پالایشگاههای مستقل چین بشکههایی را از سراسر خاورمیانه و آفریقا خریداری کردهاند، چرا که عرضههای نفت ایران کمیابتر و گرانتر از حد معمول باقی مانده که بخشی از آن به دلیل گسترش تحریمهای آمریکا است.
“یک شرکت بزرگ پردازش نفت، حدود 10 میلیون بشکه نفت خام از انواع مختلف را از ابوظبی و قطر خریداری کرد. این محمولهها قرار است در ماههای دسامبر و ژانویه بارگیری شوند و به کاهش مازاد نفت خام فروخته نشده دورههای معاملاتی قبلی کمک کردهاند.”
پالایشگاههای مستقل چین، که به « teapot» معروف هستند، معمولاً نفت خام ارزانتر ایران را ترجیح میدهند و حدود 90% از صادرات این تولیدکننده عضو اوپک را خریداری میکنند. اما کاهش میزان نفت خام در دسترس برای خرید، آنها را مجبور به تغییر عادات خرید کرده است. علاوه بر این، به گفته انرژی اسپکتس (Energy Aspects)، دولت آینده ترامپ نیز برخی از پردازندههای بزرگ را به دلیل قرار گرفتن در معرض بانکهای آمریکایی، از خرید نفت خام تهران منصرف کرده است.
بازرگانان و شرکتهای کشتیرانی، کمبود عرضه نفت ایران را به گسترش تحریمهای آمریکا در ماه اکتبر نسبت میدهند که شامل تعداد بیشتری از نفتکشهای «ناوگان تاریک» فعال در تجارت ایران و چین میشود. این اقدام، تعداد کشتیهای در دسترس برای انتقال کشتی به کشتی را کاهش داده است، که منجر به کاهش عرضه و افزایش قیمتها شده است. (کشتیهای نفتکش ناوگان تاریک (dark fleet)، کشتیهای نفتی هستند که از روشهای فریبکارانه حملونقل برای حمل نفت و سایر کامودیتیها استفاده میکنند تا از تحریمها و هزینههای بالای بیمه اجتناب کنند.)
بر اساس گزارش Kpler، جریان نفت ایران به چین در این ماه نسبت به اکتبر بیش از 10 درصد کاهش یافته است. در همین حال، حجم نفت خام غرب آفریقا در بالاترین سطح ماهانه خود در حداقل دو سال گذشته قرار دارد که تا حدی ناشی از افزایش قیمت نفت ایران است.
✔️ خبر مرتبط: شگفتی های بازار نفت: مازاد عرضه کمتر از آنچه فکر میکنیم، خواهد بود!
همچنین، طبق گفتهی تاجران، اقدام پکن برای صدور مجوزهای واردات بیشتر به پالایشگاههای مستقل چین نیز فعالیت خرید را تحریک کرده است. پالایشگاهها چند ماه پیش درخواست خرید نفت خام بیشتری را ارائه کردند و این هفته تأیید شفاهی دریافت کردند، اما برخی از آنها قبل از تأیید رسمی شروع به خرید کردند.
به گفته تاجران، پالایشگاههای استان شاندونگ مجموعاً به دنبال تخصیص حدود 3.8 میلیون تن یا 28.5 میلیون بشکه بودند که تا پایان سال اعتبار خواهد داشت.
وزارت بازرگانی به پیامی که خواستار اظهارنظر در این مورد بود، پاسخ نداد.
افزایش اولیه نفت خاورمیانه توسط فعالیتهای تجاری گسترده در قراردادهای مرتبط با بازار دبی در ماههای اخیر تحریک شد. این امر منجر به تحویل محمولههایی شد که در نهایت مصرف نشدند و مجبور شدند در تاریخ بعدی خریداری شوند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، بازار را با تهدید اعمال تعرفهها بر چین، کانادا و مکزیک متزلزل کرده است و سرمایهگذاران منتظرند ببینند دولت او چگونه با ایران برخورد خواهد کرد. به گفته Energy Aspects، انتظار میرود تحریمها علیه این تولیدکننده اوپک تشدید شود.
نگرانیهای اصلی شامل احتمال تحریم کشتیهای نفتکش ناوگان تاریک در مسیر رسیدن به مقصدشان است، اقدامی که بنادر منتظر دریافت این کشتیها را میترساند و منجر به گیر افتادن محمولهها در دریا میشود. انتقال کشتی به کشتی در خارج از مالزی نیز ممکن است با بررسی دقیقتری مواجه شود، فرآیندی که برای پنهان کردن منشاء محمولههای ایرانی با برچسب زدن مجدد آنها به عنوان نفت مالزی استفاده میشود.
بیشتر بخوانید:
- موسسه سیتی: ظرفیت مازاد در بازارهای نفت افزایش قیمتها را محدود میکند
- بلومبرگ: کاهش صادرات نفت روسیه به دلیل کاهش خرید هند ثبت شد
- ایران تلاش برای حفظ سهمیه تولید نفت خود را دارد