ترامپ و ادامه بازی گیجکننده تعرفهها
هفته گذشته، بازارهای مالی برای مدت کوتاهی نفس راحتی کشیدند، چرا که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، کمی در جنگ تعرفهای با چین عقبنشینی داشت و همین موضوع امیدی برای کاهش تنشها ایجاد کرد. البته، این امید زود از بین رفت؛ زیرا مشخص شد عقبنشینی ترامپ آنقدرها هم بزرگ و تاثیرگذار نیست.
سیاست «تشویق و تهدید» ترامپ برای کشاندن چین پای میز مذاکره، کارآمدی لازم را ندارد؛ مخصوصاً وقتی تهدید بسیار کوچکتر از تشویق باشد! برای پکن، موضوع جنگ تجاری از مرحله اقتصاد عبور کرده و به مسئلهای حیثیتی و ملی تبدیل شده است، بنابراین آنطور که ترامپ تصور میکرد، دومین اقتصاد بزرگ دنیا به راحتی عقبنشینی نمیکند. این موضوع حالا به چالشی جدی برای کاخ سفید تبدیل شده است. دولت آمریکا سیگنال داده در صورت توافق، تعرفه ۱۴۵ درصدی را ظرف دو تا سه هفته کاهش خواهد داد.
با این حال، به گفته مقامات چینی، حتی هنوز مذاکراتی آغاز نشده که این موضوع سوالاتی در مورد تاکتیک مذاکره ترامپ به وجود آورده است. همچنین، برخی امتیازات دیگر مثل کاهش تعرفهها برای خودروسازان آمریکایی نیز هنوز قطعی نیست و ترامپ حتی تهدید کرده که ممکن است تعرفه واردات خودرو از کانادا را هم افزایش دهد.
این وضعیت نه تنها کمکی به وضوح سیاستهای تجاری آمریکا نمیکند، بلکه ابهام را برای کسب و کارهای داخلی بیشتر کرده است. هرچند کاخ سفید اعلام کرده وضعیت بازار را زیر نظر دارد و ترامپ مشتاق رسیدن به توافق با شرکای اصلی آمریکاست، اما این اظهارات هنوز نتوانسته نگرانیها درباره آینده اقتصاد آمریکا را برطرف کند.
دلار و بورس آمریکا در انتظار دادههای مهم اقتصادی
در هفته پیش رو، دادههای مهم اقتصادی میتوانند یا به نگرانیها دامن بزنند یا بخشی از آن را کاهش دهند. سهشنبه، شاخص اعتماد مصرفکننده برای ماه آوریل و آمار فرصتهای شغلی JOLTS برای ماه مارس منتشر میشود. اما مهمترین داده برآورد اولیه رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) خواهد بود که در روز چهارشنبه منتشر میشود.
مدل GDPNow فدرال رزرو آتلانتا پیشبینی میکند که اقتصاد آمریکا در سهماهه اول سال ۲۰۲۵ با نرخ سالانه ۲.۲- درصد منقبض شده باشد. با این حال، نظرسنجی رویترز از اقتصاددانان نشان میدهد آنها رشد ناچیز ۰.۴ درصدی را پیشبینی میکنند، که در مقایسه با رشد ۲.۴ درصدی سهماهه چهارم کاهش قابل توجهی محسوب میشود.
در کنار این گزارش، دادههای اشتغال بخص خصوصی و غیرکشاورزی ADP و شاخص هزینههای مصرف شخصی (PCE) نیز منتشر خواهد شد. انتظار میرود نرخ هسته PCE در ماه مارس با رشد ماهانه ۰.۱ درصد، نرخ سالانه ۲.۵ درصد را ثبت کند که پایینتر از رقم قبلی ۲.۸ درصدی خواهد بود. مصرف شخصی نیز احتمالاً رشد ۰.۴ درصدی ماهانه خود را حفظ کرده، که نشاندهنده سلامت هزینهکرد خانوار آمریکایی است.
