دیوید کلی از جی پی مورگان عقیده دارد که برنامههای تعرفهای تهاجمی دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، احتمالاً اقتصاد جهانی را کند میکند و فشار صعودی را بر تورم ایالات متحده وارد میکند و ریسکهایی را که عمدتاً در طول دوره پس از انتخابات بازار سهام تحت الشعاع قرار گرفته است، افزایش میدهد.
کلی، استراتژیست ارشد بازار جهانی این شرکت، چهارشنبه به تلویزیون بلومبرگ گفت: اولین سیگنالها نشان میدهد که رویکرد تعرفه بسیار تهاجمی خواهد بود. «چیزهای بسیار کمی وجود دارند که اکسیر رکود تورمی هستند – که در واقع میتوانند تورم را بالا ببرند و همزمان اقتصاد را کاهش دهند. تعرفه در برابر تعرفه کل جهان را فقیرتر خواهد کرد.»
در طول کمپین انتخاباتی، ترامپ پیشنهاد کرد که میتواند تعرفههای 60 درصدی بر محصولات چینی و عوارض 10 تا 20 درصدی بر کالاهای هر جای دیگر اعمال کند. او نگرانیها مبنی بر اینکه آنها به اقتصاد ایالات متحده آسیب میرسانند را رد کرد و تعرفه را «زیباترین کلمه» در فرهنگ لغت نامید و در نقطهای اشاره کرد که ایالات متحده در قرن نوزدهم زمانی که تعرفههای بالا داشت و مالیات بر درآمد فدرال نداشت، شکوفا شد.
هنوز مشخص نیست که ترامپ چه برنامههای سیاستی خاصی را دنبال خواهد کرد، اما پیروزی او باعث شد شرکتهای چندملیتی در زنجیرههای تامین جهانی تجدید نظر کنند و برای جبران هزینهها درباره افزایش قیمت بحث کنند. در همین حال، سرمایه گذاران در حال بررسی تأثیر حمایت گرایی (protectionism) بیشتر بر بازارهای مالی و شرکای تجاری ایالات متحده از جمله در اروپا هستند. (حمایت گرایی سیاست اقتصادی جلوگیری از تجارت بین کشورها از طریق وضع تعرفه بر کالاهای وارداتی، محدودسازی حجم واردات و شماری دیگر از ضوابط دولتی است. این سیاست با تجارت آزاد، که در آن موانع دولتی باید حداقل نگه داشته شوند، تضاد دارد. این سیاست در سالیان اخیر در راستای جنبشهای ضد جهانیسازی بوده است. این لفظ بیشتر در زمینهٔ علم اقتصاد به کار میرود. ایجاد موانع برای ورود کالاها در بلندمدت به زیان صنایع داخلی، دولت و مصرفکننده است.)
✔️ خبر مرتبط: ریسک تعرفه های ترامپ: محرک های چین مصرف داخلی را افزایش داده است
رابرت لایتیزر، مشاور کلیدی ترامپ که در اولین دولت او نماینده تجاری آمریکا بود، در یک مقاله نظری اخیر در فایننشال تایمز از سیاستهای حمایت گرایانه حمایت کرد.
کلی روز چهارشنبه گفت: «تضادهای زیادی بر سر تعرفهها وجود خواهد داشت. «اگر تعرفهها بر کشوری اعمال شوند، آن کشور هم تعرفههایی اعمال خواهد کرد. به همین دلیل است که آن را جنگ تعرفهای مینامند.
استراتژیستهای دیگر در وال استریت هشدارهای مشابهی صادر کردهاند. در بازار اوراق بازده به شدت افزایش یافته است چرا که معاملهگران گمانه زنی میکنند که برنامههای کاهش مالیات و تعرفههای او ترمز کاهش نرخ بهره فدرال رزرو را خواهد داشت. در بازار سهام، این نگرانیها تا حد زیادی به خوشبینی مبنی بر اینکه سیاستهای او سود شرکتها را افزایش خواهش داد، عقبنشینی کرده است.
✔️ خبر مرتبط: مقایسه عملکرد کامودیتی ها در دو دوره پیروزی ترامپ در انتخابات
در موسسه TD، استراتژیستها به رهبری اسکار مونوز و گنادی گلدبرگ انتظار دارند که فدرال رزرو کاهش نرخ بهره را در نیمه اول سال 2025 متوقف کند، چرا که سیاستگذاران بانک مرکزی تأثیر سیاستهای ترامپ را ارزیابی میکنند. استراتژیستهای نرخ بهره در جی پی مورگان به طور مشابه انتظارات خود را از فدرال رزرو کاهش دادهاند.
از نظر کلی، درگیری بین فدرال رزرو و کاخ سفید ترامپ در نهایت بسیار محتمل است، با توجه به اینکه سیاستهای ترامپ احتمالاً در تضاد با سیاستهای پولی است که همچنان بر مهار سرعت رشد و کاهش تورم متمرکز است. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، هفته گذشته با این حال از اظهار نظر در مورد اینکه چگونه سیاستهای ترامپ حرکتهای آینده بانک مرکزی را شکل میدهد، خودداری کرد.
کلی گفت: «فدرال رزرو قرار نیست فرض کند یا حدس بزند یا پیشبینی کند که سیاستهای تعرفه یا سیاستهای مالی چه خواهند بود. آنها در مرحلهای باید با هم دعوا کنند، اما فکر نمیکنم فعلاً بخواهند آن را انتخاب کنند.»
بیشتر بخوانید: