آیا صورتجلسه فدرال رزرو لحنی انقباضی خواهد داشت؟
دلار آمریکا پس از آنکه ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، تعرفههای ۲۵ درصدی بر واردات فولاد و آلومینیوم اعلام کرد و از قصد خود برای اعمال «تعرفههای متقابل» بر هر کشوری که بر محصولات آمریکایی تعرفه وضع کند، خبر داد، هفته را با قدرت آغاز کرد. سپس، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، در جلسه استماع کنگره تأکید کرد که بانک مرکزی آمریکا عجلهای برای کاهش بیشتر نرخ بهره ندارد. در روز چهارشنبه نیز دادههای شاخص قیمت مصرفکننده آمریکا در ژانویه بالاتر از انتظارات بود، که به تقویت بیشتر دلار کمک کرد.
اگرچه دلار در روزهای پنجشنبه و جمعه کمی اصلاح داشت، اما همه این موضوعات در کنار گزارش قوی اشتغال غیرکشاورزی ژانویه، باعث شد سرمایهگذاران تنها ۳۰ نقطهپایه کاهش نرخ بهره را برای سال جاری پیشبینی کنند، که موضعی انقباضیتر از پیشبینی ۵۰ نقطهپایهای خود فدرال رزرو است. به عبارت دیگر، معاملهگران تنها یک کاهش ۰.۲۵ درصدی نرخ بهره را تا دسامبر کاملاً قیمتگذاری کردهاند.
با توجه به این شرایط، سرمایهگذاران ممکن است توجه ویژهای به صورتجلسه آخرین جلسه فدرال رزرو که روز چهارشنبه منتشر میشود، داشته باشند. اگرچه رویدادهای ذکر شده پس از این جلسه رخ دادهاند، اما معاملهگران مشتاق هستند تا این گزارش را برای یافتن سرنخهایی درباره تمایل سیاستگذاران به بازنگری در مسیر سیاست پولی در صورت افزایش ریسکهای تورمی، بررسی کنند. اگر صورتجلسه حاوی لحن انقباضی باشد، ممکن است به رشد دلار آمریکا کمک کند و بازدهی اوراق خزانهداری ایالات متحده را افزایش دهد، اما میتواند به دلیل نگرانیها درباره هزینههای استقراض بالاتر، بر سهام فشار وارد نماید.
انتشار برآورد اولیه شاخص مدیران خرید (PMI) به گزارش S&P Global برای فوریه در روز جمعه نیز میتواند به این دیدگاه اعتبار بیشتری ببخشد.
RBA چرخه تسهیل پولی را آغاز میکند
روز سهشنبه، بانک مرکزی استرالیا (RBA) اولین جلسه خود در سال ۲۰۲۵ را برگزار خواهد کرد. در آخرین جلسه سال قبل، RBA نرخ بهره را بدون تغییر در ۴.۳۵ درصد نگه داشت و اشاره کرد که انتظارات تورمی بلندمدت با هدف تورم همسو بوده و هیئت مدیره بانک مرکزی استرالیا اطمینان بیشتری پیدا کرده است که سرعت رشد قیمتها به طور پایدار به سمت ۲ درصد حرکت میکند.
شایان ذکر است این تصمیم RBA حتی قبل از تحلیف ترامپ و اعمال تعرفهها بر چین، شریک تجاری اصلی استرالیا، و همچنین تعرفههای فولاد و آلومینیوم وارداتی به آمریکا از هر کشوری، گرفته شد. فولاد از ترکیب کربن و آهن ساخته میشود و سنگ آهن بزرگترین صادرات استرالیا است. آلومینیوم نیز یکی از ۲۰ ماده اصلی صادراتی این کشور محسوب میشود.
در کنار کاهش بیشتر تورم در سهماهه چهارم، نگرانیها درباره تأثیر تعرفهها بر اقتصاد استرالیا باعث شد سرمایهگذاران نزدیک به سه کاهش ۰.۲۵ درصدی نرخ بهره توسط RBA را برای سال جاری پیشبینی کنند، که اولین آن احتمالاً در این جلسه اتفاق بیفتد. به طور دقیق، معاملهگران ۸۰ درصد احتمال کاهش نرخ بهره را در نظر گرفتهاند، بنابراین این تصمیم به تنهایی تأثیر زیادی بر دلار استرالیا نخواهد داشت.
این کاهش اولین کاهش نرخ بهره RBA در چرخه پولی فعلی خواهد بود، بنابراین سرمایهگذاران مشتاق هستند تا بفهمند سیاستگذاران بانک مرکزی استرالیا قصد دارند پس از این چگونه عمل کنند. هرگونه نشانهای از اینکه RBA ممکن است چرخه تسهیل پولی را تهاجمیتر از انتظارات فعلی بازار آغاز کند، میتواند بر دلار استرالیا فشار وارد نماید، در حالی که اگر مقامات بانک مرکزی استرالیا وابستگی به دادهها را حفظ کنند و سیگنالهای روشنی درباره مسیر آینده ارائه ندهند، ممکن است دلار استرالیا قدرت بگیرد.
RBNZ: کاهش ۵۰ یا ۲۵ نقطهپایه؟
روز چهارشنبه، نوبت به بانک مرکزی نیوزیلند (RBNZ) میرسد. برخلاف RBA، بانک مرکزی نیوزیلند قبلاً سه بار نرخ بهره را کاهش داده است، که دو کاهش آخر هر کدام ۵۰ نقطهپایه بودهاند.
