بر اساس گزارش اخیر واشنگتن پست، دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، در حال بررسی اعمال تعرفههای جهانی بر واردات «مواد حیاتی» است. بر اساس این گزارش، فهرست مواد و کالاهایی که هدف تعرفههای پیشنهادی ترامپ قرار گرفتهاند، در سه حوزه اصلی دستهبندی شدهاند و شامل ۱۱ مورد خاص میشوند.
در حوزه زنجیره تأمین صنایع دفاعی، موادی مانند فولاد، آهن، آلومینیوم و مس در اولویت قرار دارند. در بخش تجهیزات پزشکی حیاتی، اقلامی مانند سرنگها، سوزنها، ویالها و مواد دارویی مورد هدف هستند. همچنین، در حوزه تولید انرژی، موادی مانند باتریها و مواد معدنی کمیاب، در فهرست تعرفهها قرار گرفتهاند.
این فهرست بخش بسیار کوچکی از تجارت جهانی و واردات کلی ایالات متحده را تشکیل میدهد. به همین دلیل، تحلیلگران معتقدند که اعمال چنین تعرفههایی بعید است باعث ایجاد مشکل تورمی داخلی شود یا فدرال رزرو را مجبور به حفظ نرخ بهره بالاتر برای مدت طولانیتر کند.
همزمان، ترامپ در آخر هفته پیشنهاد یک لایحه بزرگ را مطرح کرد که شامل تمام اولویتهای او در زمینه مرزها و تمدید کاهش مالیات بر شرکتها است. او ادعا کرد که این لایحه از طریق تعرفهها تأمین مالی خواهد شد. با این حال، تحلیلها نشان میدهند که این طرح تعرفهای مبالغ ناچیزی را جمعآوری میکند و حتی تعرفههای جهانی با نرخهای بالا نیز نمیتوانند کاهش مالیات بر شرکتها را جبران کنند.
در مورد تعرفههای جداگانهای که ترامپ علیه مکزیک، کانادا و چین تهدید کرده، واشنگتن پست نوشته است که بسیاری از رهبران کسبوکار این اقدامات را بعید میدانند. با این حال، برخی از افراد مطلع معتقدند که این تعرفهها ممکن است همراه با تعرفههای جهانی بر بخشهای کلیدی اعمال شوند. به نظر میرسد که تهدیدهای زیادی در این زمینه وجود خواهد داشت.
این گزارش ابتدا باعث تضعیف دلار آمریکا شد، زیرا بازارها این طرح را نشاندهنده اولویتهای ترامپ در زمینه کاهش مالیات بر شرکتها به جای مسائل تجاری یا کسری بودجه تفسیر کردند.
پس از انتشار این گزارش، ترامپ به سرعت واکنش نشان داد و ادعاهای واشنگتن پست را رد کرد. او در بیانیهای گفت: «گزارش واشنگتن پست، که به نقل از منابع ناشناس (که وجود ندارند) ادعا میکند سیاست تعرفهای من کاهش خواهد یافت، اشتباه است. واشنگتن پست میداند که این گزارش اشتباه است. این فقط یک نمونه دیگر از اخبار جعلی است.»
این واکنش ترامپ نشاندهنده فضای معاملاتی تحت تأثیر سیاستهای او است. به نظر میرسد که چهار سال دیگر از چنین نوساناتی در انتظار بازارها باشد، چرا که ترامپ به طور مداوم از ابزار تعرفهها به عنوان اهرم فشار در سیاستهای تجاری خود استفاده میکند.