آیا بانک مرکزی استرالیا رویکرد پولی خود را تغییر خواهد داد؟
در هفتهای که گذشت، تصمیمات مهمی از سوی بانک مرکزی ژاپن، فدرال رزرو و بانک مرکزی انگلستان اتخاذ شد و حالا همه چشمها به بانک مرکزی استرالیا دوخته شده است. بانک مرکزی استرالیا قرار است روز سهشنبه نشست پولی خود را برگزار کند و بازارها منتظرند ببینند آیا این بانک مرکزی به سیاستهای انقباضی خود ادامه خواهد داد یا رویکرد انبساطیتر در پیش خواهد گرفت.
در جلسه اخیر بانک مرکزی استرالیا، نرخ بهره در سطح ۴.۳۵ درصد ثابت ماند. این تصمیم در حالی اتخاذ شد که برخی از اعضای بانک مرکزی استرالیا در مورد افزایش ۲۵ نقطهپایهای نرخ بهره به دلیل کاهش کندتر از انتظار تورم، بحث کردند. پس از این نشست، نرخ تورم سالانه در ماه مه به ۴ درصد افزایش یافت که بالاتر از نرخ ۳.۶ درصدی ماه قبل بود. این امر باعث شد که انتظارها برای یک افزایش دیگر نرخ بهره تا پایان سال بالا رود، به ویژه با توجه به گزارش اشتغال که قویتر از حد انتظار بود.
با این حال، دادهها برای کل سهماهه دوم نشان داد که اگرچه تورم کل به ۳.۸ درصد سالانه افزایش یافت، اما شاخصهای زمینهای رشد قیمتها که مورد توجه بیشتری قرار دارند، کاهش یافتند. این دادهها همراه با نگرانیها درباره عملکرد اقتصادی چین، باعث شد تا سرمایهگذاران احتمال افزایش نرخ بهره را کاهش دهند و حتی به آغاز چرخه تسهیل پولی در آینده نزدیک فکر کنند. در حال حاضر، کاهش ۲۵ نقطهپایهای نرخ بهره توسط بانک مرکزی استرالیا تا ماه دسامبر به طور کامل در بازار قیمتگذاری شده است.
با این اوصاف، حتی اگر بانک مرکزی استرالیا در جلسه آینده لحن انبساطیتری داشته باشد، بعید است که به سرعت به سمت کاهش نرخ بهره حرکت کند. احتمالاً بانک مرکزی استرالیا موضعی خنثیتر اتخاذ خواهد کرد و ممکن است تاکید کند که به دادههای بیشتری نیاز دارد تا مطمئن شود که تورم به مسیر کاهشی خود برمیگردد. چنین موضعی ممکن است بازارهایی را که منتظر نشانههایی از کاهش نرخ بهره بودند، ناامید کند و این امکان وجود دارد که ارزش دلار استرالیا تا حدی از ریزشهای اخیر خود را جبران کند.
بانک مرکزی ژاپن میتواند به ین قدرت بیشتری بدهد
روز پنجشنبه، مقامات بانک مرکزی ژاپن خلاصهای از نظرات خود را از نشست پولی این هفته منتشر خواهند کرد. در این نشست، مقامات بانک مرکزی ژاپن تصمیم گرفتند نرخ بهره را ۱۵ نقطهپایه افزایش دهند، در حالی که بازار انتظار افزایش ۱۰ نقطهپایهای را داشت. مقامات بانک مرکزی ژاپن همچنین توافق کردند که به تدریج سرعت خرید ماهانه اوراق قرضه را کاهش دهند و آن را تا آوریل ۲۰۲۶ به حدود ۳ تریلیون ین برسانند. این تصمیمات باعث شد که ین ژاپن به روند صعودی پرقدرت اخیر خود ادامه دهد، روندی که احتمالاً با کاهش ریسک در بازار و خروج از معاملات حملی آغاز شده بود.
اگر خلاصه نظرات مقامات بانک مرکزی ژاپن نشان دهد که سیاستگذاران آمادگی دارند تا پیش از پایان سال جاری نرخ بهره را بیشتر افزایش دهند، ین میتواند همچنان در موضع قوی باقی بماند؛ هرچند دیدن کمی اصلاح در روند اخیر این ارز دور از دهن نیست.
