به گفته تحلیلگران، افزایش تولید نفت کشورهای غیر اوپک پلاس و رشد اندک تقاضای جهانی نفت، باعث خواهد شد که بازار در سال آینده به خوبی تأمین شود. تحلیلگران با وجود مجموعهای از عدم قطعیتها در سال 2025، همچنان دیدگاه محتاطانهای نسبت به قیمت نفت خام دارند.
در پایان سال 2024، بانکهای سرمایهگذاری اعلام کردند که پیشبینی میکنند قیمت نفت در سال 2025 در سطوح فعلی خود، حدود 70 دلار به ازای هر بشکه برنت، باقی بماند، با این حال به دلیل احتمال تشدید تنشهای تجاری، ریسکها به سمت کاهش قیمتها تمایل دارند.
تحلیلگران و معاملهگران آگاهند که تنها چیز قطعی در پیشبینیهای قیمت نفت این است که آنها معمولاً اشتباه از آب در میآیند. اما با توجه به عوامل فاندامنتال فعلی و رویدادهای ژئوپولیتیکی، کارشناسان در خصوص قیمت نفت در سال آینده بیشتر دیدگاه منفی دارند تا مثبت.
دیدگاه نزولی
بیشتر تحلیلگران و بانکهای سرمایهگذاری عقیده دارند که بازار نفت در سال آینده با مازاد عرضه روبهرو خواهد شد، حتی اگر اوپک پلاس طبق برنامه فعلی خود کاهش تولیدات نفت را از آوریل 2025 آغاز کند.
اوپک پلاس در اوایل دسامبر تصمیم گرفت آغاز کاهش 2.2 میلیون بشکه در روز تولید نفت را از ژانویه 2025 به آوریل 2025 موکول کند. این گروه همچنین دوره زمانی بازگرداندن تمام این کاهشها را تا سال آینده، یعنی سپتامبر 2026، تمدید کرد.
به گفته بانکها، به دلیل تصمیم اوپک پلاس، مازاد عرضه سال آینده ممکن است به اندازهای که قبلاً از آن میترسیدیم، بزرگ نباشد، اما در هر صورت مازاد عرضه خواهیم داشت.
استراتژیستهای کامودیتی ING، وارن پترسون و اوا مانتهی، در یادداشت اخیر خود نوشتند: “فعلاً پیشبینی میکنیم که بازار نفت سال آینده با مازاد عرضه روبهرو باشد – هرچند بسیاری از عوامل به سیاست تولید اوپک پلاس بستگی خواهد داشت.”
به گفته استراتژیستها، رشد تقاضای نفت در سال 2025 به دلیل عوامل دورهای و ساختاری “نسبتاً متوسط” خواهد ماند.
آنها افزودند: “علاوه بر این، ما پیشبینی سال دیگری از رشد قوی عرضه غیر اوپک داریم، در حالی که اوپک هنوز مقدار قابل توجهی ظرفیت تولید مازاد دارد که باید همچنان به بازار اطمینان بدهد.”
✔️ خبر مرتبط: آیا اوپک پلاس موفق خواهد شد قیمت نفت را افزایش دهد؟
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) مدتها است که پیشبینی میکند در سال 2025 مازاد عرضه بزرگی وجود خواهد داشت.
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در گزارش ماهانه خود که هفته گذشته منتشر شد، اعلام کرد که حتی اگر اوپک پلاس تولید نفت خود را در تمام سال 2025 به همان میزان فعلی حفظ کند، باز هم در سال آینده با مازاد عرضه 950000 بشکه در روز روبهرو خواهیم بود.
براساس گفتههای این آژانس، اگر اوپک پلاس از پایان مارس 2025 شروع به بازگشت کاهشهای داوطلبانه تولید کند، این مازاد عرضه به 1.4 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) میگوید که تقاضای جهانی نفت قرار است در سال آینده 1.1 میلیون بشکه در روز افزایش یابد، اما این میزان قادر به جذب تمام رشد عرضه غیر اوپک پلاس که عمدتاً از ایالات متحده، برزیل و گویان میآید، نخواهد بود.
به دلیل آمار مصرف ناامیدکنندهای که از چین منتشر شده است، اوپک همچنین اذعان دارد که تقاضا در سال جاری نسبت به پیشبینیهای اولیه کمتر بوده است،. این کارتل هفته گذشته پیشبینی خود برای رشد تقاضای نفت در سال 2024 را برای پنجمین ماه متوالی کاهش داد.
آژانس اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA) در پیشبینی کوتاهمدت انرژی خود (STEO) برای دسامبر اعلام کرد که در صورت اجرای کاهش تولید اوپک پلاس طبق برنامه در آخرین نشست گروه، این امر منجر به افزایش متوسط موجودی جهانی به میزان 100000 بشکه در روز از آغاز سهماهه دوم خواهد شد.
آژانس اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA) گفت: “ما پیشبینی میکنیم که افزایش موجودیها فشار کاهشی بر قیمتهای نفت خام در اواخر سال 2025 وارد کند، به طوری که قیمت برنت از میانگین 74 دلار به ازای هر بشکه در سهماهه اول 2025 به میانگین 72 دلار به ازای هر بشکه در سهماهه چهارم 2025 کاهش یابد.”
دولت پیشبینی میکند که قیمت متوسط سالانه نفت برنت در سال 2025 به 74 دلار به ازای هر بشکه برسد، که نسبت به میانگین 80 دلار به ازای هر بشکه در سال جاری کاهشی را نشان میدهد.
نظرسنجیهای اخیر از تحلیلگران نیز این روند را نشان داده است؛ کارشناسان به دلیل تقاضای ضعیف و رشد قوی عرضه، پیشبینیهای خود را برای قیمت نفت کاهش دادهاند.
براساس نظرسنجی ماهانه رویترز در نوامبر، 41 تحلیلگر و اقتصاددان پیشبینی کردهاند که قیمت نفت برنت در سال آینده به طور متوسط 74.53 دلار به ازای هر بشکه خواهد بود، چرا که رشد ضعیف تقاضای جهانی و عرضه کافی تأثیر تأخیر احتمالی در کاهشهای اوپک پلاس را جبران خواهد کرد.
✔️ خبر مرتبط: اوپک: عمیقترین کاهش خود را در پیشبینی تقاضای جهانی نفت برای سال ۲۰۲۴ اعمال کردیم
بر اساس گفته تحلیلگران، تحریمهای شدیدتر ایالات متحده علیه ایران تحت دولت دونالد ترامپ و تنشهای ژئوپولیتیکی ممکن است در ابتدای سال آینده از قیمتها حمایت کنند، اما به طور کلی، تقاضای ضعیف پیشبینیشده فشار زیادی بر قیمت نفت وارد خواهد کرد.
سیاست پولی تسهیلی چین میتواند اقتصاد را احیا کرده و تقاضا برای نفت را افزایش دهد، اما وعده رئیسجمهور منتخب ترامپ برای افزایش تعرفهها بر چین میتواند بر اقتصادها فشار وارد کند، بهویژه با تعرفههای متقابل که ریسک بیشتری برای تجارت، رشد اقتصادی و رشد تقاضای نفت به همراه دارد.
ساکسوبانک (Saxo Bank) هفته گذشته اعلام کرد: “آخرین اقدامات محرک اقتصادی چین و احتمال کاهش بیشتر سیاست پولی میتواند برای چین کلیدی باشد تا تهدیدهای تعرفهای ایالات متحده در سال 2025 را جبران کند و این اقدام نشاندهنده اراده چین برای جلوگیری از یک رکود اقتصادی شدید است.”
برگ برنده
روی کار آمدن ترامپ، ژئوپولیتیک خاورمیانه و جنگ روسیه-اوکراین بزرگترین عوامل پیشبینیناپذیر برای جهان و اقتصادها در سال آینده خواهند بود.
تهدیدهای تعرفهای و تشدید تنشهای تجاری بین ایالات متحده و تمام شرکای تجاری آن – از جمله کانادا – ریسکهای منفی برای قیمت نفت به همراه دارد. همچنین، تقویت دلار آمریکا در میان بحثهای تعرفهای میتواند باعث شود که نفت برای دارندگان سایر ارزها گرانتر شود.
بانک ING میگوید که عدم قطعیتها در سال 2025 میتواند قیمت طلا را به رکوردهای جدیدی برساند، چرا که طلا به عنوان یک دارایی امن در برابر تشدید تنشهای تجاری مورد توجه قرار خواهد گرفت.
استراتژیستهای ING اشاره میکنند: “به طور کلی، ما دیدگاهی نسبتاً منفی نسبت به بخشهای زیادی از بازار کامودیتیها برای سال 2025 داریم، با توجه به اصول نسبتاً راحت بازار، در حالی که انتظارات از دلار آمریکا قویتر نیز میتواند برخی موانع را ایجاد کند.”
آنها افزودند: “علاوه بر این، ریسکهای خارجی که بازارها با آنها مواجه هستند، به نظر میرسد که به سمت ریسکهای نزولی متمایل هستند.”
بیشتر بخوانید: