دلار آمریکا در پی بهبود سنتیمنت بازار در ایالات متحده، از مقداری حمایت برخوردار شده است. در حال حاضر، هیچ ارز دیگری در میان ارزهای گروه ۱۰ به اندازه دلار نسبت به اخبار تجاری آمریکا واکنشپذیر نیست و اظهارات نسبتاً آشتیجویانه وزیر خزانهداری، اسکات بسنت، درباره کاهش تنشهای تجاری میان آمریکا و چین، میتواند به ثبات دلار کمک کند.
دلار آمریکا: کاهش تنش میان آمریکا و چین در راه است؟
روز گذشته، دلار همزمان با رشد بازار سهام آمریکا تقویت شد، چرا که ترس بازار نسبت به تعرفهها تا حدی فروکش کرد. همچنین گمان میرود بخشی از این بهبود دلار ناشی از متعادلسازی موقعیتهای معاملاتی باشد. همانطور که در گزارش روز گذشته بازار فارکس هشدار داده بودیم، دلار با ریسکهای نزولی تازهای مواجه شده بود که ریشه در حمله ترامپ به استقلال فدرال رزرو داشت؛ با این حال، موقعیت دلار به شکل مشهودی اشباع فروش شده و پایینتر از ارزش واقعیاش بود. بنابراین، بازگشت نقدینگی بهتر به بازار فارکس در روز سهشنبه میتوانست به ثبات نسبی دلار کمک کند.
وزیر خزانهداری، اسکات بسنت، با اظهارات آشتیجویانهاش درباره جنگ تجاری آمریکا و چین، روزنهای برای احیای سنتیمنت شکننده بازار آمریکا گشود. او اعلام کرد که وضعیت فعلی تعرفهها «غیرقابلدوام» است و انتظار میرود در آینده نزدیک تنشها کاهش یابد. ممکن است در روزها یا هفتههای پیش رو، دلار تحت تأثیر اخبار مربوط به خطر استقلال فدرال رزرو و اخبار دلگرمکننده درباره سیاستهای تعرفهای آمریکا، نوسانات زیادی را تجربه کند. آنچه مسلم است، این است که در میان ارزهای گروه ۱۰، هیچ ارزی به اندازه دلار واکنش مثبت به اخبار تجاری نشان نمیدهد.
در مجموع، همچنان بر این باوریم که توازن ریسکها در کوتاهمدت به ضرر دلار باقی میماند، اما انتظار نداریم شاهد روند یکطرفه فروش دلار مانند گذشته باشیم. با نگاهی به چند هفته آینده، ترجیح ما ثبات نسبی دلار است تا تضعیف ساختاری بیشتر.
امروز شاخصهای مدیران خرید منتشر میشوند؛ هرچند این دادهها به اندازه نظرسنجیهای ISM در آمریکا اهمیت ندارند، اما با دیگر کشورهای بزرگ قابل مقایسهاند. به احتمال زیاد، مگر در صورت انحراف شدید از پیشبینیها، تأثیر چشمگیری بر بازار فارکس نخواهند داشت.
یورو: انتظار کاهش شدید در احساسات تجاری نمیرود
هر زمان که دلار از بهبود ریسکپذیری بازار آمریکا بهرهمند میشود، ارزهایی که نقش پناهگاه امن را ایفا کردهاند—مانند یورو، فرانک سوئیس و ین ژاپن—با کاهش ارزش مواجه میشوند. به نظر میرسد علت رشد دلار اهمیت کمتری نسبت به تأثیر آن بر بازار فارکس دارد. در تئوری، یورو باید از اخبار مربوط به کاهش تنش میان آمریکا و چین بهرهمند شود، اما در این مرحله، چگونگی تنظیم موقعیتهای معاملاتی اهمیت بیشتری دارد و یورو، ین و فرانک در برابر بازگشت دلار نسبت به دیگر ارزهای گروه ۱۰ آسیبپذیرترند.
شاخصهای مدیران خرید در منطقه یورو احتمالاً کاهش نسبی را نشان میدهند، با این حال نظرسنجیها پس از اعلام توقف ۹۰ روزه تعرفهها انجام شدهاند، که همین موضوع انتظارات بازار را نسبتاً خوشبینانه کرده است. بانک مرکزی اروپا بیش از آنکه نگران تأثیر تعرفهها بر تورم باشد، از منظر رشد اقتصادی به آنها مینگرد. بنابراین، خوانش ضعیف این دادهها میتواند پیشبینی بازار نسبت به تداوم سیاستهای انبساطی (با انتظار ۷۵ نقطه پایه کاهش نرخ تا پایان سال) را تقویت کند. اگر عدد شاخص زیر سطح ۵۰.۰ بماند که نشانه رکود است، ممکن است یورو دچار ضعف شود.
با این حال، نرخ EURUSD تقریباً بهطور کامل تحت تأثیر حرکات دلار است و اگر نگرانیها درباره استقلال فدرال رزرو بار دیگر برجسته شوند، افزایش این نرخ به بالای سطح ۱.۱۵ ممکن است.
پوند: شاخصهای PMI عامل تعیینکنندهای برای بانک انگلستان نیستند
پوند امروز به دادههای PMI چشم دوخته تا کاهش احتمالی احساسات تجاری ناشی از تعرفههای آمریکا را ارزیابی کند. مشابه منطقه یورو، انتظار میرود کاهش در شاخصهای ترکیبی PMI به اندازهای نباشد که این شاخص را به زیر ۵۰.۰ برساند.
بر خلاف بانک مرکزی اروپا، این نظرسنجیها برای بانک انگلستان از اهمیت ویژهای برخوردار نیستند، چرا که تمرکز اصلی این نهاد همچنان بر تورم است. اواخر این هفته نیز دادههای فروش خردهفروشی بریتانیا برای ماه مارس منتشر خواهد شد، که انتظار میرود پس از عملکرد قوی در ماه فوریه، کاهش یابد.
هرگونه بهبود بیشتر در سنتیمنت بازار باید به نفع پوند و بهویژه در برابر یورو عمل کند. اگر دولت ترامپ همچنان پیامهایی آرامشبخش برای بازار ارسال کند، احتمال بازگشت نرخ EURGBP به زیر ۰.۸۵۰ بسیار بالا است. بدترین سناریو برای دلار—یعنی کاهش اضطراری نرخ بهره توسط فدرال رزرو تحت فشار ترامپ—میتواند نرخ EURGBP را بالا ببرد، چرا که یورو گیرنده جذابتری برای خروج سرمایه از دلار نسبت به پوند محسوب میشود.
منبع: ING