سال گذشته یکی از سالهای پرحادثه در بازارهای جهانی فلزات بود، اما سال 2025 میتواند نقطه عطفی در حوزه فلزات باشد. برخی روندها سرعت بیشتری خواهند گرفت، در حالی که حوزههای دیگر شاهد تحولات بیسابقهای خواهند بود. این مطلب را گرگور اسپیلکر و جان لینچ از گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو (CME) بیان کردهاند.
اولین تحول ورود به عصر جدیدی از سیاست تجاری ایالات متحده است. رئیسجمهور منتخب، دونالد ترامپ، تهدید کرده که تعرفهها را بر تقریباً تمام شرکای تجاری که کالا به ایالات متحده صادر میکنند، از جمله مکزیک، کانادا، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو بریکس، اعمال یا افزایش دهد.
نویسندگان اشاره کردند: «ایالات متحده واردکننده خالص محصولات معدنی و فلزی است، بهطوریکه مجموع واردات در سال 2023 به 193 میلیارد دلار در مقایسه با 141 میلیارد دلار صادرات رسیده است.» این آمار شامل بیش از 34 میلیارد دلار محصولات فولاد، 20 میلیارد دلار محصولات آلومینیوم و 14 میلیارد دلار محصولات مس است. شرکای تجاری اصلی مانند کانادا (19٪ از کل واردات)، چین و مکزیک (هرکدام 11٪) ممکن است هدف تعرفهها قرار گیرند. معاملهگران و ناظران بازار به دقت تأثیر تعرفههای اعمالشده از سوی ایالات متحده و اقدامات متقابل احتمالی شرکای تجاری بر جریان تجارت و قیمتگذاری فلزات را دنبال خواهند کرد. همچنین، احتمال دارد رژیمهای تعرفهای متفاوت به قیمتگذاری جداگانه میان مناطق و شرکای تجاری منجر شود.
دومین موضوع قابل توجه، حذف مشوقهای مالیاتی صادراتی چین برای فلزات صنعتی کلیدی است.
آنها نوشتند: «این مسئله در تاریخ 15 نوامبر 2024 اعلام و از اول دسامبر 2024 اجرایی شد؛ وزارت دارایی و اداره مالیات چین مشوقهای مالیاتی صادرات آلومینیوم و مس را حذف کردند. در حالی که قیمت هر دو فلز آلومینیوم و مس پس از این خبر کمی افزایش یافت، تأثیر کامل این تغییر سیاست هنوز مشخص نشده است.»
چین در سال 2023 بزرگترین تولیدکننده مس پالایششده (44٪) و آلومینیوم اولیه (55٪) در جهان بود. نویسندگان اظهار داشتند: «در سال 2024، صادرات مس پالایششده از چین به سطح رکوردی رسید، بهطوریکه در ژوئن 2024 به رکورد ماهانه و تا نوامبر همان سال به رکورد سالانه نزدیک به 450 هزار تن دست یافت و از رکورد قبلی سال 2016 عبور کرد.»
حذف مشوقهای مالیاتی بر صادرات میتواند نشاندهنده افزایش تقاضای داخلی در چین باشد و این کشور قصد دارد صادرات را کاهش دهد. این اقدام بهطور اجتنابناپذیر عرضه موجود در خارج از چین را کاهش خواهد داد. با این حال، اگر افزایش تقاضا تحقق نیابد، حذف این حجم فلز از عرضه جهانی ممکن است به اندازهای که برخی پیشبینی میکنند تأثیرگذار نباشد.
✔️ خبر مرتبط: اصلاح بازار سهام، محرک رشد طلا خواهد بود
سومین حوزه مربوط به فلزات باتری است، جایی که بازار در انتظار وقوع یک بازتعادل است.
نویسندگان نوشتند: «قیمتهای کبالت و لیتیوم در طول سالهای 2023 و 2024 تحت فشار قابل توجهی باقی ماند، که ناشی از نگرانیهای مربوط به عرضه مازاد و کاهش رشد در بازارهای کلیدی تقاضا بود.» آنها افزودند: «با ورود صنعت به سال 2025، سرمایهگذاران مشتاقانه به دنبال نشانههایی از بازتعادل بازار خواهند بود، بهویژه اگر پذیرش خودروهای الکتریکی (EV) و گسترش ذخیرهسازی انرژی دوباره شتاب بگیرد.»
آنها افزودند: «تعدیلهای سمت عرضه، به شکل تعطیلی موقت تأسیسات تولید و لغو یا کاهش برنامههای توسعه، میتواند نقش محوری در تثبیت این بازارها ایفا کند. همچنین، خرید اخیر شرکت آرکادیوم لیتیوم (Arcadium Lithium) توسط شرکت معدنی بزرگ ریو تینتو (Rio Tinto) ممکن است نقطه عطفی برای بازارهای لیتیوم باشد.»
آنها ادامه دادند: «سال 2025 ممکن است به سالی حیاتی در حوزه فلزات باتری تبدیل شود، با پتانسیل بازگرداندن اعتماد و جذب مجدد علاقه سرمایهگذاری. منحنی آتی برای کبالت و لیتیوم بهشدت رو به بالا است، که نشان میدهد بازار انتظار نوعی بازتعادل در مقایسه با وضعیت فعلی عرضه مازاد را دارد.»
چهارمین موضوع کلیدی که در هفتههای اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده، نقش دلار آمریکا در تعرفههای احتمالی بر بازارهای فلزات گرانبها است.
آنها اشاره کردند: «تعرفهها ممکن است تأثیر زیادی بر قدرت نسبی دلار آمریکا داشته باشند، که عاملی حیاتی در تأثیرگذاری بر قیمت طلا (و سایر داراییها) است. تنشهای تجاری یا تدابیر حمایتگرایانه که انتظار میرود دلار را تقویت کنند، ممکن است تأثیر منفی بر قیمت طلا بگذارند. در عین حال، احتمالاً بانکهای مرکزی به خرید طلا برای متنوع سازی به ذخایر ارزی ملی ادامه خواهند داد و کمبود نقاط بحرانی ژئوپولیتیکی وجود ندارد، که موجب افزایش تقاضا برای داراییهای پناهگاه امن میشود.»
نویسندگان اضافه کردند که درجه بالای عدم قطعیت در مورد تعداد و اندازه کاهش نرخهای فدرال رزرو «یک لایه پیچیدگی دیگر به بازار اضافه میکند که معاملهگران فلزات گرانبها باید در سال 2025 آن را مدیریت کنند.»
و آخرین تحولی که گروه CME بر این باور است که میتواند تأثیر قابل توجهی بر بازارهای فلزات در این سال داشته باشد، افزایش نقدشوندگی در قراردادهای آپشن با تاریخ سررسید کوتاه مدت است.
آنها گفتند: «محبوبیت روزافزون قراردادهای آپشن با تاریخ سررسید کوتاه (که در حال حاضر برای طلا، نقره و مس در دسترس است) نحوه برخورد شرکتکنندگان با بازارهای فلزات را دگرگون میکند. در سال 2025، معاملهگران و پوششدهندگان ممکن است استفاده خود را از گزینههای هفتگی و روزانه برای بهرهبرداری از نوسانات کوتاهمدت قیمت و مدیریت ریسکهای ناشی از رویدادها افزایش دهند. این موضوع بهویژه برای بازارهای فلزات اهمیت دارد، چرا که با توجه به بحثهای تعرفهای، آشفتگیهای ژئوپولیتیکی و تأثیرات کلان از انتقال انرژی در حال وقوع، ممکن است این بازارها با افزایش نوسانات روبرو شوند.»
بیشتر بخوانید: