فدرال رزرو این هفته آماده است تا نخستین تغییر اساسی در سیاستهای پولی خود را در بیش از چهار سال اخیر ارائه کند و نرخ بهره را کاهش دهد. در واقع، این حرکت با هدف دستیابی به یکی از دشوارترین اهداف اقتصادی یعنی فرود نرم برای اقتصاد آمریکا صورت میگیرد.
به نظر میرسد تورم مهار شده است و نشانههایی از ضعف در بازار کار آمریکا دیده میشود. انتظار میرود مقامات فدرال رزرو در پایان نشست پولی دو روزه خود، نرخ بهره را حداقل به میزان 0.25 درصد کاهش دهند.
در همین حال، برخی تحلیلگران و معاملهگران، به همراه اقتصاددانان جی پی مورگان و ویلیام دادلی، رئیس سابق فدرال رزرو نیویورک، حتی احتمال کاهش نیم درصدی را پیشبینی میکنند. این تصمیم میتواند به معنای کاهش فشارهای ناشی از هزینههای بالای وامگیری بر بزرگترین اقتصاد جهان باشد و این امکان را برای شرکتها و خانوار آمریکایی فراهم کند تا در ماههای آتی نفس راحتتری بکشند.
با این وجود، آینده برای سیاستگذاران فدرال رزرو همچنان نامشخص است. برخی سرمایهگذاران و اقتصاددانان نگراناند که فدرال رزرو بیش از حد صبر کرده باشد و این تأخیر ممکن است بازار کار و رشد اقتصادی را تحت فشار قرار دهد.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر نیز فدرال رزرو را در شرایط دشواری قرار داده است. دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه و رئیس جمهور سابق آمریکا، هشدار داده که فدرال رزرو نباید چرخه تسهیل پولی را نزدیک به زمان انتخابات آغاز نماید، در حالی که الیزابت وارن، سناتور دموکرات، بر لزوم کاهش 0.75 درصدی نرخ بهره تأکید کرده است.
همچنین، انتظار میرود که در کنار تصمیم درباره نرخ بهره، نمودار داتپلات فدرال رزرو منتشر شود که پیشبینیهای سیاستگذاران بانک مرکزی آمریکا را تا پایان سال ۲۰۲۷ نشان میدهد.
این نمودار که اطلاعات ارزشمندی درباره انتظارات مقامات فدرال رزرو از مسیر سیاست پولی در کوتاهمدت ارائه میدهد، توجه زیادی را به خود جلب خواهد کرد. با توجه به شرایط فعلی، تحلیلگران انتظار دارند که بسیاری از اعضای فدرال رزرو، خواهان کاهشهای بیشتر نرخ بهره در ماههای نوامبر و دسامبر باشند.
در این میان، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، در نشست خبری خود بعد از اعلام تصمیمات، باید به نگرانیها در بازار کار و ادامه کاهش نرخ بهره پاسخ دهد. برخی اقتصاددانان معتقدند که هر تصمیمی، چه کاهش 0.25 درصدی و چه کاهش نیم درصدی، میتواند به عنوان یک تصمیم نزدیک به یکدیگر تعبیر شود.
تلاش برای دستیابی به فرود نرم در تاریخ بانک مرکزی آمریکا به ندرت موفق بوده است. آخرین باری که چنین هدفی محقق شد، به اواسط دهه ۱۹۹۰ بازمیگردد که نرخ بهره به اندازه کافی بالا بود تا تورم را مهار کند، بدون اینکه اقتصاد را به رکود بکشاند. با این حال، در بسیاری از موارد دیگر، افزایش نرخ بهره منجر به رکود شده است.