اخبار فوری فارکس | کامودیتی | ارز دیجیتال | تحلیل فوری اخبار

پر مخاطب ترین

با عضویت در خبر نامه یـــــــــوتــــــــو تایــــــــــمز از اخبار بروکر‌ها مطلع شوید

پشت‌ پرده خرید بی‌ وقفه طلا در چین: راهی به سوی قدرت اقتصادی؟

طلا چین
با رسیدن قیمت طلا به بالای 2450 دلار در هر اونس و بالاترین حد تاریخی خود در ماه ژوئیه، بازار طلا اخیراً در وضعیت خوبی قرار گرفته است. با افزایش قیمتی که اکنون تقریباً دو سال است ادامه یافته است، فلز گرانبها در میان کامودیتی‌ها با بهترین عملکرد از اواخر سال 2022 قرار داشته است. با توجه به جنون خرید طلا در چین که به طور جدی در نوامبر 2022 آغاز شد – اگرچه در ماه‌های اخیر به طور قطعی متوقف شده است – بعید به نظر می‌رسد که این جنون پایان یافته باشد.

سال 2023 سال بسیار بزرگی برای ولخرجی طلا به رهبری بانک خلق چین (PBoC) بود که در سراسر جهان مشاهده شد، سالی که در آن بانک مرکزی چین خرید طلای خود را تا 30% افزایش داد. بر اساس گزارش شورای جهانی طلا (WGC)، بانک‌های مرکزی به رهبری چین در سال گذشته 1037 تن طلا خریداری کرده‌اند که بانک خلق چین بیش از مجموع کل سایر بانک‌های مرکزی طلا خریداری کرده است. این شدت خرید تا سال 2024 ادامه یافت، با خرید خالص 290 تن در سه ماهه اول سال 2024 – چهارمین سه ماهه قوی خرید از زمان شروع دوره خرید طلا در سال 2022 – که چین مجددا پیشتاز بود.

در واقع، خریدهای سه ماهه اول حدود 36% بیشتر از سرعت سه ماهه 213 تنی برآورد شده توسط موسسه جی پی مورگان از 850 تن برای سال 2024 بود. بخش تحقیقات بانک در 15 ژوئیه نوشت: «افزایش 70 تنی در خرید خالص در مقایسه با سه ماهه چهارم سال 2023 نیز علیرغم افزایش 5 درصدی سه ماهه متوسط قیمت طلا است. افزایش 29 تنی خرید خالص طلای چین در نیمه اول سال 2024 وجود داشت که کل دارایی‌های این کشور را 1.3 درصد افزایش داد.

اگرچه عملیات استخراج طلای چین بیش از هر کشور دیگری طلا تولید می‌کند، بانک خلق چین و مصرف کنندگان همچنان به واردات مقادیر قابل توجهی ادامه می‌دهند. در دو سال گذشته، چین بیش از 2800 تن طلا از خارج از کشور خریداری کرده است، که به گفته بلومبرگ، حدود یک سوم از ذخایری است که توسط فدرال رزرو ایالات متحده نگهداری می‌شود یا بیشتر از تمام طلایی است که در صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) در سراسر جهان معامله می‌شود. راس نورمن، مدیر اجرایی MetalsDaily.com، یک پلتفرم اطلاعاتی فلزات گرانبها مستقر در لندن، در 5 مه به نیویورک تایمز گفت: «چین بی‌تردید قیمت طلا را هدایت می‌کند.» جریان طلا به چین بسیار قوی است.»

با این حال، علیرغم تقاضای آشکارا هولناک خود برای فلز زرد، چین اخیراً خرید طلای خود را متوقف کرده است، به طوری که بانک خلق چین ذخایر طلای خود را در ماه ژوئن برای دومین ماه متوالی بدون تغییر در 2264 تن یا 4.9 درصد از کل ذخایر گزارش داد. بنابراین این کشور خرید طلا که به مدت 18 ماه به طول انجامیده بود را، قطع کرد. با میزان افزایش قیمتی که در سال جاری اتفاق افتاد، جی پی مورگان اظهار داشت که بانک‌های مرکزی «از لحاظ ساختاری» طلای بیشتری می‌خرند و در مورد قیمت «تکنیکالی‌تر» می‌شوند.

