دونالد ترامپ دورهای از اختلال برای اقتصاد جهانی را آغاز کرده است. تهدید به اعمال تعرفههای جدید علیه متحدان آمریکا و حرکت به سمت برچیدن دستور کار داخلی و خارجی جو بایدن تنها چند ساعت پس از بازگشت به کاخ سفید را شروع کرد.
در اظهارات گستردهای به خبرنگاران در دفتر بیضی شکل در شب دوشنبه، ترامپ تهدید کرد که تعرفههایی تا ۲۵ درصد بر واردات از کانادا و مکزیک اعمال کند، که این امر باعث کاهش ارزش ارزهای این کشورها و کاهش آتی سهام آمریکا شد.
رئیسجمهور جدید ۴۷ام آمریکا همچنین تهدید کرد که تعرفههایی تا ۱۰۰ درصد بر واردات چینی اعمال کند اگر پکن نتواند توافقی برای فروش حداقل ۵۰ درصد از اپلیکیشن تیکتاک به یک شرکت آمریکایی انجام دهد و تعرفههایی بر محصولات اتحادیه اروپا اعمال کند مگر اینکه آنها نفت بیشتری از آمریکا بخرند.
این اظهارات و شوک به بازارهای جهانی یادآوری دیگری از تمایل ترامپ به برهم زدن نظم جهانی و درگیر شدن در مذاکرات اجباری با ریسک بالا برای تحمیل اراده آمریکا بر شرکای تجاری کلیدی بود.
اظهارات دفتر بیضی شکل تنها چند ساعت پس از آن بود که ترامپ در سخنرانی افتتاحیه خود وعده پایان دادن به «افول» آمریکا و آغاز یک «عصر طلایی» جدید بر اساس تغییرات چشمگیر در دستور کار پیشرو دولت بایدن را داد.
رئیسجمهور ۷۸ ساله به سرعت اقدامات تهاجمی برای افزایش تولید سوختهای فسیلی، اخراج مهاجران و اجرای پلتفرم پوپولیستی و ملیگرایانهای که او را به پیروزی در انتخابات سال گذشته کاخ سفید رساند، اعلام کرد.
او دهها دستور اجرایی بایدن را که به همه چیز از پیشبرد عدالت نژادی و تحریم شهرکنشینان افراطی اسرائیلی در کرانه باختری تا تقویت مدیکید و ترویج دسترسی به رایگیری مربوط میشد، لغو کرد.
این تغییرات گسترده شامل خروج دوباره آمریکا از پیمان آب و هوایی پاریس بود و بیانیهای از قصد توسط سیاستمدار برجسته راستگرای جهان بود که پس از وعده به معکوس کردن دستور کار دولت بایدن انتخاب شد.
ترامپ همچنین اعلام کرد که افرادی را که در شورش ۶ ژانویه ۲۰۲۱ در کنگره آمریکا شرکت داشتند، عفو خواهد کرد، زمانی که حامیان او به کنگره حمله کردند تا به طور خشونتآمیز تأیید پیروزی انتخاباتی بایدن در سال ۲۰۲۰ را متوقف کنند.
عفو برای شورشیان بازگشت قابل توجه خود ترامپ را به یاد میآورد که سال گذشته در انتخابات پیروز شد علیرغم اینکه اولین رئیسجمهور بود که به جرم جنایی محکوم شد و پس از دو تلاش برای ترور علیه او.
بلوف تجاری ترامپ در طول روز افزایش یافت. در سخنرانی افتتاحیه خود، ترامپ پیشنهاد کرد که تعرفهها ابزار ترجیحی او در دیپلماسی اقتصادی بینالمللی هستند و برای افزایش درآمد برای آمریکا حیاتی خواهند بود، بدون توجه به پتانسیل آنها برای افزایش قیمتها برای مصرفکنندگان آمریکایی.
او گفت: «به جای مالیات بر شهروندانمان برای غنی کردن کشورهای دیگر، ما تعرفه و مالیات بر کشورهای خارجی اعمال خواهیم کرد تا شهروندانمان را غنی کنیم.»
ترامپ گفت که برنامهای برای اعمال تعرفه جهانی بر همه واردات – اقدامی که در طول کمپین خود مطرح کرده بود – همچنان روی میز است.
وزیر دارایی کانادا، دومینیک لبلانک، پاسخ داد که تهدید ترامپ برای اعمال تعرفهها «چیز جدیدی نیست.»
او به خبرنگاران گفت: «کشور ما کاملاً آماده است تا به هر یک از این سناریوها پاسخ دهد… اشتباه خواهد بود که دولت آمریکا به اعمال تعرفهها ادامه دهد.»
ترامپ در دفتر بیضی شکل در میان دستیاران کلیدی خود از جمله رئیس دفتر سوزی وایلز، رئیس سیاستگذاری استفان میلر و پیتر ناوارو، مشاور ارشد کاخ سفید در زمینه تجارت و سیاست تولید، صحبت کرد.
با اشاره به اینکه سرکوب مهاجرت همچنان یک اولویت سیاست داخلی باقی میماند، ترامپ همچنین وضعیت اضطراری ملی در مرز آمریکا و مکزیک را امضا کرد و اقداماتی برای محدود کردن حقوق شهروندی با تولد برای کسانی که از والدین بدون مدارک در خاک آمریکا متولد شدهاند، انجام داد.
او گفت: «این یک مسئله بزرگ است… ما تنها کشوری در جهان هستیم که این کار را با حقوق شهروندی با تولد انجام میدهیم»، اگرچه دهها کشور دیگر این حق را اجازه میدهند.
اقدام ترامپ تقریباً به طور قطع در دادگاه به دلیل نقض متمم چهاردهم قانون اساسی آمریکا به چالش کشیده خواهد شد.
رئیسجمهور همچنین به پنتاگون دستور داد تا طرحی برای اعزام نیروها به مرز آمریکا و مکزیک تهیه کند.
ترامپ همچنین کارتلهای مواد مخدر را به عنوان سازمانهای تروریستی خارجی تعیین کرد. او افزود: «اعزام نیروهای ویژه آمریکا به مکزیک برای از بین بردن آنها ممکن است اتفاق بیفتد. چیزهای عجیبتری اتفاق افتاده است.»
ترامپ از گفتن اینکه آیا اداره مهاجرت و گمرک آمریکا حملات در شهرهای بزرگ را برای دستگیری مهاجران بدون مدارک آغاز خواهد کرد، خودداری کرد. او گفت: «نمیخواهم بگویم چه زمانی، اما این اتفاق خواهد افتاد، باید اتفاق بیفتد، وگرنه ما کشوری نخواهیم داشت.»
در میان وعدههای سیاست خارجی خود، ترامپ گفت که آمریکا کنترل کانال پاناما را بازپس خواهد گرفت و «قویترین ارتشی که جهان تا به حال دیده است» را خواهد ساخت، حتی در حالی که وعده پایان دادن به جنگها در اوکراین و خاورمیانه را داد و گفت که او یک «صلحساز» خواهد بود.
منبع: فاینشنال تایمز