بانک مرکزی اروپا احتمال توقف کاهش نرخ بهره را به تعویق انداخت
بانک مرکزی اروپا (ECB) روز پنجشنبه در شرایطی تشکیل جلسه میدهد که بازارهای مالی به دلیل سیاستهای تجاری ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، دچار تلاطم شدهاند. ECB که پیشتر نرخ بهره را ۱۵۰ نقطهپایه کاهش داده بود، قصد داشت در آوریل چرخه کاهش نرخها را متوقف کند تا تأثیر سیاستهای انبساطی قبلی را ارزیابی نماید. اما اوضاع اقتصادی از ابتدای آوریل که ترامپ تعرفههای متقابل را علیه شرکای تجاری آمریکا اعمال کرد، به شدت وخیم شده است.
اگرچه هنوز برای ارزیابی تأثیر مستقیم این تعرفهها بر کسب و کارها زود است، اما واکنش بازارها نشان میدهد که سرمایهگذاران ترسیدهاند. از سوی دیگر، ECB با چالش محرکهای مالی بزرگ آلمان نیز مواجه است، چرا که مشخص نیست آیا این محرکها میتوانند از ناحیه یورو در برابر تهدیدهای تجاری ترامپ محافظت کنند یا خیر.
با این حال، به نظر میرسد با کاهش مجدد فشارهای تورمی در ناحیه یورو، کاهش بیشتر نرخ بهره گزینه مطمئنتری برای ECB باشد. معاملهگران پیشبینی میکنند که ECB در جلسه آوریل نرخ بهره را ۲۵ نقطهپایه کاهش دهد و دو کاهش دیگر نیز تا پایان سال در راه باشد.
البته انتظارات انبساطی تأثیر چندانی بر یورو نداشته است، زیرا مازاد تجاری اروپا با سایر کشورها در این دوره پرتلاطم، به یورو ویژگیهای یک دارایی امن بخشیده است. از طرفی با تضعیف دلار آمریکا، یورو به بالای سطح ۱.۱۳ دلار صعود کرده است.
اگر کریستین لاگارد، رئیس ECB، در کنفرانس خبری خود موضعی به شدت انبساطی اتخاذ کند، ممکن است واکنشی نزولی از یورو ببینم؛ در غیر اینصورت، واکنش چندان بعید است. در واقع، ریسک بزرگتر این است که لاگارد با لحنی کمتر از حد انتظار انبساطی، بازارها را ناامید کند.
در بخش دادههای اقتصادی، شاخص ارزیابی انتظارات اقتصادی آلمان روز سهشنبه و برآورد نهایی تورم ناحیه یورو برای مارس روز چهارشنبه منتشر خواهند شد.
آیا بانک مرکزی کانادا کاهش نرخ بهره را متوقف میکند؟
بانک مرکزی کانادا (BoC) یک روز قبل از ECB تصمیم خود را اعلام میکند، اما مشخص نیست که آیا نرخ بهره را کاهش خواهد داد یا خیر. صورتجلسه نشست مارس BoC نشان داد که سیاستگذاران بانک مرکزی کانادا در صورت عدم وجود تعرفههای ترامپ، نرخ بهره را در ۳ درصد ثابت نگه میداشتند. از آن زمان تاکنون تنشهای تجاری تشدید شده است، اما سرمایهگذاران تنها ۴۰ درصد احتمال کاهش ۲۵ نقطهپایهای نرخ بهره را میدهند.
کانادا به طور موقت از تعرفههای ۲۵ درصدی معاف شده است، اما عدم اطمینان درباره سطح تعرفههایی که صادرکنندگان کانادایی در ماهها و سالهای آینده با آن مواجه خواهند شد، میتواند به اقتصاد این کشور فشار وارد کند.
مشکل BoC این است که پیشتر نرخ بهره را در مجموع ۲۲۵ نقطهپایه کاهش داده و از طرفی شاخصهای تورم دوباره روند صعودی گرفتهاند. با توجه به تعرفههای تلافیجویانه کانادا بر برخی کالاهای آمریکایی، احتمالاً تورم در ماههای آینده بیشتر نیز خواهد شد.
به همین دلیل، گزارش تورم کانادا که روز سهشنبه منتشر میشود، به دقت رصد خواهد شد، چرا که احتمال دارد BoC روز بعد نرخ بهره را کاهش دهد. در این صورت، ممکن است دلار کانادا در برابر دلار آمریکا کمی تضعیف شود.
تورم و رشد دستمزدها در انگلستان؛ عوامل کلیدی برای پوند!
پوند در ابتدا از ضعف دلار سود برد، اما با فشار فروش در بازار سهام، روند صعودی آن متوقف شد. علاوه بر فضای ریسکگریزی و نگرانیها درباره تأثیر تعرفهها بر اقتصاد انگلستان، افزایش بازدهی اوراق قرضه دولتی نیز به پوند فشار آورده است، چرا که این امر اجرای سیاستهای انبساطی مالی توسط دولت نخست وزیر استارمر را دشوارتر میکند.
با این حال، عامل اصلی فشار بر پوند، انتظارات از کاهش تهاجمیتر نرخ بهره توسط بانک مرکزی انگلستان در سال جاری است. کاهش ۲۵ نقطهپایهای نرخ بهره در جلسه مه با احتمال ۹۰ درصد قیمتگذاری شده، اما این انتظارات در صورت انتشار دادههای قوی اشتغال و تورم ممکن است تغییر کند.
نرخ تورم انگلستان در فوریه به ۲.۸ درصد کاهش یافت و احتمالاً در مارس کاهش بیشتری خواهد داشت. گزارش تورم روز چهارشنبه منتشر میشود و پیش از آن، دادههای اشتغال روز سهشنبه در کانون توجه قرار خواهند گرفت. رشد دستمزدها به ویژه برای تصمیمگیریهای بانک مرکزی انگلستان تعیینکننده خواهد بود.
رشد اقتصادی چین در محدوده هدف باقی میماند
چین روز چهارشنبه برآورد جدید خود از تولید ناخالص داخلی را منتشر میکند. اقتصاد چین در سهماهه چهارم ۲۰۲۴ رشد ۵.۴ درصدی داشت، اما پیشبینی میشود این رقم در سهماهه اول ۲۰۲۵ به ۵.۱ درصد کاهش یابد.
دادههای تولید صنعتی و خرده فروشی مارس نیز در همان روز منتشر خواهند شد. احتمالاً این دادهها واکنش چندانی در بازار ایجاد نخواهند کرد، زیرا سرمایهگذاران بیشتر نگران نحوه مقابله چین با تهدیدهای تجاری ترامپ هستند.
با توجه به تعرفههای ۱۲۵ درصدی بر صادرات چین و تعرفههای مشابه بر کالاهای آمریکایی، حجم تجارت بین دو اقتصاد بزرگ جهان در ماههای آینده به شدت کاهش خواهد یافت. بنابراین، دولت چین ممکن است در کنفرانس خبری تولید ناخالص داخلی، از محرکهای جدیدی برای تقویت مصرف داخلی خبر دهد.
اشتغال استرالیا و تورم نیوزیلند و ژاپن
دلار استرالیا در صورت اعلام محرکهای جدید توسط چین، بیشترین بهره را خواهد برد. در حالی که احتمال کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی استرالیا در ۲۰ مه افزایش یافته، گزارش اشتغال روز پنجشنبه ممکن است تأثیر چندانی بر این انتظارات نداشته باشد.
دلار نیوزیلند نیز نوسانات زیادی را تجربه کرده است. اما تمرکز بازار روز پنجشنبه بر دادههای تورم فصلی خواهد بود. بانک مرکزی نیوزیلند اخیراً نرخ بهره را به ۳.۵ درصد کاهش داده و کاهش ۲۵ نقطهپایهای دیگر در مه نیز کاملاً محتمل شده است.
ژاپن نیز روز جمعه دادههای تورم خود را منتشر میکند. اگر این دادهها نشان دهند که تورم در ژاپن به سرعت کاهش نمییابد، ین ممکن است به رشد در برابر دلار ادامه دهد.
آیا دادههای آمریکا تحتالشعاع تنشهای تجاری قرار میگیرند؟
در نهایت، دادههای خرده فروشی آمریکا که روز چهارشنبه منتشر میشوند، میتوانند امیدواری به عدم وقوع رکود را بالا ببرند. پیشبینی میشود خرده فروشی در مارس ۱.۳ درصد رشد داشته باشد.
شایان ذکر است بازارهای غربی روز جمعه به مناسبت عید پاک تعطیل خواهند بود.