همچنین، روز چهارشنبه شاخص مدیران خرید (PMI) شیکاگو و آمار خانههای در انتظار فروش منتشر خواهد شد. پنجشنبه، داده مربوط به اخراجهای چلنجر (Challenger Layoffs) برای ماه آوریل منتشر میشود، اما تمرکز بازار بر شاخص PMI بخش تولیدی ISM خواهد بود که انتظار میرود از ۴۹ به ۴۷.۹ کاهش یابد.
اوج توجه بازار، در روز جمعه بر گزارش اشتغال غیرکشاورزی (NFP) خواهد بود. پیشبینی میشود رشد اشتغال از ۲۲۸ هزار در ماه مارس به ۱۳۰ هزار در آوریل کاهش یابد، در حالی که نرخ بیکاری روی ۴.۲ درصد باقی بماند. دستمزدها نیز احتمالاً ۰.۳ درصد افزایش خواهند داشت.
اگر این دادهها، به ویژه NFP و PCE ضعیفتر از انتظار باشند، انتظار بازار از کاهش ۲۵ نقطهپایهای نرخ بهره در جلسه ژوئن فدرال رزرو میتواند افزایش یابد. البته، احتمال کاهش نرخ بهره در ماه مه همچنان پایین باقی خواهد ماند. چنین دادههایی برای دلار آمریکا منفی خواهد بود، اما اگر ترس از رکود غالب نشود، ممکن است باعث رشد بازارهای سهام گردد.
بانک مرکزی ژاپن و سنجش تبعات تعرفهها
بانک مرکزی ژاپن (BoJ) روز پنجشنبه جلسه پولی خود را برگزار میکند و انتظار نمیرود تغییری در نرخ بهره ایجاد شود. سیاستگذاران فعلاً در حال بررسی تبعات تعرفههای ترامپ بر اقتصاد ژاپن هستند و تصمیمگیری درباره افزایش نرخ بهره را به تعویق انداختهاند.
طبق دادههای اخیر، تورم هسته ژاپن در ماه مارس به ۳.۲ درصد رسید و بانک مرکزی این کشور همچنان به پایداری روند رشد دستمزدها امیدوار است. البته، از ماه فوریه و همزمان با شروع موج تعرفههای آمریکا، ریسکهای نزولی برای اقتصاد ژاپن به شکل قابل توجهی افزایش یافته؛ چرا که این کشور هم از تعرفه ۱۰ درصدی عمومی و هم از تعرفههای بخشی بر فولاد و خودرو بینصیب نمانده است.
انتظار میرود BoJ در گزارش فصلی جدید خود پیشبینی رشد اقتصادی را کاهش دهد. اما درباره تورم، ممکن است تغییر زیادی اعمال نشود؛ زیرا بانک مرکزی ژاپن فعلاً بر این باور است که تعرفهها تهدید جدیای برای هدفگذاری تورمی نیستند.
اگر اوئدا، رئیس BoJ، به صراحت اعلام کند که احتمال افزایش نرخ بهره در ماههای آینده وجود دارد، این موضوع میتواند باعث تقویت بیشتر ین شود؛ ارزی که این روزها به دلیل ماهیت پناهگاه امن بودنش، تقاضای بالایی دارد. همچنین دادههای تولید صنعتی ژاپن برای ماه مارس چهارشنبه منتشر میشود و آمار اشتغال نیز روز جمعه انتشار خواهد یافت.
یورو در انتظار دادههای رشد و تورم
دادههای اولیه PMI برای ماه آوریل تصویری ناامیدکننده از اقتصاد ناحیه یورو ترسیم کرد. کسب و کارها به دلیل موج جدید تعرفهها دچار آسیب شدند و با توجه به اینکه تبعات این تعرفهها تازه در حال نمایان شدن است، احتمالا سرمایهگذاران به دادههای مقدماتی GDP برای سهماهه اول توجه چندانی نداشته باشند.
حتی اگر دادههای رشد مثبت باشند، بعید است انتظارات برای کاهش نرخ توسط بانک مرکزی اروپا پایین بیاید. تورم در حال کاهش بوده و پیشبینی رشد نیز پایین آمده است. تاکنون، بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را مجموعاً ۱۷۵ نقطهپایه کاهش داده و مقامات آن به وضوح گفتهاند که هنوز کارشان تمام نشده است.
