اوکراین ماهها از آمریکا میخواست تا اجازه دهد از سلاحهای ساخت آمریکا برای ضربه زدن به اهداف نظامی در داخل روسیه خارج از منطقه مرزی استفاده کند. به گفته افرادی که با این تصمیم آشنا هستند، اکنون، با نزدیک شدن به پایان دوره ریاست جمهوری خود، جو بایدن تسلیم شده و برخی محدودیتها را لغو کرده است.
بر اساس رویکرد جدید، اوکراین میتواند از این تسلیحات علیه اهدافی استفاده کند که مربوط به عملیاتهایش در منطقه کورسک است، بخشی از خاک روسیه که در تابستان آن را اشغال کرد و در مقابل حملات نیروهای روسیه و کره شمالی برای حفظ آن مبارزه میکند. به گفته منابع مطلع، تغییر مسیر ایالات متحده پاسخی به تصمیم کره شمالی برای اعزام بیش از 10000 سرباز به کورسک به عنوان بخشی از اتحاد عمیقتر با مسکو و همچنین تشدید حملات روسیه به زیرساختهای انرژی اوکراین است.
تصمیم آمریکا شامل چه تسلیحاتی میشود؟
تاییدیه ایالات متحده در مورد سیستمهای موشکی تاکتیکی ارتش ساخت آمریکا، معروف به ATACMS اعمال میشود. این موشکهای هدایت شونده مافوق صوت، بردی در حدود 300 کیلومتر (190 مایل) دارند و میتوانند مهمات متعارف یا خوشهای را حمل کنند. این موشکها که توسط شرکت لاکهید مارتین (Lockheed Martin) ساخته شدهاند، میتوانند از سکوی هیمارس (HIMARS) که ایالات متحده برای اوکراین تامین میکند و سکوی MLRS M270 که توسط کشورهایی از جمله بریتانیا ارسال میشود، پرتاب شوند.
اوکراین ماههاست که پهپادهای ساخت داخل خود را به عمق روسیه شلیک کرده است، اما تسلیحات آمریکایی مخربتر هستند.
سایر متحدان اوکراین چه میکنند؟
بریتانیا در حال ارزیابی امکان اجازه دادن به اوکراین برای شلیک موشکهای کروز سایه توفان (Storm Shadow) خود به عمق روسیه است.
مقامات فرانسوی به طور خصوصی تصمیم بایدن را ستایش کردند و ژان نوئل باروت، وزیر امور خارجه، گفت فرانسه برای اجازه دادن به اوکراین برای استفاده از موشکهای دوربرد خود برای حمله به اهداف نظامی در داخل روسیه آماده است. فرانسه موشکهای دوربرد SCALP را به اوکراین میدهد.
✔️ خبر مرتبط: رئیس جمهور اوکراین: اکنون از موشکهای ATACMS استفاده خواهیم کرد
پس از انتشار اخباری درباره تصمیم آمریکا، آلمان بار دیگر از عرضه موشکهای کروز دوربرد تاروس (Taurus) امتناع کرد.
تصمیم ایالات متحده چگونه ممکن است بر روند درگیری تأثیر بگذارد؟
در استدلال برای تایید ایالات متحده، مقامات اوکراین – که زلنسکی، رئیس جمهور – آن مدتها از محدودیتهای حمایت نظامی ایالات متحده شکایت کرده است – گفتند که آنها به توانایی ضربه زدن به پایگاههای هوایی و هواپیماهایی که روسیه برای حملات موشکی و همچنین شبکههای لجستیکی و فرماندهی استفاده میکند، نیاز دارند.
بیش از یک سال پیش، ایالات متحده به اوکراین اجازه استفاده از موشکهای کوتاهبرد آمریکایی را بر روی اهدافی در داخل مناطق تحت اشغال روسیه در اوکراین داد. کییف گفت که این حملات تاثیر زیادی بر میدان جنگ داشته است.
