سقوط اخیر نفت به پایینترین سطح 70 دلار و افت مختصر به محدوده قیمتی 60 دلار میتواند راه را برای اقتصادهای بزرگ بازتر کند تا از رکود جلوگیری کنند.
کاهش قیمت بنزین و انرژی تورم را سرکوب میکند و به بانکهای مرکزی مهمات بیشتری برای کاهش سریعتر نرخ بهره میدهد. این مسئله به نوبه خود از اقتصاد حمایت میکند و قدرت خرید خانوار را افزایش میدهد.
کاهش قیمت نفت برنت به زیر 70 دلار در هر بشکه در اوایل این هفته ممکن است خبر بدی برای تولیدکنندگان اوپک پلاس باشد که به دنبال مدیریت عرضه و قیمت هستند، اما به طور کلی خبر خوبی برای فدرال رزرو و سایر بانکهای مرکزی است.
هر چه فدرال رزرو زودتر سیاستهای پولی تسهیلی را آغاز کند، فواید آن برای اقتصاد بیشتر خواهد بود و احتمال بیشتری وجود خواهد داشت که اقتصاد ایالات متحده به سمت «فرود نرم» که سیاستگذاران به دنبال دستیابی به آن هستند، برسد.
به دلیل نگرانیها در مورد تقاضای جهانی و دومین تجدید نظر نزولی متوالی در برآوردهای اوپک از رشد تقاضای نفت، قیمت نفت خام برنت در اوایل این هفته به زیر 70 دلار در هر بشکه سقوط کرد.
نشانههای ضعف تقاضا و تضعیف حاشیه سود پالایشگاهها بر قیمتهای نفت و جو بازار تاثیر گذاشته و سفتهبازان و مدیران پول را بر آن داشته تا شرطبندی صعودی خود را بر روی قراردادهای آتی نفت به کمترین میزان سابقه خود که به سال 2011 بازمیگردد، کاهش دهند.
پس از فشار فروش هفته گذشته، قیمتها در روز دوشنبه تا حدودی تثبیت شدند و پس از اینکه اوپک در دومین گزارش ماهانه متوالی دیدگاه تقاضای خود را کاهش داد، در روز سه شنبه نفت 4 درصد سقوط کرد.
بررسی تورم
تحلیلگران و بانکداران به بلومبرگ اعلام کردند که قیمت نفت در 70 دلار یا کمتر میتواند نرخ تورم را کاهش دهد و درآمد قابل تصرف برای مصرف کنندگان را افزایش دهد. (درآمد قابل تصرف (disposable income) درآمدی است، که فرد میتواند، به مصرف و پسانداز، تخصیص دهد و مقدار آن، از طریق کسر نمودن مالیات بر درآمد از درآمد شخصی بدست میآید.)
کریستف رول، تحلیلگر ارشد مرکز سیاست جهانی انرژی دانشگاه کلمبیا، به بلومبرگ گفت: «این مسئله بسیار مفید است، به ویژه برای بانکهای مرکزی. این مسئله فشار تورم را کاهش میدهد، چیزی که بانکهای مرکزی اکنون به آن نیاز دارند.»
همچنین به لطف کاهش قیمت بنزین و انرژی، دادههای اداره آمار کار این هفته نشان داد که تورم در ایالات متحده در ماه اوت کاهش یافت. ماه گذشته، قیمتهای مصرف کننده با کندترین سرعت خود از سال 2021 افزایش یافت. شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) نسبت به سال قبل در ماه اوت 2.5 درصد افزایش یافت، که کاهش قابل توجهی نسبت به رشد سالانه 2.9 درصدی در ماه ژوئیه است.
اداره آمار کار اعلام کرد که شاخص انرژی برای 12 ماه منتهی به اوت 4.0 درصد کاهش یافته است.
با وجود این واقعیت که نرخ تورم در حال کاهش است، همچنان بالاتر از سطح هدف فدرال رزرو 2 درصد باقی میماند.
به طور گسترده انتظار میرود که فدرال رزرو اولین کاهش نرخ بهره را در جلسه هفته آینده کمیته انجام دهد.
ابزار CME FedWatch، ابزار گردآوری آخرین احتمالات تغییرات نرخ بهره فدرال رزرو، نشان میدهد که معاملهگران انتظار کاهش نرخ بهره در 18 سپتامبر را دارند. بیشتر آنها انتظار کاهش 0.25 درصدی دارند، اما 13% احتمال کاهش 0.5 درصدی را پیشبینی میکنند.
گزارش ضعیف اشتغال ایالات متحده در روز جمعه، ترس از رکود را تشدید کرد و به افت قیمت نفت در پایان هفته گذشته کمک کرد.
اما یلن، وزیر خزانه داری آمریکا، روز شنبه گفت که اقتصاد ایالات متحده همچنان قوی است و ممکن است فرود نرمی داشته باشد.
یلن در جشنواره تگزاس تریبون (Texas Tribune) در آستین گفت: “من در حال حاضر به ریسک نزولی در سمت اشتغال توجه دارم، اما آنچه که فکر میکنم شاهد آن هستیم و امیدوارم همچنان شاهد آن باشیم، یک اقتصاد خوب و مستحکم است.”
واقعاً شگفتانگیز بوده است که توانستیم تورم را به اندازه فعلی کاهش دهیم. این همان چیزی است که بیشتر مردم آن را فرود نرم مینامند.
غولهای نفتی دیدگاه نزولی برای قیمت نفت دارند
اگر قیمت نفت در سطوح فعلی در 70 دلار یا کمتر باقی بماند، فرود نرم میتواند نزدیکتر از آن چیزی باشد که قبلا تصور میشد.
تاجران مستقل عمده نفت بر این باورند که به دلیل عرضه فراوان و تقاضای ضعیف چین، قیمتها ممکن است در این سطوح باقی بماند یا به زیر آستانه 70 دلار در هر بشکه سقوط کنند.
در رویداد APPEC در سنگاپور در اوایل این هفته، غولهای تجارت نفت ترافیگورا (Trafigura) و Gunvor دیدگاههای کاهشی در مورد قیمتها و تقاضا ابراز کردند.
بن لوکاک، رئیس جهانی نفت در ترافیگورا، اوایل روز دوشنبه گفت که انتظار دارد برنت به قیمت 60 دلار سقوط کند.
توربیورن تورنکویست، یکی از بنیانگذاران و رئیس Gunvor، در کنفرانس گفت که ارزش منصفانه برنت اکنون 70 دلار در هر بشکه است زیرا عرضه از تقاضا پیشی گرفته است. ترنکویست گفت، مشکل مازاد عرضه، سیاست اوپک پلاس نیست، بلکه این واقعیت است که این گروه کنترلی بر جهش عرضه غیراوپک پلاس ندارد.
تیم درایسون، رئیس Legal & General Investment، شرکت خدمات مالی بریتانیایی، و یکی از مقامات سابق خزانه داری بریتانیا، به بلومبرگ گفت: اگر قیمت نفت در سال 2025 به 60 دلار در هر بشکه برسد، “احتمال فرود نرم افزایش مییابد – این مسئله برای اروپا و همچنین ایالات متحده صدق میکند.”
در مجموع، کاهش نرخ بهره و کمک به بانکهای مرکزی برای بازگشت به نرخ بهره خنثی، برای جهان عامل مثبتی خواهد بود.»