اگر دادههای اولیه تورم (CPI) برای ماه آوریل که جمعه منتشر میشود، نشان دهد که فشارهای تورمی همچنان در حال کاهشاند، بانک مرکزی اروپا دلیلی برای توقف سیاستهای انبساطی خود نخواهد داشت. نرخ تورم سالانه در ماه مارس به ۲.۲ درصد رسیده بود و احتمالاً در آوریل به ۲ درصد کاهش یابد.
اگر CPI پایینتر از انتظار باشد، یورو ممکن است کمی تضعیف شود. با این حال، عامل کلیدی همچنان دلار آمریکا و سیاستهای تجاری ترامپ خواهد بود. اگر کاخ سفید اقدامات مثبتی برای کاهش تنشها انجام دهد، دلار میتواند رشد داشته باشد و روند صعودی یورو را موقتاً متوقف کند.
CPI استرالیا در کانون توجه؛ تأثیر محدود بر دلار استرالیا
دادههای تورمی استرالیا برای سهماهه اول ۲۰۲۵ چهارشنبه منتشر میشود. بانک مرکزی استرالیا تنها یک بار در چرخه فعلی پولی نرخ بهره را کاهش داده است و کنترل تورم به کندی پیش میرود. نرخ تورم ماهانه از ۲.۵ به ۲.۴ درصد کاهش یافته که پس از سه ماه افزایش متوالی، خبر خوبی برای سیاستگذاران بود.
انتظار میرود CPI فصلی نیز کاهش یابد. با این حال، آنچه برای بانک مرکزی استرالیا اهمیت بیشتری دارد، شاخصهای پایه تورم هستند. اگر آنها نیز کاهش یابند، راه برای کاهش نرخ بهره در ماه مه هموار میشود. البته، بازار قبلاً این کاهش را به طور کامل در قیمتها لحاظ کرده است؛ بنابراین، تاثیر آن بر دلار استرالیا محدود خواهد بود.
معاملهگران دلار استرالیا همچنین چشم به PMIهای تولیدی چین دارند تا نشانههایی از آسیب احتمالی تعرفهها به اقتصاد دوم جهان بیابند. دادههای رسمی و کایکسین هر دو چهارشنبه منتشر میشوند.
انتخابات زودهنگام کانادا؛ مارک کارنی در راه نخست وزیری؟
انتخابات عمومی کانادا روز دوشنبه برگزار خواهد شد. مارک کارنی، رئیس سابق بانک مرکزی انگلستان و کانادا، پس از استعفای جاستین ترودو انتخابات زودهنگام را فراخوانده است. حزب لیبرال به رهبری کارنی تا پیش از تشدید جنگ تجاری با آمریکا در حال شکست بود، اما موضعگیری قوی او در برابر تهدیدهای ترامپ باعث رشد دوباره محبوبیت حزبش شد.
نحوه برخورد دولت ترودو و کارنی با تهدیدهای ترامپ علیه اقتصاد و حاکمیت کانادا باعث شده مردم بیشتر به آنها اعتماد کنند. حالا لیبرالها از محافظهکاران پیش افتادهاند؛ هرچند هنوز احتمال عدم کسب اکثریت پارلمان وجود دارد. اگر لیبرالها مجبور شوند با حزب نیودموکرات ائتلاف تشکیل دهند و آن حزب هم بیشتر کرسیهای خود را از دست بدهد، پارلمان معلق ممکن است واکنش منفی بازار سهام و دلار کانادا را به همراه داشته باشد.
اما اگر لیبرالها به تنهایی اکثریت کسب کنند، احتمال تقویت مختصر دلار کانادا وجود دارد. با این حال، یک پیروزی غافلگیرکننده محافظهکاران که وعده کاهش بیشتر مالیات را دادهاند، میتواند تأثیر مثبتتری بر بازارها داشته باشد.