دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ با عدم قطعیت مشخص شده است، اگرچه اقتصاد تاکنون با این ضربهها کنار آمده است.
ترامپ یکی از پنج رئیس جمهور پس از جنگ است که اقتصاد در 100 روز اول آنها کوچک شده است.
ترس از آینده بدتر در میان مصرفکنندگان و اقتصاددانان افزایش یافته است، بسیاری از آنها معتقدند که تعرفههای بحثبرانگیز او قیمتها را افزایش خواهد داد.
تنها 100 روز پس از آغاز دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ، تلاشهای گسترده او برای بازسازی اقتصاد آمریکا در حال نشان دادن نتایج است.
از اولین روز ریاست جمهوری خود، ترامپ رگباری از فرمانهای اجرایی را صادر کرد که برخی از آنها تأثیرات چشمگیر و فوری بر اقتصاد داشتهاند. طبق تحلیل بانک دویچه، ترامپ در طول 100 روز 142 فرمان اجرایی امضا کرد و رکورد قبلی فرانکلین روزولت را که در سال 1933، 99 فرمان امضا کرده بود، شکست. ترامپ در این مرحله از دوره اول خود تنها 33 فرمان امضا کرده بود، و بایدن فقط 42 فرمان.
بسیاری از این فرمانها مربوط به تجارت بودند: ترامپ تعرفههای سنگینی بر شرکای تجاری آمریکا تحمیل کرد، از جمله تعرفه 145 درصدی بر اکثر محصولات چینی. این فرمانها چرخشی اساسی نسبت به دوران پس از جنگ جهانی دوم و سیاستهای تجارت آزاد اجرا شده توسط رؤسای جمهور آمریکا هستند. ترامپ گفته است که قصد دارد با این تعرفهها مشاغل تولیدی آمریکا را احیا کند و درآمد دولت را افزایش دهد. اقتصاد تازه شروع به احساس اثرات این فرمانها کرده است که اکثر آنها در ماه آوریل اجرایی شدند.
اقتصاددانان گفتند تعرفهها دلیل اصلی کاهش اندک تولید اقتصادی کشور در سه ماهه اول سال 2025 پس از تقریباً سه سال رشد پایدار بودند. کسبوکارها و افراد با امید به پیشی گرفتن از تعرفهها، میزان بیسابقهای از واردات را در ماه مارس خریداری کردند، که از تولید ناخالص داخلی کسر میشود. این امر ترامپ را در فهرست کوتاهی از رؤسای جمهور پس از جنگ قرار داد که اقتصاد در 100 روز اول آنها کوچک شد.
100 روز اول رشد اقتصادی: رتبه ترامپ کجاست
رئیس جمهور دونالد ترامپ دوره دوم ریاست جمهوری خود را با اقتصادی در حال انقباض آغاز کرد، یکی از پنج رئیس جمهوری که از زمان جمعآوری دادههای فصلی تولید ناخالص داخلی چنین شرایطی را تجربه کردهاند. اوباما و فورد در حالی زمام امور را به دست گرفتند که رکود اقتصادی از قبل آغاز شده بود.
یکی از دلایل عقبنشینی اقتصادی «عدم قطعیت» است، واژهای که با اعلام، لغو و اصلاح مکرر مالیاتهای مختلف وارداتی توسط ترامپ، همهجا ظاهر شد. گزارشها نشان میدهند که عدم قطعیت درباره سیاست تجاری آینده، کسبوکارها را مجبور به تأخیر در برنامههای توسعه و استخدام کرده است، که خطر ورود اقتصاد آمریکا به رکود در ماههای آینده را افزایش میدهد.
مصرفکنندگان آمریکایی که از قبل از تورم خسته شده بودند، انتظار دارند که تعرفهها قیمتها را حتی بیشتر افزایش دهند و نسبت به اقتصاد به طور فزایندهای بدبین شدهاند. سقوط اعتماد مصرفکننده در دوره دوم ترامپ، تضاد آشکاری با روند دوران پیشینیان بلافصل او و خود او در دوره اول دارد که همگی شاهد افزایش اعتماد بودند.
انتظارات چندان خوشایند نیست
تحت ریاست جمهوری ترامپ، شاخصی که انتظارات برای آینده اقتصاد را اندازهگیری میکند، چهار ماه پس از ریاست جمهوری او رو به وخامت گذاشته است؛ زیرا مردم خود را برای تأثیر تعرفههای او علیه شرکای تجاری آماده میکنند. شاخص انتظارات کنفرانس بورد بر اساس نظرسنجی از بزرگسالان آمریکایی است.
با این حال، اقتصاددانان به تضاد بین دادههای «نرم» مانند نظرسنجیها و دادههای «سخت» که نتایج را اندازهگیری میکنند، اشاره کردهاند.
مصرفکنندگان ممکن است از رکود اقتصادی هراس داشته باشند، اما این امر مانع از خرج کردن آنها نشده است. به همین ترتیب، شاخصهای تورم تا ماه مارس آرام ماندهاند و بیکاری به شدت افزایش نیافته است، که باعث شده برخی از اقتصاددانان پیشبینی کنند اقتصاد در طول آشفتگی تعرفهها انعطافپذیر خواهد ماند.