فولادسازان در بزرگترین تولیدکننده جهان به شدت به فروش خارج از کشور متکی هستند تا مازاد ناشی از بحران املاک چند ساله کشور را خنثی کنند. اما آنها با اتهامات دامپینگ (قیمتشکنی) واردکنندگان مواجه شدهاند و دونالد ترامپ حمایت گرای (Protectionism) به زودی به کاخ سفید بازخواهد گشت. شعله ور شدن تنشها شباهت زیادی به آخرین بحران تجاری این صنعت در نزدیک به یک دهه پیش دارد. (حمایت گرایی سیاست اقتصادی جلوگیری از تجارت بین کشورها از طریق وضع تعرفه بر کالاهای وارداتی، محدودسازی حجم واردات و شماری دیگر از ضوابط دولتی است. این سیاست با تجارت آزاد، که در آن موانع دولتی باید حداقل نگه داشته شوند، تضاد دارد.)
اگر پکن بازی فعلی خود را تمام نکند و تصمیم به تورم مجدد در بازار مسکن بگیرد، در این صورت مصرف فولاد در چین در بلندمدت کاهش مییابد. اما کارخانهها به سختی تولید خود را برای مطابقت با واقعیت کاهش دادهاند و در نتیجه صادرات نزدیک به رکورد است. بیش از 11 میلیون تن فولاد در ماه گذشته صادر شده که بالاترین میزان در 9 سال گذشته است.
سرمایهگذاران نگران هستند که انتخاب مجدد ترامپ باعث جنگ تجاری دیگری خواهد شد. اگرچه چین مقدار زیادی از آلیاژ را مستقیماً به ایالات متحده نمیفروشد، حمایت گرایی میتواند در بازارهای فولاد جهان موج بزند و تجارت جهانی را متوقف کند. بر اساس یادداشت هفته گذشته، تحلیلگران ANZ بر این باورند که کارخانههای چینی ممکن است با افزایش صادرات در چند ماه آینده، هر گونه افزایش تعرفهها را “پیش دستی” کنند.
در اینجا پنج نمودار وجود دارد که نشان میدهد چگونه صادرات چین میتواند به نقطه اوج برسد.
درس تاریخی
فولاد چین سابقه دامن زدن به تنشهای تجاری را دارد. به گفته وزارت بازرگانی چین، کشورهای واردکننده در سال جاری تاکنون 25 تحقیق ضد دامپینگ را آغاز کردهاند که بیشترین میزان از سال 2016 است. با توجه به آن دوران میتوان انتظار داشت که فروش به شدت کاهش یابد.
✔️ خبر مرتبط: آینده نامعلوم صنعت فولاد اوکراین در سایه پیشروی روسیه
میشل لئونگ، تحلیلگر بلومبرگ اینتلیجنس، گفت: “صادرات فولاد چین ممکن است تا پایان سال 2026 شروع به کاهش کند چرا که شرکای تجاری بیشتری کنترلهای صادرات ضد دامپینگ را افزایش میدهند و کل تولید فولاد کاهش مییابد.”
اقتصادهای در حال توسعه
چین بیشتر فولاد خود را به اقتصادهای در حال توسعه مجاور صادر میکند که هنوز نیاز به ایجاد زیرساخت دارند. کشورهای آسیای جنوب شرقی، جنوب آسیا و خاورمیانه بیشترین افزایش واردات را در سال جاری داشتهاند و بسیاری از آنها در ابتکار کمربند و راه (Belt and Road Initiative) پکن شریک هستند.
اما حتی این کشورها هم در فولاد غرق شدند و در ازای آن موانع تجاری را بالا میبرند. این برای فولادسازان چینی دردسر ایجاد میکند چرا که نشان میدهد که بازار چقدر اشباع شده است و در صورتی که کارخانهها مجبور به حمل و نقل دورتر شوند، هزینهها بیشتر میشود.
رونق ویتنام
بزرگترین بازار خارج از کشور چین نمونهای از این موضوع است. توماس گوتیرز، تحلیلگر شرکت Kallanish Commodities گفت: وقتی صادرکنندگان ورق گرم چینی به دنیا نگاه میکنند، خیلی نگران ترامپ نیستند، بلکه نگران ویتنام هستند.
ویتنام یکی از کشورهایی است که پس از غرق شدن در فولاد چینی، پل متحرک را بالا کشیده است. اما تاجران در ویتنام نیز با افزایش صادرات واکنش نشان دادند که منجر به بدتر شدن اشباع جهانی در بازار فولاد میشود.
تهدید همسایگان
سایر همسایهها نیز از چین راضی نیستند. صادرات ژاپن و کره جنوبی در مواجهه با رقابت چینی کاهش یافته است، در حالی که بازارهای داخلی آنها نیز با هجوم فولاد تهدید میشود.
ژاپن میخواهد اقدامات ضد دامپینگ خود را برای دستگیری فولاد چینی که از طریق کشورهای ثالث ارسال میشود، گسترش دهد، در حالی که کره جنوبی تحقیقاتی را برای واردات صفحات فولاد ضد زنگ آغاز کرده است چرا که شکایتهایی درباره محصولات تولید شده در چین دارد که کمتر از ارزش بازار فروخته میشوند.
✔️ خبر مرتبط: تقاضای فولاد چین به کمتر از نصف کل جهان کاهش یافته است
مارتینا ریبر، مدیر تحقیقاتی Pala Investments Ltd گفت: افزایش فولاد چینی مقرون به صرفه چالشهایی را برای تولیدکنندگان ژاپن و کره جنوبی ایجاد کرده که منجر به کاهش سهم بازار و حاشیه سود شده است.
حجم بیش از ارزش
صادرات برای سرپا نگه داشتن کارخانههای چینی بسیار مهم بوده است، چرا که در داخل کشور تقاضای کافی برای حفظ 1 میلیارد تن تولید در سال وجود ندارد. اکنون فولاد ارزان چینی کل بازار را با مشکل مواجه کرده است. رقبای غول فولاد اروپایی آرسلور میتال (ArcelorMittal) تا نیپون استیل (Nippon Steel) ژاپن خواستار اقدامات سختتر برای مهار این سیل فولاد شدهاند.
طبق گفته پالا ربر، محصولات فولادی چینی معمولاً 10 تا 20 درصد ارزانتر از سایر تولیدکنندگان بزرگ مانند ژاپن و کره جنوبی هستند. اما علائم نگران کنندهای در برخی از مقاصد مانند هند و فیلیپین وجود دارد، جایی که ارزش صادرات چین حتی با افزایش تناژ کاهش یافته است.
به طور گستردهتر، اگر صادرات نتواند سرعت خود را حفظ کند، استراتژی حجم بیش از ارزش برای کارخانههای چینی مشکل ساز خواهد شد.
شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، از آخرین دیدار خود با جو بایدن برای ارسال پیامی روشن به دونالد ترامپ استفاده کرد: چین میخواهد دوست باشد، اما در صورت لزوم آماده مبارزه است.
آلومینیوم روز جمعه پس از اینکه چین اعلام کرد تخفیف مالیاتی را که به رونق چند دههای صادرات کمک کرده و از صنعت مستعد مازاد ظرفیت محافظت میکند، لغو میکند، افزایش یافت.
بیشتر بخوانید: