اخبار فوری فارکس | کامودیتی | ارز دیجیتال | تحلیل فوری اخبار
پر مخاطب ترین

با عضویت در خبر نامه یـــــــــوتــــــــو تایــــــــــمز از اخبار بروکر‌ها مطلع شوید

ایران و اسرائیل: تحلیل استراتژی‌ های نظامی و پیامدهای احتمالی

احتمال بالایی برای جنگ علنی بین اسرائیل و ایران وجود دارد. اسرائیل آماده حمله از سوی ایران است. ایران متعهد شده است ترور 31 ژوئیه رئیس سیاسی گروه حماس در تهران را تلافی کند. درگیری بین اسرائیل و ایران برای دهه‌ها در حال کاهش بود، دو طرف عمدتاً بی سر و صدا و در مورد ایران اغلب از طریق گروه‌های نیابتی به یکدیگر حمله می‌کردند. اما شروع جنگ بین اسرائیل و حماس مورد حمایت ایران در ماه اکتبر، تنش‌ها را افزایش داد. این دو در ماه آوریل، زمانی که ایران حمله موشکی و پهپادی گسترده‌ای را به اسرائیل انجام داد، با یکدیگر درگیر شدند. در حالی که خسارات کمی به بار آورد و واکنش محدودتری را برانگیخت، نبرد تن به تن، درگیری اسرائیل و ایران را وارد مرحله خطرناک‌تری کرد.

مقایسه توان نظامی اسرائیل و ایران چگونه است؟

نیروهای اسراییل برتری تکنولوژیکی گسترده‌ای نسبت به ایران دارند. این تا حدودی به دلیل حمایت نظامی و مالی ایالات متحده است که مدتها است به دنبال تضمین برتری اسرائیل به عنوان بخشی از تعهد خود به امنیت کشور یهودی بوده است. به عنوان مثال، اسرائیل تنها کشوری در خاورمیانه است که تاکنون جت جنگنده F-35 شرکت لاکهید مارتین را خریداری کرده است – گرانترین سیستم تسلیحاتی تا کنون.

اسرائیل همچنین به طور گسترده‌ای معتقد است که دارای تسلیحات هسته‌ای است، اگرچه هرگز به این مسئله اعتراف نکرده است.

در مقابل، تحریم‌ها و انزوای سیاسی دسترسی ایران به فناوری نظامی خارجی را مختل کرده است و ایران را به سمت توسعه سلاح‌های خود، از جمله موشک‌ها و پهپادهایی که در ماه آوریل علیه اسرائیل شلیک کرد، سوق داده است. هواپیماهای جنگی ایران اکثراً مدل‌های قدیمی‌تری هستند که از قبل از انقلاب 1979 کشور به ارث رسیده‌اند. روسیه با خرید جت‌های روسی توسط ایران موافقت کرده است، اما مشخص نیست که آنها تحویل داده شده‌اند یا خیر.

ایران مدت‌ها است که مظنون به استفاده از برنامه هسته‌ای خود برای ساخت سلاح‌های هسته‌ای است، هرچند که داشتن بمب اتم را رد می‌کند. این کشور اورانیوم غنی شده کافی برای ساخت چندین بمب هسته‌ای را در صورت انتخاب رهبرانش برای تصفیه فلز سنگین تا سطح 90 درصدی که معمولاً در چنین سلاح‌هایی استفاده می‌شود، انباشته کرده است. همچنان ایران باید بر فرآیند تسلیح سازی سوخت تسلط داشته باشد تا بتواند دستگاهی قابل اجرا با قابلیت اصابت به یک هدف از راه دور تولید کند.

iran

اگرچه ارتش ایران در یک نقطه ضعف فناوری قرار دارد، گمان می‌رود که ارتش ایران دارای انبار قابل توجهی از موشک‌های بالستیک و کروز و هواپیماهای بدون سرنشین ارزان قیمت یا پهپادهایی باشد که در ماه آوریل علیه اسرائیل مستقر کرد.

همانطور که ایران در آن حمله متوجه شد، نفوذ به پدافند هوایی قابل توجه اسرائیل یک چالش است. به گفته ارتش اسرائیل، سیستم‌های دفاع هوایی Arrow و دیوید اسلینگ (David’s Sling) اسرائیل به همراه نیروهای آمریکایی و دیگر متحدانش در منطقه 99 درصد از بیش از 300 پهپاد و موشک شلیک شده توسط ایران را رهگیری کردند.

زرادخانه دفاعی خود ایران شامل سامانه‌های موشکی زمین به هوا از جمله اس-300 روسیه برای مقابله با هواپیماها و موشک‌های کروز و سامانه موشکی ضد بالستیک آرمان (Arman) است. این‌ها تقریباً به اندازه سیستم دفاعی آزمایش‌شده اسرائیل، آماده نبرد نیستند.

ایران در سال 2020 در بحبوحه تشدید تنش‌ها با آمریکا با استفاده از موشک پدافند هوایی Tor ساخت روسیه، هواپیمای مسافربری اوکراینی را به طور تصادفی سرنگون کرد.

هم اسرائیل و هم ایران قابلیت جنگ سایبری دارند. بیش از یک دهه پیش، بدافزار معروف به استاکس‌نت (Stuxnet )، عملیات‌های یک تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای ایران را به خطر انداخت که گمان می‌رود کار آمریکا و اسرائیل باشد. بر اساس ارزیابی آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا که در 11 آوریل منتشر شد، ایران قادر به انجام “تعداد عملیات سایبری، از عملیات اطلاعاتی تا حملات مخرب علیه شبکه‌های دولتی و تجاری در سراسر جهان” است. به گفته شورای روابط خارجی، حملات سایبری انجام شده توسط ایران شامل هکی است که می‌تواند منجر به فلج کردن رایانه‌ها و جریان آب در دو منطقه اسرائیلی باشد.

آیا اسرائیل سایت‌های هسته‌ای ایران را هدف قرار خواهد داد؟

حمله هوایی اسرائیل به سایت‌های هسته‌ای ایران یکی از افراطی‌ترین پاسخ‌ها به حمله جدید ایران خواهد بود. پیش از این، اسرائیل این تهدید را برای زمانی که ایران به مرز توانایی تسلیحات هسته‌ای برسد، محفوظ می‌داشت.
چالش این است که سایت‌های اتمی جمهوری اسلامی متعدد و پراکنده در سراسر کشور هستند. مهم‌ترین آنها در سال‌های اخیر به منظور دور کردن آنها از خطر به زیرزمین منتقل شده‌اند، اگرچه این امر مانع از عملیات خرابکاری در مقیاس کوچک‌تر که معمولاً به اسرائیل نسبت داده می‌شود، نشده است. تصور می‌شود که اسرائیل از سال 2010 در پشت ترور پنج دانشمند هسته‌ای ایران در تهران بوده است.

یک مقام ارشد نظامی مسئول حفاظت از برنامه هسته‌ای ایران در ماه آوریل گفت که اگر اسرائیل این برنامه را هدف قرار دهد، این کشور به همان شکل تلافی خواهد کرد. او اشاره کرد که حتی تهدید به انجام این کار می‌تواند ایران را به بازنگری در سیاست‌های خود در مورد آنچه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز توصیف می‌کند وادار کند.

tel aviv

متحدان این دو کشور چه کسانی هستند؟

مهمترین متحدان ایران، شبه نظامیان شیعه در لبنان، یمن، عراق و سوریه هستند که با پول، سلاح و آموزش از آنها حمایت می‌کند. شبه‌نظامیان حزب‌الله لبنان می‌توانند مهمترین نقش را در یک جنگ همه جانبه ایفا کنند. این کشور نبردهای مکرری با اسرائیل داشته است و از زمان شروع جنگ بین اسرائیل و حماس، مرتباً موشک و خمپاره به سمت شمال اسرائیل شلیک کرده است. بر اساس اطلاعات اسرائیل، زرادخانه حزب الله بیش از 70000 راکت و موشک از جمله موشک‌های دوربرد و هدایت دقیق را در خود جای داده است.

شورشیان حوثی یمن که مورد حمایت ایران هستند احتمالاً مشتاق هستند که در یک جنگ بزرگتر نقش داشته باشند. از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس، حوثی‌ها علاوه بر حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ، موشک‌های بالستیک و پهپادها را به سمت اسرائیل شلیک کرده‌اند. در 19 ژوئیه، یک پهباد حوثی به ساختمانی در مرکز تل آویو برخورد کرد و یک مرد را کشت و چند نفر دیگر را مجروح کرد که اولین حمله مرگبار در نوع خود به خاک اسرائیل بود.

تنها متحد دولتی ایران در خاورمیانه سوریه است. دولت بشار اسد، رئیس جمهور بشار اسد، بعید به نظر می‌رسد که کمک کند، چرا که هنوز در تلاش است تا کنترل کل کشور را پس از شروع جنگ داخلی در سال 2011 به دست آورد.

ایران روابط خوبی با روسیه دارد، اگرچه جنگش در اوکراین احتمالاً توانایی‌ این کشور را برای کمک کردن محدود می‌کند. همچنین روابط ایران با چین که نفت ایران را خریداری می‌کند، خوب است اگرچه این کشور همچنان توسط ایالات متحده و متحدانش تحریم شده است.

اسرائیل آمریکا و انگلیس را در کنار خود دارد. نیروهای دو کشور برخی از موشک‌ها و پهپادهایی را که ایران در ماه آوریل به سمت اسرائیل پرتاب کرد، منهدم کردند. با پیش‌بینی حمله جدید ایران به اسرائیل، ارتش ایالات متحده اقداماتی را برای تقویت حضور خود در خاورمیانه اعلام کرد و کشتی‌ها، هواپیماهای جنگنده و کشتی‌های دفاع موشکی بالستیک را اضافه کرد.

دولت‌های عربی چگونه ممکن است واکنش نشان دهند؟

جنگ ایران و اسرائیل بسیاری از کشورهای منطقه را در موقعیت دشواری قرار خواهد داد. چهار کشور عربی در سال 2020 از طریق به اصطلاح پیمان ابراهیم (Abraham Accords) با اسرائیل قراردادهای صلح منعقد کردند. بی اعتمادی آنها به ایران بخشی از چیزی بود که آنها را گرد هم آورد. اما بعید است که هیچ کشور عربی در رویارویی با یک کشور مسلمان در کنار اسرائیل بایستد، چه رسد به کشوری به قدرتمندی ایران.

ایران و عربستان سعودی سال گذشته پس از توقف هفت ساله روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفتند. عربستان سعودی در حال بررسی امکان عادی سازی روابط با اسرائیل به عنوان بخشی از یک توافق گسترده‌تر است که در آن امیدوار است به تضمین‌های امنیتی ایالات متحده دست یابد و احتمالاً سعی خواهد کرد از درگیر شدن در این جنگ جلوگیری کند.

عضو کانال تلگرامی اخبار و تحلیل فوری فارکس و انس طلا شوید

پرمخاطب ترین‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *