اخبار فوری فارکس | کامودیتی | ارز دیجیتال | تحلیل فوری اخبار
پر مخاطب ترین

با عضویت در خبر نامه یـــــــــوتــــــــو تایــــــــــمز از اخبار بروکر‌ها مطلع شوید

عربستان سعودی و روسیه به دنبال راه های جدیدی برای تقویت اقتصاد خود هستند

saudi arabia and russia

بازارهای نفت مانند گذشته نیستند و دو تا از بزرگترین تولیدکنندگان این کامودیتی در جهان تحت فشار هستند.

قیمت نفت در سال جاری تا حد زیادی کاهش یافته است چرا که چین – بزرگترین واردکننده نفت جهان – در یک رکود اقتصادی طولانی مدت قرار دارد. رونق عظیم تولید نفت آمریکا در 15 سال گذشته نیز قیمت‌ها را پایین نگه داشته است.

اکنون عربستان سعودی و روسیه هر دو در تلاش هستند تا اقتصاد خود را به دور از انرژی که به ترتیب حدود 40 و 20 درصد از تولید ناخالص داخلی آنها را تشکیل می‌دهد، متنوع سازی کنند.

ابیشور پراکاش، بنیانگذار Geopolitical Business، یک شرکت مشاوره استراتژی در تورنتو، به بیزنس اینسایدر گفت: با این تغییر، عربستان سعودی و روسیه در تلاش هستند تا موتورهای اقتصادی ایجاد کنند که بتواند آن‌ها را برای چندین دهه حفظ کند.

جهت گیری مجدد در بحبوحه آنچه که پراکاش آن را «ناهمسویی ژئوپلیتیکی» می‌نامد، حتی با چشم انداز اختلال در عرضه صورت می‌گیرد.

russia oil
تانکرها در حال بارگیری نفت خام در پایانه های روسیه

او گفت: “واقعیت این است که عرضه نفت خاورمیانه در قلب هدف سیاستی ژئوپلیتیک است.” یک رفت و برگشت بالقوه بین اسرائیل و ایران، که به طور فزاینده‌ای محتمل است، اکوسیستم انرژی منطقه را جذب خواهد کرد.»

✔️  خبر مرتبط: گلدمن ساکس: قیمت نفت در سال ۲۰۲۵ به میانگین ۷۶ دلار می‌رسد

اما امسال، بازارها تا حد زیادی از نگرانی‌های عرضه ناشی از مناقشه خاورمیانه دوری کرده‌اند – یک گسست از تاریخ، چرا که مشکلات منطقه‌ای به طور سنتی قیمت‌ها را بالاتر می‌برد.

دور شدن از نفت

عربستان سعودی و روسیه در سال گذشته به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان، پس از آمریکا، برابری کردند. هر کدام 11% از عرضه نفت جهان را به خود اختصاص دادند.

در حالی که عربستان سعودی و روسیه همچنان بزرگترین صادرکنندگان نفت در جهان هستند، ایالات متحده – که در سال 2023 رکورد محموله‌های نفتی را به ثبت رساند – به سرعت در حال تبدیل شدن به یک رقیب برای سهم بازار است.

در سال 2016، عربستان سعودی طرح بزرگ چشم انداز 2030 خود را برای تبدیل اقتصاد وابسته به نفت خود به اقتصادی متنوع‌تر که شامل گردشگری و ورزش به عنوان ستون‌های اصلی رشد می‌شود، اجرا کرد.

اخیراً عربستان نشان داده است که از قیمت پایین نفت ناامید شده است. فایننشال تایمز اواخر ماه گذشته گزارش داد که این کشور از قیمت 100 دلار در هر بشکه چشم پوشی می‌کند و آماده افزایش تولید نفت است.

seaborne crude
میانگین محموله های چهار هفته ای نفت خام از روسیه بر اساس مقصد (2022-2024)

این بدان معناست که عربستان سعودی به جای هدف قرار دادن حاشیه سود بالاتر از طریق محدود کردن تولید، به دنبال جذب سهم بیشتری از بازار است.

روسیه همچنین ابراز تمایل کرده که اتکا به صادرات نفت را متوقف کند.

آنتون سیلوانوف، وزیر دارایی روسیه، در اوایل این ماه به سرویس عربی رویترز گفت: «ما به سمت کاهش سهم درآمدهای بی‌ثبات و کاهش وابستگی روسیه به نفت و گاز به نفع تقویت اقتصاد داخلی خود حرکت می‌کنیم».

✔️  خبر مرتبط: سیاست‌های نفتی عربستان: کلید کاهش قدرت نظامی روسیه

او مشخص نکرد که روسیه چگونه اقتصاد داخلی خود را تقویت خواهد کرد.

روسیه در حال حاضر تجارت خود را به سمت شرق برای مقابله با تحریم‌های غرب پیش می‌برد. عربستان سعودی نیز به دنبال فروش نفت بیشتر به کشورهای در حال توسعه است که استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی آن‌ها از چین و غرب عقب است.

در گزارش ژوئن آژانس بین‌المللی انرژی آمده است: انتظار می‌رود اقتصادهای نوظهور آسیا تقاضای جهانی نفت را در بقیه دهه افزایش دهند چرا که انتظار می‌رود مصرف جهان از 101.7 میلیون بشکه در روز در سال 2023 به 105.6 میلیون بشکه در روز تا سال 2030 افزایش یابد.

قیمت‌ها، انرژی های تجدیدپذیر و ایالات متحده همگی نقش دارند

با وجود تنش‌های ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، قیمت نفت افزایش نیافته است.

مطمئناً در صورت بدتر شدن مسائل در خاورمیانه، قیمت نفت همچنان ممکن است افزایش یابد.

چندین جهش قیمتی وجود داشته است – مانند اوایل اکتبر به دلیل نگرانی از احتمال حمله به تاسیسات نفتی ایران و در ماه اوت به دلیل تنش‌ها در خاورمیانه – اما آنها کوتاه مدت بودند. قیمت نفت هفته گذشته پس از کاهش نگرانی‌ها حدود 7 درصد کاهش یافت.

معاملات آتی نفت برنت، معیار بین‌المللی، تا به امروز حدود 4 درصد کاهش داشته و به حدود 74 دلار در هر بشکه رسیده و قیمت‌های آتی وست تگزاس اینترمدیت آمریکا تا کنون با 1.3 درصد کاهش در سال جاری به حدود 70 دلار در هر بشکه رسیده است.

✔️  خبر مرتبط: نوسانات قیمت نفت: از خاورمیانه تا معاملات جهانی

یکی از عوامل کلیدی در روند قیمت‌ها از ایالات متحده می‌آید که طی 15 سال گذشته در بحبوحه رونق شیل شاهد افزایش قابل توجهی در تولید نفت بوده است.

متیو هوبر، استاد دانشگاه سیراکیوز که در زمینه انرژی، اعلام کرد که ایالات متحده، عربستان سعودی را از نقش خود به عنوان یک تولیدکننده خارج کرده است.

هوبر افزود: “من فکر می‌کنم ایالات متحده اکنون از این نقش سبقت گرفته است، و چون ما در خاورمیانه نیستیم، درگیری ژئوپلیتیکی در آنجا تاثیر کمتری دارد.”

نقش انرژی‌های تجدیدپذیر

هوبر گفت: «افزایش استقبال از خودروهای الکتریکی در چین – و احتمالاً یا در نهایت در ایالات متحده و اروپا – به این معنی است که ما به زودی به “پیک تقاضا” برای نفت خواهیم رسید.” همیشه ایده خوبی است که اقتصاد خود را به دور از نفت متنوع سازی کنیم، اما اکنون بیش از هر زمان دیگری به این مسئله نیاز است.

نقش اوپک

پویایی در حال تغییر نفت همچنین مسئله دیرینه نفوذ و ارتباط اوپک را تشدید می‌کند. این گروه تولیدکننده نفت به رهبری عربستان سعودی حدود 30 درصد از تولید جهانی نفت خام را به خود اختصاص داده است.

هوبر گفت: “این اتفاق در چرخه‌ها رخ می‌دهد. این اتفاق‌ها به وضوح در دهه 1970 دیده شدند، زمانی که آنها توانستند تقریباً به تنهایی قیمت‌ها را افزایش دهند.”

وی با اشاره به رونق نفت شیل آمریکا به عنوان جدیدترین نمونه، افزود: «اما مشکل این است که وقتی قیمت نفت افزایش می‌یابد، شرکت‌های نفتی به سمت نفت موقتی سودآور حرکت می‌کنند».

اوپک همچنین با شکاف‌هایی در درون اعضای خود که دارای اولویت‌های رقابتی هستند، مواجه است.

پراکاش از Geopolitical Business گفت: سوال بزرگ اکنون این است که آیا اعضای اوپک همه از نظر اهداف نفتی همسو هستند یا خیر.

اگر دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا برنده ریاست جمهوری آمریکا شود، می‌تواند تولید نفت و گاز داخلی را افزایش دهد.

پراکاش گفت: «اگر اوپک نتواند همه را دور هم جمع کند و اعضا راه جداگانه خود را طی کنند، منجر به دو قطبی شدن بیشتر خاورمیانه خواهد شد.»

وی افزود: «به جای انرژی که منطقه را به هم نزدیک کند، مانند گذشته، انرژی همراه با ژئوپلیتیک می‌تواند خاورمیانه را تکه تکه کند».

بیشتر بخوانید:

 

عضو کانال تلگرامی اخبار و تحلیل فوری فارکس و انس طلا شوید

پرمخاطب ترین‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *