در روزهای اخیر، ارزش دلار آمریکا کاهش یافته است، زیرا بازار پیشبینی میکند که فدرال رزرو رویکردی انبساطیتر در پیش خواهد گرفت. اکنون این سوال مطرح شده که آیا فدرال رزرو از روند بازار عقب مانده است یا خیر؟
قیمتگذاری بازارها از مسیر پولی فدرال رزرو نشان میدهد که احتمال کاهشهای سریعتر و عمیقتر نرخ بهره افزایش یافته است. برای مثال، در حال حاضر احتمال کاهش ۵۰ نقطهپایهای نرخ بهره در نشست پولی ماه سپتامبر به ۲۰ درصد رسیده و تقریباً در پنج نشست آینده که تا مارس ۲۰۲۵ ادامه دارند، حداقل یک پله کاهش به طور کامل قیمتگذاری شده است.
همچنین، پیشبینی نرخ بهره برای ژوئن ۲۰۲۵ نیز از ۱۵۰ به ۱۶۸ نقطهپایه افزایش یافته؛ شایان ذکر است چنین کاهشی در نرخ بهره توسط فدرال رزرو انجام گیرد، تنها در شرایطی خواهد بود که احتمال رکود شدید وجود داشته باشد.
در همین حال، نرخ بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله آمریکا به زیر ۴ درصد رسیده است، اما دلار آمریکا به طور کامل این تغییرات را منعکس نمیکند. در واقع، این تحولات جنبه جهانی دارند؛ اگر اقتصاد آمریکا وارد رکود شود، سایر نقاط جهان نیز از این شرایط متأثر خواهند شد. امروز شاخص مدیران خرید بخش تولیدی آمریکا به گزارش موسسه مدیریت عرضه (ISM) منتشر شد که یک کاهش از ۴۸.۵ به ۴۶.۸ را نشان میداد. همچنین، مؤلفه اشتغال این شاخص به پایینترین سطح خود از سال ۲۰۲۰ رسیده است، درست قبل از انتشار آمار فردای اشتغال غیرکشاورزی.
از سوی دیگر، امروز شرکت خردهفروشی آنلاین Wayfair اعلام کرد که نرخ بهره بالا تأثیر زیادی بر کسبوکارشان داشته است. نیرج شاه، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران Wayfair، گفت: «سهماهه دوم یک دوره خوبی بود که باعث شد دوباره سهم بازار بیشتری به دست آوریم، اما همچنان با مشکلات اقتصادی کلان مواجه هستیم که بر الگوهای خرید مشتریان تأثیر میگذارد. مشتریان همچنان در هزینههای مربوط به خانه محتاط هستند و دادههای کارت اعتباری ما نشان میدهد که اصلاحات در این بخش هماکنون به همان اندازهای است که در بحران مالی بزرگ تجربه شده بود.»
بازار سهام و اوراق قرضه افت کرده و احتمال رکود بیشتر شده است
دیروز بازارها بهطور غیرمنتظرهای رشد کردند، اما نگرانیها درباره این رشد بیش از حد امروز خودش را نشان داد. شاخص نزدک حدود ۱ درصد و شاخص راسل ۲۰۰۰ حدود ۳ درصد کاهش یافتهاند. در واقع، دادههای اقتصادی امروز باعث نگرانی بازارها شدهاند که نشان از افزایش احتمال رکود دارد.
روز گذشته، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، احتمال کاهش نرخ بهره را مطرح کرد، اما همچنان بر قوت اقتصاد تاکید داشت. او گفت: «نشانههای اخیر نشان میدهد که فعالیتهای اقتصادی همچنان با سرعت خوبی در حال گسترش است.» وقتی از پاول درباره احتمال یک فرود سخت (رکود شدید) سوال شد، او پاسخ داد: «فکر میکنم احتمال آن کم است، زیرا هیچ دلیلی وجود ندارد که فکر کنیم اقتصاد یا در حال داغ شدن بیش از حد است یا به شدت در حال ضعیف شدن؛ چنین چیزی در دادههای فعلی مشاهده نمیشود.»
در بازار ارزهای خارجی نیز این تحولات مشاهده میشود، بهویژه با فروش ارزهای کالایی (مانند دلار کانادا، دلار استرالیا و دلار نیوزیلند). در ابتدا، دلار آمریکا در برابر دلار کانادا به دلیل کاهش نرخ بهره اوراق خزانهداری افت کرد، اما به دلیل افزایش نگرانیها از ریسکهای جهانی و کاهش قیمت نفت، دوباره رشد داشت. وضعیت مشابهی برای جفتارزهای AUDUSD و NZDUSD نیز مشاهده میشود. همه این ارزها به دلیل ضعف اقتصاد جهانی و نبود حمایتهای کافی از سوی بانکهای مرکزی و چین، تحت فشار قرار گرفتهاند.