رئیس جمهور شدن ترامپ و توقف احتمالی کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو
دلار آمریکا در هفته گذشته بار دیگر قدرتنمایی کرد که به دلیل تاثیرات انتخاب شدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور بعدی آمریکا است. با توجه به اینکه حزب جمهوریخواه، کنگره آمریکا را در هر دو مجلس نمایندگان و سنا در کنترل خود خواهد داشت، پیشبینی میشود اجرای وعدههای پیش از انتخابات ترامپ به آسانی به قانون تبدیل شود.
رئیسجمهور جدید ایالات متحده خواهان کاهشهای جدی در مالیات شرکتها و اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی از سراسر جهان، به ویژه از چین، است. از دیدگاه جامعه مالی، این اقدامات میتوانند تورم را افزایش دهند و فدرال رزرو را از کاهش نرخ بهره در آینده بازدارند.
دادههای تورم ایالات متحده در ماه اکتبر نشاندهنده پایداری فشارهای قیمتی بودند. همچنین، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، اخیراً اظهار داشت که نیازی به عجله در کاهش نرخ بهره نیست. این موضوع باعث شده است برخی از فعالان بازار به توقف کاهش نرخ بهره در آینده نزدیک معتقد شوند.
احتمال توقف کاهش نرخ بهره در نشست دسامبر ۳۷ درصد و برای نشست ژانویه ۵۷ درصد تخمین زده شده است.
دادههای PMI: کلید تصمیمگیری فدرال رزرو؟
هفته آینده، معاملهگران دلار به دقت برآوردهای اولیه شاخصهای مدیران خرید (PMI) به گزارش S&P Global برای ماه نوامبر را که قرار است جمعه منتشر شوند، بررسی خواهند کرد. این دادهها سرنخهایی درباره وضعیت اقتصاد آمریکا ارائه میدهند و میتوانند مشخص کنند که آیا بانک مرکزی این کشور میتواند روند کاهش نرخ بهره را کندتر کند یا خیر.
زیرشاخص قیمتهای دریافت شده احتمالاً توجه زیادی را به خود جلب خواهد کرد، زیرا معاملهگران میخواهند بدانند آیا فشارهای قیمتی مشاهده شده در ماه اکتبر به نوامبر نیز انتقال یافته است یا خیر. اگر چنین باشد، احتمال توقف کاهش نرخ بهره در ژانویه افزایش خواهد یافت و این موضوع میتواند بازدهی اوراق قرضه خزانهداری و ارزش دلار آمریکا را بیشتر تقویت کند.
چشمانداز یورو در میان نگرانیهای تعرفهای
در همان روز، دادههای PMI ماه نوامبر برای ناحیه یورو و بریتانیا نیز منتشر خواهند شد. در ناحیه یورو، رشد بهتر از انتظار تولید ناخالص داخلی در سهماهه سوم و افزایش تورم در ماه اکتبر احتمال کاهش ۵۰ نقطهپایهای نرخ بهره توسط بانک مرکزی اروپا در نشست آینده را کاهش داده است.
با این حال، نگرانیها درباره تأثیر تعرفههای احتمالی دولت ترامپ بر اقتصاد اروپا، یورو را به پایینترین سطح خود در بیش از یک سال اخیر رسانده است.
حتی اگر دادههای PMI بهبود فعالیتهای اقتصادی را نشان دهند، اثر این بهبود بر یورو ممکن است محدود و کوتاهمدت باشد.
علاوه بر این، شرایط سیاسی آلمان نیز میتواند برای معاملهگران یورو چالشبرانگیز باشد. فرآیند طولانی تشکیل دولت ائتلافی جدید ممکن است مذاکرات تجاری با ایالات متحده را به تأخیر بیندازد و بر ارزش یورو تأثیر بگذارد.
آیا دادههای تورم بریتانیا نشانهای از افزایش دوباره خواهند داشت؟
در بریتانیا، دادههای تورم مصرفکننده (CPI) ماه اکتبر روز چهارشنبه منتشر خواهند شد و پیش از دادههای PMI دادههای خردهفروشی نیز در روز جمعه ارائه میشوند.
بانک مرکزی انگلستان در نشست اخیر خود نرخ بهره را ۲۵ نقطهپایه کاهش داد، اما تأکید کرد که در اعمال کاهشهای بیشتر احتیاط خواهد کرد. احتمال کاهش نرخ بهره در نشست دسامبر تنها ۱۸ درصد تخمین زده میشود و یک کاهش ۲۵ نقطهپایهای به طور کامل برای ماه مارس ۲۰۲۵ قیمتگذاری شده؛ در حالی که نرخ تورم سالانه در ماه سپتامبر به ۱.۷ درصد کاهش یافته است.
با این حال، سرمایهگذاران به دلیل باقی ماندن نرخ هسته CPI در سطحی بالا و بازبینیهای صعودی بانک مرکزی انگلستان، این کاهش را به طور کامل در تحلیلهای خود لحاظ نکردهاند. بهعنوان مثال، بانک مرکزی انگلستان پیشبینی تورم برای سال ۲۰۲۵ را از ۲.۲ به ۲.۷ درصد افزایش داده است.
اگر دادههای CPI روز چهارشنبه نشانههایی از افزایش فشارهای قیمتی را به تصویر بکشند، سرمایهگذاران ممکن است زمانبندی کاهش بعدی نرخ بهره را به تعویق بیندازند، که این موضوع میتواند به تقویت ارزش پوند کمک کند؛ بهویژه اگر دادههای خردهفروشی روز جمعه نیز مثبت باشند.
دادههای تورم کانادا و ژاپن نیز در دستور کار
هفته آینده، دادههای تورم کشورهای دیگر نیز منتشر خواهند شد. روز سهشنبه، دادههای تورم کانادا و روز جمعه، شاخص CPI برای ژاپن منتشر میشود.
در کانادا، احتمال کاهش ۵۰ نقطهپایهای نرخ بهره توسط بانک مرکزی این کشور در ماه دسامبر ۳۵ درصد برآورد شده است. دادههای اشتغال ماه اکتبر نتایجی ترکیبی را نشان دادند؛ نرخ بیکاری در سطح ۶.۵ درصد ثابت ماند (برخلاف پیشبینی افزایش به ۶.۶ درصد)، اما تغییر خالص اشتغال کمتر از انتظار بود.
این گزارش نتوانست از افت دلار کانادا در برابر دلار آمریکا جلوگیری کند و جفتارز USDCAD اکنون به پایینترین سطح خود از ماه مه ۲۰۲۰ رسیده است. در ماه اکتبر، نرخ تورم سالانه کل و هسته بهترتیب در ۱.۶ درصد و ۲.۴ درصد ثابت ماندند. کاهش بیشتر تورم میتواند دیدگاه نبود ریسکهای تورمی در کانادا را تأیید کرده و احتمال کاهش ۵۰ نقطهپایهای نرخ بهره در ماه دسامبر را تقویت کند، که این موضوع ممکن است ارزش دلار کانادا را بیش از پیش کاهش دهد.
در ژاپن، بانک مرکزی این کشور در نشست ۳۱ اکتبر نرخ بهره را بدون تغییر نگه داشت، اما اعلام کرد که شرایط افزایش مجدد نرخ بهره در حال مهیا شدن است. این موضوع، همراه با کاهش اخیر ارزش ین، باعث شده است که فعالان بازار انتظار افزایش مجدد نرخ بهره در پایان سال را داشته باشند.
حتی اگر دادههای تورم روز جمعه نشاندهنده افزایش نرخ بهره باشد، بهبود ارزش ین احتمالاً محدود خواهد بود. دلیل این موضوع، پیشبینیهای قوی برای دلار آمریکا و قیمتگذاری قبلی بازار برای این افزایشها است.