آیا دادههای هفته پیش رو به تقویت دلار منجر خواهد شد؟
دلار آمریکا سال جدید را با یک افت کوچک آغاز کرد، اما به سرعت به روند صعودی خود بازگشت، زیرا شرایط بنیادی اقتصاد ایالات متحده تغییر نکرده است. فدرال رزرو با تعدیل نزولی پیشبینیهای خود درباره کاهش نرخ بهره، نشان داد که احتمالاً تنها دو کاهش در سال ۲۰۲۴ اتفاق خواهد افتاد. این موضوع باعث شده است که اختلاف نرخ بازدهی بین آمریکا و دیگر اقتصادهای بزرگ بیشتر شود، زیرا بانکهای مرکزی دیگر کشورها به سمت سیاستهای پولی انبساطیتر در حال حرکت هستند.
انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا نیز نگرانیهایی را ایجاد کرده، زیرا سیاستهای کاهش مالیات و تعرفهای او ممکن است باعث افزایش تورم شود. دادههای اقتصادی بهتر از انتظار و چسبندگی تورم حتی قبل از اجرای سیاستهای ترامپ، این ایده را تقویت کردهاند که فدرال رزرو نباید عجلهای برای کاهش بیشتر نرخ بهره داشته باشد.
گزارش اشتغال غیرکشاورزی (NFP) نوامبر نشان داد که تعداد شغلهای ایجاد شده به شدت افزایش یافته و اقتصاد آمریکا ۲۲۷ هزار شغل جدید ایجاد کرده است. این در حالی است که در اکتبر تنها ۱۲ هزار شغل ایجاد شده بود که ضعیفترین رشد اشتغال از دسامبر ۲۰۲۰ محسوب میشد.
اگر گزارش دسامبر نیز نشان دهد که ضعف در گزارش اکتبر موقتی بوده، احتمالا برخی سرمایهگذاران به این نتیجه برسند که حتی دو کاهش نرخ بهره در سال ۲۰۲۵ نیز زیاد است و این موضوع میتواند به ادامه روند صعودی دلار در برابر دیگر ارزهای اصلی منجر گردد.
سوال اینجاست که آیا بازار سهام با توجه به انتظارات کاهش کمتر نرخ بهره، به روند نزولی خود ادامه خواهد داد یا با نشانههای عملکرد قوی اقتصادی بهبود پیدا خواهد کرد؟ با توجه به اینکه سرمایهگذاران بازار سهام معمولاً دید بلندمدتتری نسبت به معاملهگران فارکس دارند، تا زمانی که افزایش نرخ بهره در کار نباشد، ممکن است از عملکرد قوی بازار کار استقبال کنند.
دادههای اشتغال بخش خصوصی و غیرکشاورزی به گزارش ADP روز چهارشنبه و آمار مدعیان بیمه بیکاری روز پنجشنبه میتوانند تصویر بهتری از وضعیت بازار کار آمریکا ارائه دهند. همچنین شاخص مدیران خرید بخش خدمات ISM برای دسامبر که روز دوشنبه منتشر میشود، میتواند اطلاعات بیشتری درباره عملکرد کلی اقتصاد آمریکا ارائه کند، زیرا این بخش بیش از ۸۰ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد.
صورتجلسه نشست پولی فدرال رزرو در دسامبر نیز روز چهارشنبه منتشر خواهد شد، اما احتمالاً خیلی بر بازارها تاثیرگذار نیست، زیرا پیشبینیهای اقتصادی جدید قبلاً منتشر شدهاند.
آیا دادههای تورم اروپا نرخ EURUSD را به برابری میرساند؟
در ناحیه یورو، برآورد اولیه شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) برای دسامبر که روز سهشنبه منتشر میشود، مورد توجه قرار خواهد گرفت. بانک مرکزی اروپا در جلسه دسامبر خود نرخ بهره را ۰.۲۵ درصد کاهش داد و با حذف اشاره به «نگه داشتن نرخها در سطح محدودکننده»، نشان داد که کاهشهای بیشتری در راه است.
کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، تأکید کرده است که اگر دادههای آینده نیز دیدگاه اصلی آنها را قدرت ببخشد، کاهشهای بیشتری در نرخ بهره اعمال خواهد شد. حتی ایزابل اشنابل، یکی از اعضای بانک مرکزی اروپا که معمولاً موضع انقباضیتری دارد، گفت که کاهش تدریجی نرخ بهره به سمت سطح خنثی مناسبترین اقدام است.
لاگارد همچنین اشاره کرد که نرخ خنثی بین ۱.۷۵ تا ۲.۵ درصد تخمین زده میشود، بنابراین، کاهشهای بیشتری لازم است تا به این سطح برسیم. با توجه به این موضوع، بازار انتظار دارد که تا دسامبر ۲۰۲۴، نرخ بهره ۱.۱ درصد دیگر کاهش یابد. این موضوع نشاندهنده اختلاف واضح در انتظارات سیاستی بین بانک مرکزی اروپا و فدرال رزرو است.
اگر دادههای CPI نشاندهنده کاهش بیشتر تورم باشند، معاملهگران ممکن است انتظارات خود برای کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی اروپا را افزایش دهند و این موضوع میتواند به کاهش بیشتر ارزش یورو منجر شود. شایان ذکر است برآورد اولیه CPI آلمان نیز روز دوشنبه منتشر میشود و این میتواند بر پیشبینیها درباره دادههای ناحیه یورو تأثیر بگذارد.
به طور کلی، چشمانداز جفتارز EURUSD همچنان نزولی است، نه تنها به دلیل اختلاف در انتظارات سیاستی بین فدرال رزرو و بانک مرکزی اروپا، بلکه به دلیل بحرانهای سیاسی در فرانسه و آلمان و همچنین عدم اطمینان درباره سیاستهای تعرفهای ترامپ بر کالاهای اروپایی.
اشتغال کانادا، تورم استرالیا و دادههای دستمزد ژاپن
کانادا گزارش اشتغال خود را همزمان با آمریکا منتشر خواهد کرد. بانک مرکزی کانادا در آخرین نشست خود برای سال ۲۰۲۴، نرخ بهره را ۰.۵ درصد کاهش داد، اما تیف مکلم، رئیس این بانک مرکزی، از ارائه مسیر مشخصی برای کاهشهای بیشتر خودداری کرد و رویکردی مبتنی بر دادهها را در پیش گرفت.
دادههای CPI نوامبر که کمتر از انتظارات منتشر شد و خردهفروشی اکتبر که ضعیفتر از پیشبینیها بود، باعث شده است که سرمایهگذاران احتمال کاهش ۰.۲۵ درصدی دیگر نرخ بهره در نشست ۲۹ ژانویه و کاهش کلی ۰.۶۵ درصد تا پایان ۲۰۲۵ را قیمتگذاری کنند. نرخ بیکاری کانادا در نوامبر به ۶.۸ درصد افزایش یافت و اگر بازار کار بیشتر سرد شود، ممکن است نیاز به کاهش بیشتر نرخ بهره افزایش یابد و این موضوع میتواند به تضعیف بیشتر دلار کانادا منجر گردد.
در دیگر نقاط جهان، دادههای ماهانه CPI استرالیا برای نوامبر روز چهارشنبه منتشر میشود و ژاپن نیز دادههای دستمزد نوامبر را روز پنجشنبه ارائه خواهد کرد. با توجه به تأکید بانک مرکزی ژاپن بر مذاکرات دستمزد بهاره، دادههای هفته آینده میتوانند بر پیشبینیها درباره افزایش نرخ بهره در ژانویه تأثیر بگذارند. در حال حاضر، احتمال افزایش ۰.۲۵ درصدی یا ثابت ماندن نرخ بهره تقریباً برابر است.