دادههای خدمات و انتظارات از کاهش نرخ بهره در آمریکا
در ایالات متحده، فدرال رزرو هفته گذشته نرخ بهره را بدون تغییر نگه داشت و جروم پاول، رئیس این بانک مرکزی، اشاره کرد که «کاهش نرخ بهره در جلسه ماه سپتامبر میتواند مورد بحث قرار گیرد». مقامات فدرال رزرو همچنین به پیشرفتهایی در مهار تورم اشاره کردند که باعث شد تا بازارها به کاهشهای بیشتر نرخ بهره تا پایان سال امیدوار شوند. پیش از این نشست، کاهش نرخ بهره در ماه سپتامبر به طور کامل در بازار قیمتگذاری شده بود، اما حالا سرمایهگذاران سه کاهش ۲۵ نقطهپایهای تا دسامبر را در نظر دارند.
در روز دوشنبه هفته آینده، معاملهگران دلار آمریکا احتمالا به شاخص مدیران خرید بخش خدمات به گزارش موسسه مدیریت عرضه (ISM) برای ماه ژوئیه توجه کنند تا سرنخهای بیشتری در مورد وضعیت بزرگترین اقتصاد جهان به دست آورند. زیرشاخص قیمتها ممکن است به طور ویژه مورد توجه قرار گیرد، چرا که میتواند نشانهای اولیه از ادامه روند نزولی تورم باشد. شاخص اشتغال نیز با توجه به ضعفهای اخیر در بازار کار ممکن است زیر ذرهبین قرار گیرد.
دادههای اشتغال نیوزیلند و کانادا در دستور کار قرار دارند
در هفته آینده، دادههای اشتغال نیوزیلند و کانادا نیز در مرکز توجه خواهند بود. دادههای نیوزیلند قرار است روز چهارشنبه منتشر شود و دادههای کانادا روز جمعه اعلام میگردد.
با وجود اینکه بانک مرکزی نیوزیلند در نشست پولی اخیر خود از آمادگی خود برای افزایش نرخ بهره در ماه مه صحبت کرد، اکنون رویکرد انبساطیتری اتخاذ کرده و اعلام نموده است که انتظار دارد تورم در نیمه دوم سال به محدوده هدف ۱-۳ درصدی بازگردد. چند روز بعد، دادههای تورم برای سهماهه دوم نشان داد که تورم سالانه به ۳.۳ درصد کاهش یافته و این باور را قدرت بخشید که بانک مرکزی نیوزیلند ممکن است به زودی نرخ بهره را کاهش دهد.
قیمتگذاری بازارهای مالی نشان میدهد سرمایهگذاران انتظار دارند بیش از دو کاهش ۲۵ نقطهپایهای نرخ بهره در سال جاری رخ دهد و احتمال اینکه اولین کاهش در ماه اوت صورت گیرد، حدود ۳۵ درصد است. اگر دادههای اشتغال نشان دهد که نرخ بیکاری برای پنجمین فصل متوالی افزایش یافته، احتمال کاهش سوم نرخ بهره ممکن است بیشتر شود و فشار بیشتری بر دلار نیوزیلند وارد کند.
از سوی دیگر، بانک مرکزی کانادا یکی از انبساطیترین بانکهای مرکزی بزرگ جهان بوده و تا کنون دو بار نرخ بهره را کاهش داده و اشاره کرده که ممکن است کاهشهای بیشتری در راه باشد. سرمایهگذاران تقریباً مطمئن هستند که یک کاهش ۲۵ نقطهپایهای دیگر توسط بانک مرکزی کانادا در ماه سپتامبر رخ خواهد داد و یک گزارش ضعیف از بازار کار ممکن است این تصمیم را قطعی کند.
علاوه بر دادههای داخلی، دلار استرالیا و نیوزیلند ممکن است تحت تأثیر دادههای تجاری و تورم چین برای ماه ژوئیه که قرار است روزهای پنجشنبه و جمعه منتشر شود، قرار گیرند. هرگونه دادهای که نگرانیها در مورد عملکرد اقتصاد دوم جهان را تشدید کند، میتواند به کاهش ارزش این دو ارز ریسکمحور کمک کند.
در توجه به گزارشات درآمدزایی شرکتها، شرکت دیزنی قرار است نتایج مالی خود را روز چهارشنبه پیش از باز شدن بازار اعلام کند. این گزارش نیز میتواند بر احساسات بازار تاثیرگذار باشد.