رالی شدید دلار تایوان در دو جلسه اخیر نگرانیهایی را در مورد اینکه کشورهای آسیایی دارای ذخایر بالای دلار آمریکا میتوانند محرک بعدی افت گسترده دلار باشند، ایجاد کرده است. با این حال، این نگرانی ممکن است زودهنگام باشد و بازگشت اخیر داراییهای دلاری همچنان نشان میدهد که مقداری از حق بیمه ریسک باید از دلار کاسته شود. جلسه فردای فدرال رزرو احتمالاً تأثیر محدودی بر بازار فارکس خواهد داشت.
دلار آمریکا: دلار تایوان چه پیامی دارد؟
قابل توجهترین تحول در بازار فارکس طی چند روز گذشته، رالی فوقالعاده دلار تایوان بوده است و به میزان کمتری، ارزهای آسیایی دیگر مانند رینگیت مالزی، بات تایلند و وون کره جنوبی نیز افزایش یافتهاند. عامل اصلی این حرکت به نظر میرسد نگرانی گسترده بین شرکتها و سرمایهگذاران ثروتمند تایوانی (بهویژه شرکتهای بیمه عمر) در مورد احتمال گنجاندن درخواست برای تضعیف نرخ برابری دلار آمریکا به دلار تایوان (USDTWD) در توافق تجاری با آمریکا باشد. با این حال، مقامات تایوانی تاکنون این موضوع را رد کردهاند. نقدشوندگی کمتر از حد معمول نیز ممکن است به تشدید این حرکت در ارز TWD که معمولاً به شدت مدیریت میشود، دامن زده باشد؛ این ارز اکنون حدود ۷٪ بالاتر از نرخ پایان ماه آوریل معامله میشود.
با این حال، گمانهزنیها درباره توافق ارزی بین تایوان و آمریکا ممکن است به تنهایی برای توجیه چنین حرکتی کافی نباشد. افت اخیر دلار آمریکا به این معناست که کشورهایی مانند تایوان که بهطور تاریخی در معرض داراییهای دلاری قرار دارند، با ضرر ناشی از نوسانات ارزی مواجه شدهاند و اکنون سرمایهگذاران داخلی به دنبال پوشش ریسک دلار و همچنین تنوعبخشی به سرمایهگذاریهای خود از آمریکا هستند. این وضعیت با روایت نزولی نگرانکنندهتری برای دلار همراستا است و ریسک آن وجود دارد که دورهای از توافقهای تجاری به ظاهر مثبت برای دلار آمریکا، به فرصتی برای کشورهای آسیایی دارای دلار زیاد تبدیل شود تا قرار گرفتن در معرض دلار را کاهش دهند. ما به دقت نظارهگر بهبود نقدشوندگی از امروز و سیگنالهای نرخگذاری یوان چین خواهیم بود تا ببینیم آیا این روند تسریع میشود و آیا خزانهداری آمریکا با افت بیشتر دلار، پیش از آنکه اثرات تورمی تعرفهها جذب شده باشند، مشکلی خواهد داشت یا خیر.
در آمریکا، این هفته از نظر دادهها نسبتاً آرام است و اعلام نرخ بهره فدرال رزرو فردا، رویداد اصلی محسوب میشود. همانطور که در پیشنمایش جلسه فدرال گفتیم، انتظار داریم جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، همچنان در برابر فشارهای دولت ترامپ برای کاهش نرخ بهره مقاومت کند. بازار و اجماع کارشناسان نیز با این دیدگاه همنظرند. پاول اخیراً تأکید کرده است که آمریکا بدون حفظ ثبات قیمتی نمیتواند بازار کار قویای داشته باشد و ما همچنان بر این باوریم که اولین کاهش نرخ بهره احتمالاً در سپتامبر انجام خواهد شد، در حالی که بازارها اکنون برای ماه ژوئیه تنها ۲۳ نقطه پایه کاهش نرخ را قیمتگذاری کردهاند.
ما انتظار نداریم این جلسه فدرال تأثیر زیادی بر دلار داشته باشد، زیرا بازارها به نظر میرسد با مواضع اخیر پاول هماهنگ هستند. بسیاری از بازگشت و تثبیت دلار ناشی از رشد مجدد بازار سهام آمریکا بوده است که تقاضا برای حق بیمه دلاری را کاهش داده، اما این حق بیمه هنوز به طور کامل از بین نرفته است، زیرا دلار نسبت به نرخهای بهره کوتاهمدت در برابر ارزهای اصلی همچنان ارزان به نظر میرسد. ریسکهای جدید نزولی برای دلار ناشی از آسیا را نباید دستکم گرفت، اما ممکن است همه آنها در کوتاهمدت تحقق نیابند. با توجه به ارزشگذاری باقیمانده در کوتاهمدت و فضای بیشتر برای خروج از موقعیتهای شورت سفتهبازانه (بهویژه در برابر ین و یورو)، دلار میتواند تا زمانی که ترامپ همچنان اخبار مثبت تجاری به بازار ارائه دهد، مقداری از زمین ازدسترفتهاش را پس بگیرد.
یورو: بیشارزشی قابل انکار نیست
در منطقه یورو، این هفته دادههای مهم اقتصادی در تقویم وجود ندارد و تمرکز بر سخنرانی برخی از مقامات بانک مرکزی اروپا خواهد بود. امروز، پانتا، یکی از اعضای کاملاً متمایل به سیاستهای انبساطی، در رویدادی در آسیا سخنرانی میکند. با این حال، اظهارات بیرون از جلسات رسمی بانک مرکزی اروپا در ماههای اخیر اطلاعات جدید زیادی به بازار ندادهاند و روایت کلی همچنان انبساطی باقی مانده و واکنش خاصی به گمانهزنی بازار درباره کاهش نرخ بهره تا نزدیکی ۱.۵٪ از سطح فعلی ۲.۲۵٪ مشاهده نشده است.
حرکات EURUSD هنوز عمدتاً به سنتیمنت بازار نسبت به داراییهای دلاری بستگی دارد. اگر کاهش گسترده موقعیتهای دلاری یا افزایش شدید تقاضا برای پوشش ریسک دلار از سوی کشورهای آسیایی دارای ذخایر دلاری در روزهای آینده رخ دهد، یورو و ین احتمالاً دور جدیدی از ورود ذخایر ارزی را تجربه خواهند کرد.
قوی شدن یورو به دلایلی غیر از نرخهای بهره کوتاهمدت احتمالاً بانک مرکزی اروپا را به سمت کاهش بیشتر نرخها سوق میدهد، زیرا در برآوردهای مارس این نهاد، افزایش نرخ برابری EURUSD اثر منفی قابل توجهی بر تولید منطقه یورو دارد. با این حال، انحراف بین نرخ ارز و اختلاف نرخهای بهره کوتاهمدت معمولاً دوام زیادی ندارد و در این مورد باید با کاهش بیشتر ذخایر دلاری تغذیه شود. اگر این اتفاق نیفتد، یورو که اکنون بیشخرید و بیشارزشگذاری شده است، در معرض فشار نزولی بیشتری قرار میگیرد. سطح ۱.۱۳۰ همچنان بهعنوان تکیهگاه کلیدی EURUSD باقی مانده و در صورت شکست قطعی آن، سطح حمایتی ۱.۱۲۰ نیز ممکن است بهزودی شکسته شود.
پوند: کاهش نرخ توسط بانک انگلستان این هفته محتمل است
جفتارز EURGBP به نظر میرسد در سطح ۰.۸۵۰ خریدارانی را جذب کرده و منتظر یک محرک صعودی واضح برای پوند است تا حرکت نزولی بیشتری داشته باشد. اخیراً بحثهایی در مورد بهبود روابط تجاری بین بریتانیا و اتحادیه اروپا باعث باز شدن فضایی برای رشد پوند شده، اما بازار اکنون ممکن است منتظر تحولات ملموستری باشد تا موقعیتهای خرید بیشتری روی پوند ایجاد کند.
در تحولات داخلی بریتانیا، انتظار میرود بانک انگلستان روز پنجشنبه نرخ بهره را ۲۵ نقطه پایه کاهش دهد. این کاهش از سوی اجماع کارشناسان پیشبینی شده و بهطور کامل در بازار قیمتگذاری شده است. همانطور که در پیشنمایش اقتصادی ما اشاره شده، انتظار داریم رأیگیری ۸-۱ باشد (یک رأی برای کاهش ۵۰ نقطه پایه) و تغییری در راهنمایی آینده مشاهده نشود (کاهشهای آتی بهصورت «تدریجی و محتاطانه» خواهد بود).
ما بر این باوریم که EURGBP فعلاً در حدود سطح ۰.۸۵۰ تثبیت خواهد شد، چراکه کاهش نرخ از سوی بانک انگلستان از پیش اطلاعرسانی شده و احتمالاً حرکت بزرگی در پی نخواهد داشت. در نهایت، قرار گرفتن بیشتر یورو در معرض تغییرات موقعیتی بازار بدان معناست که ریسکها برای EURGBP بیشتر به سمت کاهش هستند.
منبع: ING