با نزدیک شدن به انتخابات، احتمال کاهش اهرمهای مالی در بازار ارز بیشتر میشود. این امر باعث افزایش فشار بر ارزهایی میشود که از نظر نقدینگی با کمبود مواجه هستند و معمولاً به عنوان نمادهایی برای سنجش ریسکهای مرتبط با ترامپ شناخته میشوند. همچنین، در تقویم اقتصادی آمریکا امروز دادههای مربوط به فرصتهای شغلی ماه سپتامبر منتشر میشود. اگر این گزارش نشان دهد که افزایش ماه اوت در فرصتهای شغلی بهبود یافته، این میتواند شرطی لازم، اما شاید ناکافی، برای کاهش شتاب دلار باشد.
دلار آمریکا
با توجه به نتایج احتمالی انتخابات در 5 نوامبر، ریسک کاهش نقدینگی و کاهش اهرمهای مالی در بازار ارز وجود دارد که میتواند باعث نوسانات بیشتر شود. ارزهای اصلی و نقد شونده (مانند دلار آمریکا، یورو، فرانک سوئیس و پوند) عملکرد بهتری نسبت به ارزهای کمنقدشونده و حساستر به سیاستهای حمایتگرایی (مانند دلار استرالیا، نیوزیلند، نروژ و کرون سوئد) دارند و این روند احتمالاً در روزهای آینده ادامه خواهد داشت.
ین ژاپن در این میان نقش متفاوتی ایفا میکند، زیرا تحت تأثیر شرایط داخلی خود است. پس از از دست دادن اکثریت پارلمانی توسط ائتلاف حاکم در ژاپن، فشارهای فروش بر ین افزایش یافته و توجه بازار به سطحی است که مقامات ژاپنی ممکن است بخواهند رشد USDJPY را متوقف کنند. انتظار میرود بانک مرکزی ژاپن به این موضوع بپردازد.
در طرف دیگر، انتشار دادههای اقتصادی آمریکا مانند گزارش فرصتهای شغلی (JOLTS) ماه سپتامبر میتواند توجه بازار را از موضوعات انتخاباتی منحرف کند. برای معکوس کردن روند صعودی نرخهای بهره دلار، باید نشانههایی از کاهش رشد بازار کار دیده شود. اگر شواهدی از تضعیف بازار کار مشاهده نشود، احتمال افزایش بیشتر ارزش دلار در راستای پوشش ریسک انتخابات و کاهش اهرمهای مالی وجود دارد. در این شرایط، انتظار میرود که شاخص دلار (DXY) به نزدیکی 105.0 در روز انتخابات برسد.
یورو
در شرایطی که نقدینگی به یک عامل تعیینکننده تبدیل میشود، یورو میتواند از این وضعیت بهرهمند شود. بخشی از این حمایت از یورو میتواند ناشی از بستن موقعیتهای معاملاتی ارزهای اسکاندیناویایی باشد که معمولاً در مقابل یورو معامله میشوند. در این بین، کاهش ارزش کرون نروژ (NOK) به عنوان معیاری برای سنجش شرایط نقدینگی بازار ارز تلقی میشود.
در بخش داخلی، دیروز از لوئیس دیگویندس، یکی از اعضای بیطرف شورای حاکم بانک مرکزی اروپا (ECB)، نظراتی نسبتاً متمایل به سیاستهای انقباضی شنیدیم که با جریان کلی اظهارات اخیر بانک مرکزی اروپا تفاوت داشت. او تأکید کرد که چشمانداز تورم با «ریسکهای قابل توجهی» همراه است که این موضوع تا حدی نگرانیهای مربوط به رشد و احتمال کاهش تورم را کاهش میدهد.
با این حال، اظهارات دیگویندس به تنهایی نمیتواند روند موجود در بازنگری کاهشی نرخ بهره در منحنی یورو را تغییر دهد. فاصله نرخ بهره دوساله در بازار سوآپ دلار و یورو همچنان در وسیعترین سطح خود از آوریل، در حدود 160 نقطه پایه است (70 نقطه بیشتر از ماه گذشته). این شرایط نشاندهنده ادامه فشار بر نرخ EURUSD است و با اینکه ریسکها اکنون بیشتر متوازن شدهاند، همچنان به سمت کاهش نرخ یورو در کوتاهمدت گرایش دارند. امروز در تقویم سخنرانیهای حوزه یورو و بانک مرکزی اروپا رویدادی پیشبینی نشده است.
پوند
پیش از اعلام بودجه جدید توسط ریچل ریوز، وزیر دارایی بریتانیا، در حال حاضر بازار منتظر نتایج این اعلامیه است و دو عامل فنی ممکن است بر واکنش منفی احتمالی بازار به پوند تأثیر بگذارند.
عامل نخست، در شرایط فعلی، هیچ نوع حقریسک سیاسی در قیمت پوند لحاظ نشده است؛ مدل تحلیل نشان میدهد که ارزش عادلانه جفت ارز EURGBP در کوتاهمدت حدود 0.834 است. در مواقع قبلی که بریتانیا دچار تلاطمهای سیاسی یا مشکلات بازار اوراق قرضه شده بود، حق ریسک حدود 3 تا 5 درصد بود.
عامل دوم، آخرین آمارهای CFTC نشان میدهند که سفتهبازان همچنان مواضع خرید قابلتوجهی روی پوند دارند. تا 22 اکتبر، مواضع خالص خرید پوند بیشترین مقدار در بین ارزهای گروه 10 (G10) بوده است (32% از کل معاملات باز) و در مقابل حرکت سایر ارزهای توسعهیافته به سمت دلار مقاومت کرده است.
با توجه به این عوامل، جفت ارز GBPUSD در آستانه اعلام بودجه و انتخابات آمریکا در هفته آینده همچنان آسیبپذیر به نظر میرسد و احتمال کاهش به محدوده 1.2800-1.2850 وجود دارد.
منبع: ING