اما مقامات متحد انتظار ندارند که آخرین مجوز تأثیر مشابهی داشته باشد، حداقل در حال حاضر، یا به طور چشمگیری توازن درگیری را تغییر دهد. نیروهای اوکراین در ماههای اخیر در بحبوحه فشارهای شدید نیروهای روسی بیشتر و مجهزتر در حال از دست دادن قدرت خود بودهاند.
پنتاگون در سپتامبر اعلام کرد که روسیه 90 درصد از هواپیماهای مورد استفاده خود را برای بمباران و حملات موشکی به اوکراین به خارج از برد ATACMS منتقل کرده است. همچنین، اوکراین در حال حاضر منابع محدودی از این موشکها را دارد که میتواند بیش از یک میلیون دلار هزینه داشته باشد.
روسیه چگونه پاسخ خواهد داد؟
از زمانی که درخواستهای اوکراین علنی شد، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، هشدار داد که روسیه استفاده از تسلیحات آمریکایی در کشورش را به دقت بررسی خواهد کرد. در ماه سپتامبر، او تهدید کرد که روسیه این اقدام را به عنوان «مشارکت مستقیم» کشورهای ناتو در جنگ اوکراین تلقی خواهد کرد، هرچند او توضیح نداد که مسکو چگونه پاسخ خواهد داد.
✔️ خبر مرتبط: وزیر امور خارجه روسیه: پوتین قبلا در مورد دخالت آمریکا در جنگ اوکراین هشدارهای لازم را داده است
دیمیتری پسکوف، سخنگوی پوتین، در یک نشست خبری در 18 نوامبر گفت که تصمیم ایالات متحده باعث ایجاد یک “دور جدید تنش” خواهد شد.
مقامات غربی گفتهاند که روسیه ممکن است با افزایش تلاشهای خرابکارانه در کشورهای متحد اوکراین و احتمالاً کمک به گروههای تحت حمایت ایران برای هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی در خاورمیانه، تلافی کند.
چرا آمریکا نظر خود را تغییر داد؟
به گفته افراد مطلع، تصمیم کاخ سفید پاسخی به افزایش حمایت کره شمالی از ارتش پوتین و افزایش حملات موشکی و پهپادی روسیه به اوکراین بود.
ایالات متحده و متحدانش به شدت نگران موافقت کره شمالی برای استقرار نیروهایش در نبرد در حمایت از روسیه شدهاند. ارزیابیهای برخی از دولتها حاکی از آن است که کره شمالی در نهایت میتواند 100000 سرباز را به روسیه بفرستد – به صورت دستهای، با چرخش نیروها در طول زمان.
بایدن همچنین به دنبال راههایی برای تقویت اوکراین دو ماه قبل از پایان دوره ریاستجمهوری خود و بازگشت دونالد ترامپ با تعهد به پایان سریع جنگ است.
همزمان، مقامات آمریکایی هشدار دادهاند که ارسال موشکهای بیشتر به اوکراین ممکن است نیروهای آمریکایی را از سلاح حیاتی محروم کند.
دولت آینده ترامپ در این باره چه میگوید؟
مایک والتز، نماینده کنگره فلوریدا که توسط ترامپ به عنوان مشاور امنیت ملی معرفی شده است، در 18 نوامبر تصمیم دولت بایدن را بیان کرد و بار دیگر تاکید کرد که رئیس جمهور منتخب قصد دارد برای پایان دادن به جنگ مذاکره کند. به گفته وی ««این یک پله دیگر از نردبان تشدید تنش است و هیچ کس نمیداند هدف چیست.”
پسر ترامپ، دون جونیور، در ایکس اعلام کرد که این تصمیم ریسک برانگیختن «جنگ جهانی 3» را دارد که تکرار هشدارهای کرملین است.
ترامپ توضیح نداده است که چگونه جنگ را پایان خواهد داد و این نگرانی را ایجاد کرده است که بتواند اوکراین را برای رسیدن به یک توافق نامطلوب با روسیه تحت فشار قرار دهد.
بیشتر بخوانید: