بدون نشانهای از عقبنشینی ترامپ از تعرفهها، بازارهای سهام همچنان تحت فشار شدید قرار دارند. در بازار فارکس، فرار سرمایه به سمت ارزهای امن و نقدشونده با مازاد حساب جاری بالا – به ویژه ین ژاپن و فرانک سوئیس – ادامه دارد. کسری حساب جاری ۴ درصدی آمریکا نسبت به تولید ناخالص داخلی، دلار را در معرض آسیب قرار داده است – مگر اینکه این وضعیت به یک بحران مالی تبدیل شود.
دلار آمریکا: بار اضافی زیاد
گزارشهای خبری آخر هفته و مصاحبههای تلویزیونی نشان میدهند که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، هنوز آماده عقبنشینی از مأموریت خود برای بازتنظیم نظام تجارت جهانی نیست. بازارهای سهام آسیایی بین ۶ تا ۱۰ درصد افت کردهاند و این جنگ تجاری جهانی به عاملی برای همگرایی نرخهای بهره جهانی به سمت پایین تبدیل شده است.
در این میان، تمرکز زیادی روی فدرال رزرو وجود دارد. بازار اکنون ۱۱۰ نقطه پایه کاهش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو را برای امسال قیمتگذاری کرده و کف این چرخه تسهیلی را برای سال آینده حدود ۳ درصد پیشبینی میکند. در سخنرانی روز جمعه، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، چیز زیادی فاش نکرد جز اینکه تعرفهها «بهطور قابلتوجهی بیشتر از حد انتظار» هستند.
اگرچه بازار به هشدارهای او درباره خطر تداوم تورم ناشی از تعرفهها گوش میدهد، اما تمرکز اصلی بر بازار سهام و چشمانداز رشد اقتصادی است و بازار اینگونه برداشت میکند که فدرال رزرو ناچار به کاهش نرخ خواهد شد. کاهش انتظارات تورمی بلندمدت که در قراردادهای سوآپ تورم ۵ ساله قابل مشاهده است، احتمالاً همین دیدگاه را تقویت میکند. بدیهی است که پیشبینیهای رشد اقتصادی آمریکا و جهان در حال کاهش است.
در بازار فارکس، ادامه ریزش در بازار سهام، همچنان به نفع موضعگیریهای دفاعی است. در اینجا نقدشوندگی اهمیت دارد، اما تصویر تراز پرداختها نیز مهم است؛ اینکه کشور شما تا چه اندازه به سرمایه خارجی وابسته است. در این زمینه، دلار به دلیل کسری ۴ درصدی حساب جاری خود، کاهش ارزش پیدا کرده است، بهویژه با این نگرانی که سرمایهگذاران خارجی سرمایههای خود را بیرون بکشند یا نسبت پوشش ریسک ارزی (hedge ratio) سرمایهگذاریهای بلندمدت خود در آمریکا را افزایش دهند.
اینکه سیاستهای واشنگتن باعث ایجاد ذهنیت «فروش آمریکا» شده یا نه، هنوز شواهد واضحی وجود ندارد. بله، نرخ CDS اوراق قرضه دولتی ۵ ساله آمریکا هفته گذشته ۵ نقطه پایه افزایش یافت، اما اوراق خزانهداری آمریکا هنوز از اوراق قرضه آلمان عملکرد بدتری نداشتهاند. با این حال، وزارت خزانهداری آمریکا این هفته بین سهشنبه تا پنجشنبه، ۱۱۹ میلیارد دلار اوراق ۳، ۱۰ و ۳۰ ساله به حراج میگذارد. اگر نسبت تقاضا به عرضه در این حراجها ضعیف باشد، بازار به شدت واکنش نشان خواهد داد و این رویداد میتواند به ضرر دلار تمام شود.
ما (ING) همچنین در حال رصد این هستیم که آیا همانطور که یکی از معاملهگران ما میگوید، این بحران سیاسی به یک بحران مالی تبدیل خواهد شد یا نه. بهعنوان مثال، اسپرد اوراق با بازدهی بالا در آمریکا بهشدت در حال افزایش است و این خطر وجود دارد که برخی «اسکلتها» در گنجه مالی کشف شوند. از این جهت، باید به دقت نرخ تبادل پایه EURUSD سهماهه را زیر نظر داشت. اگر این نرخ به نفع دلار بهشدت افزایش یابد (یعنی بانکها حاضر باشند یورو را با نرخ کمتر از بازار در بازار سواپ قرض دهند تا دلار تأمین کنند)، این میتواند نشانهای از بروز مشکل باشد و شاید برای مدت کوتاهی دلار را تقویت کند، پیش از آنکه فدرال رزرو مجبور به مداخله شود.
بهطور کلی، انتظار میرود ارزهای ین و فرانک سوئیس تقویت شوند، ارزهای بازارهای نوظهور و ارزهای وابسته به کالا ضربه بخورند و دلار در جایی بین این دو طیف نوسان داشته باشد.
با نگاه به تقویم این هفته، تمرکز اصلی بر دادههای تورم مصرفکننده و تورم تولیدکننده ماه فوریه در روزهای پنجشنبه و جمعه خواهد بود. آیا تعرفههای اعمالشده بر چین و بخشهای فولاد و آلومینیوم شروع به اثرگذاری کردهاند؟ با توجه به شدت ریزش بازار سهام، بازار ممکن است افزایش دادههای تورمی را بهعنوان عاملی منفی برای دلار تلقی کند، چرا که به قدرت خرید واقعی آسیب میزند. این هفته همچنین شاخص خوشبینی کسبوکارهای کوچک NFIB در روز سهشنبه و صورتجلسه نشست فدرال رزرو در روز چهارشنبه منتشر خواهد شد.
شاخص دلار بیشتر به سمت اروپا سنگینی دارد – که بازنده جنگ تجاری است. وزن ین در این شاخص تنها ۱۴ درصد است. بهطور کلی، ما معتقدیم که دلار همچنان شکننده است و ناحیه ۱۰۲-۱۰۳ در نهایت ممکن است به سمت ۱۰۰ شکسته شود – چه در نتیجه پیوستن فدرال رزرو به چرخه کاهش نرخ، چه در صورت شکلگیری ذهنیت «فروش آمریکا». برگ برنده غیرمنتظره در این میان، ماجرای تأمین مالی دلاری است.
یورو: گرفتار در میانه میدان
جفت ارز EURUSD از اوج خود در ۱.۱۱۴۰ عقبنشینی کرده اما همچنان مورد تقاضا است. همانطور که هفته گذشته هم گفتیم، عوامل حمایتی برای یورو شامل نقش آن بهعنوان جایگزین نقدشونده دلار و همچنین مازاد حساب جاری ۳ درصدی منطقه یورو است.
در مقابل یورو، اقتصاد منطقه یورو بهشدت باز و متکی به تجارت است. تمرکز این هفته بر واکنش اروپاییها به اقدامات آمریکا خواهد بود. رهبران تجاری امروز در لوکزامبورگ دیدار میکنند. از شواهد برمیآید که اروپا بسیار محتاطتر و گزینشیتر از چین عمل خواهد کرد – چین روز جمعه تعرفه متقابل ۳۴ درصدی را اعلام کرد. بهطور مختصر درباره چین، بانک مرکزی این کشور نرخ برابری USDCNY را اندکی بالاتر تعیین کرد – اگر این نرخ این هفته بالاتر از ۷.۲۰ تثبیت شود، میتواند باعث افزایش USD/EM شود، بر اساس این دیدگاه (احتمالاً اشتباه) که چین قصد دارد ارزش یوان را کاهش دهد.
بازگردیم به یورو: این جنگ تجاری جهانی باعث شده تا کف چرخه کاهش نرخ بهره بانک مرکزی اروپا در بازارها نزدیکتر به ۱.۵۰ درصد بازتعیین شود. با این حال، اختلاف نرخ بهره سواپ دوساله EURUSD به سطوحی رسیده که آخرین بار در اوایل اکتبر مشاهده شده بود و این موضوع باید باعث حمایت از نرخ EURUSD در محدوده ۱.۰۹ شود تا زمانی که این بیثباتی مالی ادامه دارد. دوباره تأکید میشود که محدوده ۱.۱۱ تا ۱.۱۲ مقاومت میانمدت مهمی است و احتمالاً برای شکستن آن نیاز به اخبار بسیار منفی از اقتصاد آمریکا در این هفته خواهیم داشت.
منبع: ING