آخرین جلسه RBNZ در ۲۷ نوامبر برگزار شد و از آن زمان، دادههای تولید ناخالص داخلی نشان داد که نیوزیلند در سهماهه سوم وارد رکود عمیقی شد و رشد ۱ درصد کاهش یافت. در فصل قبلی نیز اقتصاد نیوزیلند کاهشی ۱.۱ درصدی داشت. علاوه بر این، تورم سالانه در سهماهه چهارم در ۲.۲ درصد ثابت ماند، که بسیار نزدیک به محدوده هدف ۱-۳ درصدی RBNZ است. همچنین، نرخ بیکاری از ۴.۸ به ۵.۱ درصد افزایش یافت و شاخص هزینههای نیروی کار در همان سهماهه از ۳.۴ به ۲.۹ درصد کاهش پیدا کرد.
همه این دادهها باعث شد سرمایهگذاران انتظارات خود برای کاهش نرخ بهره را افزایش دهند. در حال حاضر، انتظار میرود که RBNZ نرخ بهره خود را در سال جاری ۱۱۰ نقطهپایه کاهش دهد، اما در مورد اینکه این کاهش چقدر است، اختلاف نظر وجود دارد. بنابراین، اگر RBNZ نرخ بهره خود را بیش از انتظارات بازار کاهش دهد و لحنی انبساطی اتخاذ کند، ممکن است فشار بیشتری بر دلار نیوزیلند وارد گردد و باعث شود حتی در مقایسه با دلار استرالیا نیز عملکرد ضعیفتری از خود نشان دهد.
دادههای بریتانیا و مسیر نرخ بهره بانک مرکزی انگلستان
در انگلستان، گزارش اشتغال دسامبر روز سهشنبه و دادههای شاخص قیمت مصرفکننده ژانویه روز چهارشنبه منتشر خواهند شد. همچنین، دادههای خرده فروشی ژانویه و برآورد اولیه شاخص مدیران خرید (PMI) فوریه در روز جمعه ارائه میشوند.
بانک مرکزی انگلستان در اولین جلسهخود در سال جاری نرخ بهره را ۰.۲۵ درصد کاهش داد، که کاملاً مورد انتظار بازار بود. همچنین، این بانک مرکزی پیشبینیهای رشد خود را کاهش و پیشبینیهای تورمی را افزایش داد.
جهت این بازنگریها نیز تا حد زیادی پیشبینی میشد. آنچه در جلسه بانک مرکزی انگلستان بازار را غافلگیر کرد، رأی یکپارچه مقامات به کاهش نرخ بهره بود؛ حتی دو عضو موافق کاهش ۰.۵ درصدی بودند. شایان ذکر است کاترین مان، که در نوامبر تنها موافق ثابت نگه داشتن نرخ بهره بود، این بار به کاهش ۰.۵ درصدی نرخ بهره رأی داد.
سرمایهگذاران در حال حاضر حدود ۵۵ نقطهپایه کاهش نرخ بهره را برای سال جاری پیشبینی میکنند، اما اگر دادههای تورم نگرانیهای بانک مرکزی انگلستان درباره تورم بالا را تأیید کنند، ممکن است معاملهگران از انتظارات خود بکاهند. اگر دادههای تولید ناخالص داخلی سهماهه چهارم و شاخصهای PMI بهبود بیشتر در فعالیت اقتصادی را نشان دهند، احتمالا انتظارات بسیار تعدیل خواهد شد و پوند به افزایش خود ادامه خواهد داد.
شاخصهای PMI ناحیه یورو، تورم کانادا و ژاپن
علاوه بر شاخصهای PMI آمریکا و انگلستان، برآورد اولیه PMI ناحیه یورو نیز در روز جمعه منتشر خواهد شد. اگرچه انتظار میرود بانک مرکزی اروپا امسال ۸۰ نقطهپایه دیگر نرخ بهره را کاهش دهد، اما یورو بهترین عملکرد هفته را داشته، که احتمالاً به دلیل چشمانداز کاهش تنشها در جنگ اوکراین است. اگر شاخصهای PMI بهبود یابند، ممکن است یورو کمی بیشتر تقویت شود.
دلار کانادا علیرغم تعرفههای ترامپ بر فولاد و آلومینیوم، این هفته به طور عجیبی در برابر دلار آمریکا عملکرد خوبی داشت. گفتنی است که حدود ۸۰ درصد از واردات آلومینیوم آمریکا از کانادا تأمین میشود.
پس از گزارش بهتر از انتظار اشتغال کانادا در ژانویه، معاملهگران اکنون حدود ۵۵ درصد احتمال میدهند که بانک مرکزی کانادا در جلسه ۱۲ مارس نرخ بهره را بدون تغییر نگه دارد، اما این احتمال ممکن است روز سهشنبه، با انتشار دادههای تورم، تحت تأثیر قرار گیرد. تورم در کانادا قبلاً به زیر ۲ درصد کاهش یافته، و اگر فشارهای تورمی بیشتر تعدیل شود، ممکن است برخی سرمایهگذاران به این فکر بیفتند که آیا بانک مرکزی کانادا باید چرخه کاهش نرخ بهره را متوقف کند یا خیر. اگر احتمال کاهش نرخ بهره در مارس افزایش یابد، ممکن است دلار کانادا کمی تضعیف شود. دادههای خرده فروشی کانادا برای دسامبر نیز روز جمعه منتشر خواهند شد.
دادههای تورم ملی ژاپن روز جمعه منتشر میشوند و با توجه به پیشبینیهای اخیر بازار درباره افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی این کشور، این دادهها ممکن است توجه معاملهگران ین را به خود جلب کنند.