامه تجاری USMCA پوشش داده نمیشوند، مواجه شده است.
بسیاری از تولیدکنندگان همچنین تمایلی به انتقال عملیات خود به آمریکا ندارند، جایی که نیروی کار اغلب گرانتر از محل فعلی تولید محصولاتشان است. طبق تحلیل آپولو، یک کارگر تولیدی معمولی در آمریکا نزدیک به ۶،۰۰۰ دلار در ماه درآمد دارد، در حالی که همتای او در چین کمی بیش از ۱،۱۰۰ دلار و یک کارگر تولیدی هندی تنها حدود ۱۹۵ دلار درآمد دارد. این بدان معناست که واردکنندگان گزینههای محدودی برای اجتناب از مالیات در این دوره دارند.
ویدیا مانی، استادیار مدیریت بازرگانی دانشگاه ویرجینیا، در مصاحبهای در وبسایت دانشگاه گفت: «اگر آمریکا تعرفههای بالایی بر مکزیک، چین، هند و اتحادیه اروپا وضع کند و کمک به اقتصادهای منبع اصلی در آفریقا را قطع کند، فضای زیادی برای جابجایی زنجیره تأمین جهانی باقی نمیماند.»
تغییرات زنجیره تأمین میتواند برای شرکتها پرهزینه باشد
برخی صنایع بیش از سایرین تحت تأثیر اختلالات زنجیره تأمین قرار خواهند گرفت؛ پوشاک و خودرو به طور خاص نسبت به اختلافات تجاری آسیبپذیر هستند. مانی گفت در برخی موارد، پرداخت تعرفهها برای شرکتها مقرون به صرفهتر از انتقال تولید خواهد بود.
مانی گفت: «تغییر زنجیره تأمین در پاسخ به تعرفههای بالا، اقدامی عظیم است و فراتر از هر دوره دولتی ادامه مییابد،»
و در حالی که بخشی از هزینههای تعرفه به مصرفکنندگان منتقل خواهد شد، احتمالاً حاشیههای سود برای شرکتهایی که به آمریکا واردات دارند، کاهش خواهد یافت.
مدیران پورتفولیوی درآمد ثابت جانوس هندرسون، برنت اولسون و تیم وینستون نوشتند: «ما توجه ویژهای به محل تولید فروش و سطح تجارت بینمرزی در داخل شرکتها خواهیم داشت تا مشخص کنیم چگونه ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.»