پس از کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر حماس، و فواد شکر، فرمانده ارشد نظامی حزبالله، ریسک ژئوپلیتیک به خوبی به بازارهای نفت بازگشته است.
قیمت نفت بلافاصله پس از انتشار اخبار افزایش یافت و به روند صعودی خود ادامه داد. WTI به 77 دلار و نفت برنت به 81 دلار افزایش یافتند.
اولین حمله از دو حمله اسرائیل در روز سهشنبه، حمله هوایی به بیروت بود که فواد شکر را هدف قرار داد. اسرائیل مدعی شده بود وی مسئول حمله موشکی روز شنبه به بلندیهای جولان بود که در آن 12 غیرنظامی کشته شدند که اکثر آنها زیر 16 سال سن داشتند.
گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، گفت که حزب الله با این حمله “خط قرمز” را رد کرده و چند روز بعد سه موشک به محله هارت حریک در بیروت شلیک کرد. نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، «تجاوز آشکار اسرائیل» را محکوم کرد و وزارت خارجه ایران نیز این حمله را «نقض آشکار حاکمیت و تمامیت ارضی لبنان» خواند.
دومین حمله از این دو حمله، حملهای که قیمت نفت را افزایش داد، تنها چند ساعت بعد زمانی رخ داد که رهبر سیاسی حماس برای مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید ایران، وارد این کشور شده بود.
این حمله به طور چشمگیری تنشها را در منطقه تشدید کرده است و احتمالاً مذاکرات آتش بس غزه را تضعیف میکند. ایران، قطر، اردن و لبنان همگی اسرائیل را محکوم کردند.
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی با بیان اینکه این ترور در ایران رخ داده و وظیفه ما انتقام گرفتن است، رژیم صهیونیستی را بشدت مورد انتقاد قرار داد و به نگرانی از وقوع یک جنگ گستردهتر افزود.
اسماعیل هنیه به عنوان رهبر حماس در تبعید، نقش کلیدی در مذاکرات آتشبس غزه با میانجیگری قطر، آمریکا و مصر داشت. قتل او بدون شک این مذاکرات را به تعویق میاندازد و به طور بالقوه از مسیر خارج میکند.
اهمیت این دو حمله در مقایسه با تشدیدهای قبلی در این درگیری را میتوان در نوسانات اخیر قیمت نفت مشاهده کرد. هر دو WTI و برنت به مدت یک ماه به طور مداوم در حال سقوط بودند و در روز سه شنبه حتی پس از حمله موشکی حزب الله به بلندیهای جولان به پایینترین حد در 7 هفته گذشته رسیدند.
حملات روز سهشنبه از دادههای مربوطه مهمتر هستند، چرا که حملات در بیروت و تهران تشدید قابل توجهی در درگیری را نشان میدهد و منطقه را به سمت یک جنگ تمام عیار تهدید میکند.
از زمان حمله، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرده است که قتل اسماعیل هنیه «چیزی بود که ما از آن مطلع نبودیم یا در آن دخالت نداشتیم».
قطر، یکی از میانجیگرهای اصلی در مذاکرات آتشبس، ترور هنیه را “جنایت شنیع و تشدید خطرناک” توصیف کرد.