با این وجود، ETFهای طلا در چین همچنان انباشت مثبت خالص را تجربه می‌کنند، به طوری که شورای جهانی طلا به هفتمین جریان ورودی ماهانه متوالی در ماه ژوئن اشاره کرد که دارایی‌های جمعی را به بالاترین سطح خود یعنی 92 تن رساند و مجموع دارایی‌های تحت مدیریت (AUM) به 51 میلیارد یوان (7 میلیارد دلار) و به بالاترین حد خود رسید. با جذب 17 میلیارد یوان (2.3 میلیارد دلار) در نیمه اول سال 2024، صندوق‌های ETF طلای چین بالاترین رکورد نیمه اول هر سال را به ثبت رسانده‌اند، در حالی که تقاضای ETF طلای این کشور به راحتی از سایرین در طول ماه ژانویه – ژوئن پیشی گرفته است.

علت این تب خرید طلا به رهبری چین چیست؟ جی پی مورگان عوامل متعددی را شناسایی کرد که سرمایه‌گذاران را تشویق می‌کرد تا میزان ریسک خود را در طلا افزایش دهند، که به نوبه خود باعث افزایش تقاضای جهانی و افزایش قیمت‌ها شده است. گرگوری شیرر، رئیس استراتژی فلزات پایه و گرانبها در جی پی مورگان، اخیراً اظهار داشت: «در میان ژئوپلیتیکی در حال فروپاشی، افزایش تحریم‌ها و دلارزدایی، ما شاهد افزایش اشتها برای خرید دارایی‌های واقعی از جمله طلا هستیم».

در واقع، خرید طلای قابل توجه بانک خلق چین را می‌توان در چارچوب تلاش‌های آن برای جایگزینی دارایی‌های دلاری خود دانست. این در حالی است که در یک پس‌زمینه تلخ تنش‌های فزاینده با ایالات متحده، از جمله تشدید جنگ تجاری و تحریم‌های آمریکا علیه چین و روسیه وجود دارد که همگی باعث وخامت چشمگیر روابط بین ابرقدرت‌های اقتصادی شده است. در پاسخ، چین به شدت در حال فروش دارایی‌های خود در اوراق بهادار خزانه داری ایالات متحده است چرا که به دنبال جایگزینی موثر مقادیر عظیم ذخایر دلاری خود با طلای بیشتر و در نهایت افزایش متنوع سازی ذخایر خود است. در حالی که در اوایل سال 2022 چین بیش از 1 تریلیون دلار از اوراق خزانه ایالات متحده داشت، طبق آمار رسمی دولت ایالات متحده، این دارایی‌ها تا ماه مه 2024 به 768.30 میلیارد دلار کاهش یافته است.

کارستن منکه، تحلیلگر جولیوس بائر (Julius Baer)، اخیراً به رویترز گفت: انگیزه اصلی بانک خلق چین این است که کمتر به دلار آمریکا وابسته باشد و – در یک مورد افراطی – کمتر در معرض تحریم‌های ایالات متحده قرار گیرد. منکه گفت که انتظار دارد تمایل چین برای تنوع بخشیدن به ذخایر خود ادامه یابد، چرا که “تنش‌های ژئوپلیتیکی بین چین و ایالات متحده – جدا از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده – بعید است که به این زودی‌ها از بین برود”.

نقش بریکس

تلاش‌های سریع چین برای کاهش دلار نیز به دلیل تعهدات این کشور به بریکس پلاس، گروه اقتصادی جهانی از اقتصادهای نوظهور که توسط برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تأسیس شده است و اخیراً ایران، مصر، اتیوپی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به فهرست اعضای آن اضافه شده‌ است، انجام می‌شود. این بلوک در حال گسترش تمایل خود را برای آزاد کردن فرصت‌های جدید برای تجارت و سرمایه‌گذاری در میان کشورهای عضو خود و همچنین استفاده تقریباً انحصاری از ارزهای محلی در تجارت دوجانبه را آشکارا اعلام کرده است.

بحث‌های جاری در مورد ارز بریکس که توسط طلا پشتیبانی می‌شود نیز ممکن است روند خرید پرشور این فلز گرانبها در سال‌های اخیر را توضیح دهد. بانک جهانی خاطرنشان کرد که تا سه ماهه اول سال 2024، مجموع ذخایر طلای بانک مرکزی در کشورهای بریکس پلاس تقریباً 17 درصد از کل طلای موجود در بانک‌های مرکزی جهان را تشکیل می‌داد و روسیه، هند و چین در بین 10 کشور برتر جهان قرار داشتند. در حالی که تا کنون هیچ تایید رسمی از یک ارز جدید ارائه نشده است، گمانه زنی‌ها مبنی بر اینکه پول بریکس با پشتوانه طلا در راه است، همچنان رو به افزایش است.

به نظر شما در طول زمان چه اتفاقی برای دلار خواهد افتاد؟ جیم ریکاردز، نویسنده و بانکدار سرمایه‌گذاری اخیراً در جریان سخنرانی خود در کنفرانس سرمایه‌گذاری نیواورلئان این سوال را مطرح کرد و افزود که تقویت ارز بریکس در برابر دلار در نهایت منجر به سقوط نهایی پول ایالات متحده خواهد شد. ریکاردز همچنین اعلام کرد که 11 کشور عضو بریکس پلاس در حال حاضر 15 درصد از ذخایر طلای جهانی، 30 درصد از زمین، 40 درصد از جمعیت جهان و 54 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی (GDP) را تشکیل می‌دهند. وی افزود: «ما در حال رسیدن به نقطه‌ای هستیم که بریکس کنترل مسیرهای زمینی و گلوگاه در سراسر جهان را در دست دارد. دلار به این زودی‌ها از بین نمی‌رود، اما قیمت دلاری بسیار بالاتر طلا و یک دلار بسیار ضعیف‌تر را خواهیم داشت.

در این میان، توقف خرید طلا توسط بانک خلق چین برخی شایعات را نشان می‌دهد که رکورد خرید آن به پایان رسیده است. با این حال، بسیاری از تحلیل‌های عمومی این توقف را کوتاه می‌دانند، به طوری که افزایش شدید قیمت طلا احتمالاً باعث می‌شود که بانک خلق چین فعلاً دست نگه دارد. خرید طلا توسط پکن، که به افزایش قیمت اسپات در ماه‌های آوریل و مه کمک کرد، دیگر از حساسیت قیمتی مصون نیست، اما انتظار می‌رود ریسک‌های ژئوپلیتیکی ادامه‌دار برنامه بلندمدت این کشور برای متنوع سازی دارایی‌های دلاری آمریکایی را ادامه بخشد.»

جی پی مورگان این دیدگاه را تکرار کرد و پیش‌بینی کرد که بانک‌های مرکزی و سایر مصرف‌کنندگان فیزیکی طلا در هر کاهش قیمت‌های آتی قوی باقی بمانند و بنابراین از کف قیمت کلی بالاتری برای طلا حمایت خواهند کرد. به گفته گریگوری شیرر، ما فکر می‌کنیم سطح قیمت طلا کمترین تأثیر را بر برنامه‌های بلندمدت خرید بانک مرکزی دارد، با این حال، به نظر می‌رسد تغییرات قیمت بر سرعت و ریتم خرید خالص تأثیر می‌گذارد.

برخی دیگر به این نکته اشاره می‌کنند که کل ذخایر طلای بانک خلق چین در مقایسه با سایر اقتصادهای بزرگ همچنان سهم متوسطی از ذخایر کل است. در گزارش اخیر رویترز به نقل از یک گزارش آمده است: «ذخایر طلای چین باید به صورت مطلق و نسبی افزایش یابد، چرا که با وضعیت دومین اقتصاد بزرگ جهان مطابقت ندارد و سهم طلا از ذخایر آن کمترین نسبت به سایر اقتصادهای بزرگ است. یک منبع ناشناس از چین، توقف در خرید را به قیمت‌های بالا نسبت داد.

پشت‌ پرده خرید بی‌ وقفه طلا در چین: راهی به سوی قدرت اقتصادی؟

این منبع آگاه با اشاره به عوامل ژئوپلیتیکی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین و درگیری خاورمیانه در میان محرک‌های چین می‌افزاید: «اما ما باید قیمت‌ها را بررسی کنیم – برای بانک مرکزی غیرممکن است که مقدار خرید ثابتی را در هر ماه حفظ کند.»

به گفته شورای جهانی طلا ، علیرغم کندی اخیر، عملکرد قوی طلا تا کنون در سال 2024، عدم قطعیت دارایی‌های محلی و ریسک‌های مرتبط با چشم انداز اقتصادی باید نوید خوبی برای فروش شمش و سکه در چین باشد. در همین حال، فیلیپ کلاپویک، مدیر عامل مشاور هنگ‌کنگ پریشس متالز اینسایت (Precious Metals Insights )، رشد بیشتر تقاضا برای جذابیت دارایی امن طلا را در میان گزینه‌های سرمایه‌گذاری محدود چین، بحران طولانی‌مدت بخش املاک، بازارهای بی‌ثبات سهام و تضعیف یوان پیش‌بینی کرد. کلاپویک در ماه آوریل به بلومبرگ گفت: «وزن پول موجود در این شرایط برای دارایی‌هایی مانند طلا – و در واقع برای خریداران جدید – بسیار قابل توجه است. «جایگزین زیادی در چین وجود ندارد. با کنترل مبادلات و کنترل سرمایه، نمی‌توانید فقط به بازارهای دیگر توجه کنید تا پول خود را در آن سرمایه گذاری کنید.

پرمخاطب ترین‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *