رهبران چین، روسیه، هند و دیگر کشورهای بریکس روز سهشنبه در کازان روسیه برای اولین اجلاس سالانه این اتحادیه از زمان گسترش گسترده آن در سال گذشته گرد هم آمدند. در اوت 2023، این گروه تصمیم گرفت از شش کشور دعوت کند تا به آنها بپیوندند.
چهار مورد از این کشورها – مصر، اتیوپی، ایران و امارات متحده عربی – به طور رسمی در اول ژانویه 2024 به این بلوک پیوستند. آرژانتین این پیشنهاد را رد کرد و عربستان سعودی همچنان در حال بررسی آن است.
همانطور که فلیکس ریشتر از Statista گزارش میدهد، گسترش بریکس فراتر از اعضای موسس برزیل، روسیه، هند و چین و همچنین آفریقای جنوبی، که در سال 2010 به آن پیوستند، با هدف تقویت نفوذ خود به عنوان یک نیروی اقتصادی و سیاسی جهانی و ایجاد وزنهای برای G7 و دیگر نهادهای تحت رهبری غرب است.
این گروه به دنبال ترویج جهانی چند قطبیتر، کاهش سلطه ایالات متحده و متحدانش است.
سیریل رامافوسا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی، در یک کنفرانس مطبوعاتی در سال گذشته در مورد گسترش بریکس گفت: “ما دیدگاه خود را از بریکس به عنوان نگرانیهای مردمان جنوب جهانی به اشتراک گذاشتیم. اینها شامل نیاز به رشد اقتصادی سودمند، توسعه پایدار و اصلاح سیستمهای چندجانبه است.
✔️ خبر مرتبط: ایران به طور کامل و رسمی به عضویت گروه بریکس درآمده است
همانطور که ریشتر در نمودار زیر نشان میدهد، برکس جدید و توسعه یافته تقریباً 45 درصد از جمعیت جهان و 35 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را در برابر قدرت خرید نشان میدهد.
بر اساس گزارش موسسه انرژی، با اضافه شدن ایران و امارات متحده عربی، این بلوک مجموع تولید نفت خود را نزدیک به 50% افزایش داده است و اکنون تقریبا 30 درصد از تولید جهانی نفت را به خود اختصاص داده است.
✔️ خبر مرتبط: پوتین: رشد اقتصادی بریکس بالاتر از رشد جهانی خواهد بود
از نظر صادرات، ردپای این گروه نسبتاً کم است.
سال گذشته، 9 عضو آن تنها 22% از صادرات کالاهای جهانی را به خود اختصاص دادند و چین به تنهایی نزدیک به دو سوم صادرات بلوک را به خود اختصاص داده بود.
صحبت از چین شد: علیرغم همه ادعاها مبنی بر اینکه بریکس “همکاری کشورهایی است که دیدگاههای متفاوتی دارند اما برای جهانی بهتر هم نظر هستند”، سیریل رامافوسا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی سال گذشته بیان کرد، نادیده گرفتن نقش بزرگ چین در این گروه، چه از نظر قدرت اقتصادی و چه از نظر قدرت سیاسی، دشوار است.
با اندازه گیری برابری قدرت خرید، تولید ناخالص داخلی چین از مجموع تولید ناخالص داخلی هشت عضو باقیمانده بریکس بزرگتر است و تصور اینکه این کشور از این قدرت در مذاکرات درون بلوک استفاده نکند، دشوار است.
بیشتر بخوانید:
- کشورهای بریکس بیش از 20 درصد از ذخایر طلای جهان را در اختیار دارند
- جدال غرب و شرق بر سر طلا: فرصت های سرمایهگذاری جدید