اولین شلیکها در جدیدترین جنگ تجاری آمریکا و چین نشان داد که شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، رویکرد محتاطانهتری نسبت به دوران نخستوزیری دونالد ترامپ در دوره اول دارد.
پس از آنکه رهبر ایالات متحده در آخرین لحظه به کانادا و مکزیک مهلت داد، تعرفههای 10 درصدی او بر چین از نیمه شب به وقت واشنگتن در روز سهشنبه به اجرا درآمد. در عرض چند ثانیه، پکن تعرفههای اضافی بر حدود 80 محصول را اعلام کرد که از 10 فوریه اجرایی میشوند، یک تحقیق ضد انحصار را علیه گوگل آغاز کرد، کنترلهای صادراتی بر مواد معدنی حیاتی را سختتر کرد و دو شرکت آمریکایی را به فهرست سیاه نهادهای غیرقابل اعتماد خود افزود.
انتقام سریع اما محاسبهشده نشان داد که پکن درسی از اولین جنگ تجاری خود با ترامپ گرفته است، زمانی که چین با تعرفههایی مشابه یا نزدیک به آنچه که ایالات متحده اعمال کرده بود، تلافی کرد. این بار شی فقط تعرفههایی بر کالاهایی به ارزش 14 میلیارد دلار از محصولات آمریکایی اعمال کرد که بخشی کوچکی از هدف ترامپ بود، در حالی که تدابیر دیگری اتخاذ کرد که توانایی چین را در اعمال فشار بیشتر بر شرکتهای آمریکایی در صورت نیاز نشان داد.
این تغییر هم موفقیت شی در تنوعبخشی واردات از ایالات متحده از زمان دوره اول ترامپ و هم وضعیت اقتصادی شکنندهتر چین را نشان میدهد. رهبر چین به تولید و فروشهای خارجی متکی بوده است تا رشد اقتصادی را حفظ کند، در حالی که در تلاش است حباب بازار املاک را از بین ببرد و همزمان با فشارهای انقباضی افزایشی مواجه است.
طبق گفته لری هو، رئیس بخش اقتصاد چین در گروه مککواریا، چین به دلیل عدم تعادل تجاری بزرگ خود با ایالات متحده، “بیشتر در معرض ضرر است” و بنابراین محدود شده است.
✔️ خبر مرتبط: فایننشال تایمز: چین علیه گوگل، انویدیا و اینتل تحقیقات جدیدی را آغاز میکند
او اضافه کرد: “یک جنگ تعرفهای تمامعیار به نفع چین نیست.” “در عوض، احتمالاً چین بیشتر از طریق تحریکات داخلی به تعرفهها پاسخ خواهد داد.”
پاسخ محتاطانه رهبر چین از نوسان بازارها جلوگیری کرد، که در هفته گذشته بهدلیل پیچ و تابهای تعرفهای ترامپ دچار نوسانات شدید شده بودند. شاخص شرکتهای چینی هنگسنگ که سهام چینیهای فهرستشده در هنگکنگ را شامل میشود، روز سهشنبه 3.5% رشد کرد، در حالی که یوآن در بازارهای خارج از چین پس از کاهش زیانهای اولیه تقریباً بدون تغییر باقی ماند.
سؤال این است که آیا رهبران بزرگترین اقتصادهای جهان میتوانند قبل از اجرایی شدن تعرفههای چین به توافقی سریع دست یابند. ترامپ روز دوشنبه گفت که برای رسیدن به توافق با چین تلاش خواهد کرد و احتمالاً ظرف “24 ساعت آینده” تماسی برقرار خواهد کرد، هرچند مشخص نیست که آیا شی آمادگی برای وارد شدن به مذاکره دارد یا خیر.
مذاکرات بین دو رهبر ابتدا نمایی از اولویتهای ترامپ در این دوره را به نمایش خواهد گذاشت. رئیسجمهور آمریکا رویکردی نرم درباره چین داشته است، همراه با بیاناتی نرمتر که ممکن است ابعاد یک توافق احتمالی را ترسیم کند.
ترامپ خواهان تجارت متعادلتر است. او دستور داده که توافقی که در سال 2020 به امضا رسانده، معروف به توافق فاز اول، بازنگری شود، که این نشان میدهد مذاکرات تعرفهای با چین ممکن است هنوز برای ماهها طول بکشد. اما او همچنین به دنبال کمک شی برای متوقف کردن سریع جنگ روسیه در اوکراین است و از چین میخواهد که مالکیت اپلیکیشن ویدیویی تیکتاک را با یک شرکت آمریکایی تقسیم کند، با ضرب الاجلی 75 روزه.
در نشانهای که نشان میدهد توافق در اولویت ذهنی ترامپ قرار دارد، او چند ساعت قبل از اجرایی شدن تعرفههای ایالات متحده در پلتفرم Truth Social خود نوشت که “علاقه زیادی” به تیکتاک وجود دارد و افزود که یک توافق “برای چین فوقالعاده خواهد بود.”
✔️ خبر مرتبط: ناوارو، مشاور تجاری کاخ سفید: امروز تماس میان آمریکا و چین درباره تعرفهها برگزار خواهد شد
طبق گزارشهای قبلی بلومبرگ نیوز، ترامپ پیشتر گفته بود که شرکت مایکروسافت در حال مذاکره برای خرید بخش آمریکایی تیکتاک متعلق به شرکت بایتدنس است، در حالی که مقامات چینی فروش به مشاور میلیاردر رئیسجمهور، ایلان ماسک، را ترجیح میدهند. یک توافق میتواند اپلیکیشن متعلق به چین را از تهدید تحریم در ایالات متحده نجات دهد، اما ممکن است الگوریتم باارزش آن را در دستان خارجیها قرار دهد.
مقامات چینی با فضای چانهزنی کمتری وارد مذاکرات میشوند. بر اساس دادههای اداره گمرک عمومی چین، این قدرت تولیدی آسیایی بیش از سه برابر کالاهایی که میخرد، به ایالات متحده صادر میکند، به این معنا که تعداد کالاهایی که میتواند مشمول تعرفه قرار دهد، کمتر است.
برخی از اخطارهای پکن صرفاً نمادین بودند و این محدودیتهای بیشتر در فضای چانهزنی را برجسته میکردند. چین توجهات نظارتی خود را معطوف به گوگل کرد، حتی با وجود اینکه خدمات جستجوی آلفابت از سال 2010 در این کشور در دسترس نبوده است. با این حال، شرکتهای دیگری مانند غول خودروسازی الکتریکی ایلان ماسک، تسلا و غول گوشیهای هوشمند اپل، هنوز منافع تجاری عظیمی در دومین اقتصاد بزرگ جهان دارند.
هلن کئو، اقتصاددان ارشد چین بزرگ در بانک آمریکای گلوبال ریسرچ، گفت که شکل هر توافق آینده به این بستگی دارد که چین ممکن است با چه امتیازاتی موافقت کند.
او گفت: گزینههای چین از وعده خرید بیشتر نفت و گاز آمریکایی و حفظ ثبات یوان تا اجرای توافق فاز اول متغیر است. “احتمالاً ترکیبی از این تدابیر خواهد بود که میتواند به ترمیم روابط کمک کند.”
طبق گفته چانگ شو، اقتصاددان ارشد آسیا در بلومبرگ اکانومیکس، نفوذ چین بر کانال پاناما — جایی که یک شرکت هنگکنگی دو تا از پنج بندر مجاور این مسیر آبی را در اختیار دارد — یک برگ برنده است که ترامپ ممکن است از آن برای فشار آوردن به شی استفاده کند. دولت او قبلاً تهدید کرده بود که اگر پاناما نفوذ چین را کاهش ندهد، کانال را پس خواهد گرفت.
او گفت: “چین ممکن است فشار بیاورد تا شرکت CK Hutchison Holdings Ltd. عملیات خود را در آنجا کاهش دهد”، و اشاره کرد که این یک احتمال “دور از ذهن” است.
بر اساس گفته جوزف گریگوری ماهونی، استاد روابط بینالملل در دانشگاه شرق چین شانگهای، پکن در حال حاضر در حال انجام یک عمل تعادلی است بین نمایش قدرت و در عین حال افزایش تنشها.
او اضافه کرد: “ممکن است شاهد باشیم که دو غول یکدیگر را ارزیابی کرده و اراده یکدیگر را آزمایش میکنند، در حالی که همزمان در حال بازی با مخاطبان داخلی خود هستند قبل از اینکه دست هم را فشرده کنند.”
بیشتر بخوانید: