دلار آمریکا در برابر یورو، پوند انگلستان و ارزهای کالایی، به پایینترین سطح روزانه خود رسیده که ادامه حرکت قیمتها از اواخر هفته گذشته است.
دلار در هفته گذشته با توجه به آمار خردهفروشی و نظرات تحلیلگران والمارت، بزرگترین خردهفروش جهان، افزایش یافت، اما به تدریج این افزایش را از دست داد و حتی کاهش بیشتری را تجربه کرد. این وضعیت برای خریداران دلار نگرانکننده است، زیرا این ارز نتوانسته در مواجهه با اخبار مثبت رشد کند. بازار اوراق قرضه نیز با وجود تغییرات در پیشبینی نرخ بهره فدرال رزرو در آینده، به کاهش بازدهی اشاره میکند.
این وضعیت ممکن است ناشی از دو عامل باشد: کاهش موقعیتهای معاملاتی دلار و ضعف اقتصادی قریبالوقوع.
به نظر میرسد بسیاری از فعالان بازار از تحولات اوایل اوت دچار هراس شده و این تحولات را نشانهای از وقایع آینده میدانند. در دو دهه گذشته، بارها مشاهده شده که اتفاقات غیرمنتظره در ماه اوت به واقعیتهای اقتصادی جدی در پاییز تبدیل میشوند و این خاطرات هنوز در ذهنها باقی مانده است. همچنین، بسیاری از سرمایهگذاران نگران انتخابات هستند و با سود قابل توجهی که از ابتدای سال به دست آوردهاند، وسوسه میشوند که از بازار خارج شوند و از ریسکهای احتمالی جلوگیری کنند.
اگر به شرایط اقتصادی جهانی نگاه کنیم، مشخص میشود که نرخهای بهره بالاتر تأثیر خود را گذاشته است. اقتصاد بیشتر ارزها دچار رکود شدهاند، اما اقتصاد آمریکا توانسته است از این وضعیت مستثنی باشد. یکی از دلایل اصلی این امر، وامهای رهنی با نرخ ثابت ۳۰ ساله و افزایش هزینههای مالی دولت آمریکا است. با این حال، در نهایت، نرخ بهره بالا تأثیر خود را نشان خواهد داد، حتی اگر به تدریج کاهش یابد. پیام روشن این است که نرخ بهره بالا هنوز هم کارآمد بوده و نشانههایی از کندی در اقتصاد آمریکا وجود دارد، هرچند که آمار خردهفروشی تنها بازتاب گذشته است.
هر دو این توضیحات قابل درک است، هرچند که میتوان اشکالاتی نیز به آنها وارد کرد. همچنین، با توجه به این که در ماه اوت هستیم و هفته آرامی را پشت سر میگذاریم، تلاش برای تفسیر دقیق هر حرکت بازار شاید کمی بیهوده به نظر برسد. با این حال، این تغییرات احتمالا بخشی از یک روند بزرگتر باشند که تازه آغاز شده است.