بر اساس گزارشهای اخیر شبکههای خبری مانند NBC و CNBC، به نظر میرسد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، علاقهای به امضای یک توافق صلح در جنگ اوکراین ندارد. منابع اطلاعاتی غربی و مقامات کنگره آمریکا ادعا میکنند که هیچ نشانهای وجود ندارد که پوتین به دنبال یک راهحل واقعی برای پایان دادن به درگیریها باشد.
در عوض، پوتین همچنان بر این باور است که میتواند جنگ را ببرد و کنترل کامل اوکراین را به دست آورد. تحلیلها نشان میدهد پوتین فکر میکند برتری دارد و میتواند اوکراین و اروپا را تحت فشار زمان قرار دهد؛ حتی تلفات نظامی نیز او را مجبور به توقف نکرده است.
در همین حال، دولت ترامپ مذاکرات مقدماتی با روسیه را برای پایان دادن به جنگ آغاز کرده است. این گفتگوها قرار است در عربستان سعودی برگزار شود. ترامپ پس از تماس با پوتین اعلام کرد که معتقد است پوتین میخواهد جنگ را پایان دهد، در حالی که گزارشهای موجود با این دیدگاه همخوانی ندارند.
ترامپ همچنین با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، صحبت کرد که علاقه خود به صلح را ابراز داشت. تیم مذاکرهکننده ترامپ شامل وزیر امور خارجه مارکو روبیو، مدیر سیا جان راتکلیف، مشاور امنیت ملی مایکل والتز و نماینده ویژه خاورمیانه استیو ویتکوف است.
در میان این تحولات، آمریکا موفق به آزادی مارک فوگل، معلم آمریکایی، از زندان روسیه شد. ویتکوف برای بازگرداندن او به مسکو سفر کرد و در این سفر به مدت سه ساعت با پوتین دیدار کرد، اگرچه جزئیات این گفتگو فاش نشده است.
در ادامه، روبیو، ویتکوف و والتز قرار است با هیئت روسیه ملاقات کنند تا تلاشهای دیپلماتیک را ادامه دهند. با این حال، زلنسکی و اتحادیه اروپا از این که در این مذاکرات حضور ندارند، ناخرسند هستند. زلنسکی حتی یک نشست برنامهریزی شده در عربستان سعودی را لغو کرد تا به مذاکرات آمریکا و روسیه مشروعیت نبخشد.
از سوی دیگر، نخست وزیر فنلاند اعلام کرد که اوکراین باید حق درخواست عضویت در ناتو را داشته باشد و هر توافق صلح احتمالی نباید دفاع و بازدارندگی این گروه را تضعیف کند. فرانسه نیز دومین نشست را برای بررسی اوکراین و امنیت اروپا با حضور متحدان ناتو برگزار کرد. در کل، به نظر میرسد مسیر صلح هنوز پر از چالش است و پوتین تمایل چندانی به پایان دادن به جنگ نشان نمیدهد.