بانکهای مرکزی جهان در ماه مه، بر اساس دادههای موجود، در مجموع ۲۰ تن طلا خریدند؛ این رقم نزدیک به میانگین ۱۲ ماههی ۲۷ تن است، اما هنوز کمی پایینتر از آن قرار دارد (نمودار ۱).
تنشهای تازه در خاورمیانه ممکن است جذابیت راهبردی طلا را برای بانکهای مرکزی که بهدنبال محافظت از ذخایر خود در برابر شوکهای ژئوپولیتیکی هستند، تقویت کرده باشد.
این علاقهی مداوم به طلا در «نظرسنجی ذخایر طلای بانکهای مرکزی ۲۰۲۵» که اخیراً منتشر شده، هم مشهود بود.
طلا همچنان در کانون توجه بانکهای مرکزی سراسر جهان است؛ بهطوریکه ۹۵٪ از پاسخدهندگان معتقدند ذخایر رسمی طلا در جهان همچنان افزایش خواهد یافت — این عدد نسبت به ۸۱٪ سال گذشته رشد داشته.
همچنین ۴۳٪ از مدیران بانکهای مرکزی اعلام کردهاند که انتظار دارند ذخایر طلای کشورشان در ۱۲ ماه آینده افزایش یابد؛ رقمی که یک رکورد محسوب میشود.

قزاقستان پیشتاز خرید طلای بانکهای مرکزی در ماه مه بود.
در این ماه، بانکهای مرکزی زیر تغییراتی (حداقل ۱ تن یا بیشتر) در میزان ذخایر طلای خود گزارش دادهاند:
- بانک ملی قزاقستان (NBK) در ماه مه ۷ تن طلا به ذخایر خود افزود و مجموع ذخایر طلای این کشور را به ۲۹۹ تن رساند. از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون، ذخایر طلای NBK در مجموع ۱۵ تن افزایش یافته است.
- بانک مرکزی ترکیه نیز در ماه مه ۶ تن طلا خریداری کرد و میزان خرید طلای امسال خود را به ۱۵ تن رساند.
- بانک ملی لهستان (NBP) نیز در همین ماه ۶ تن طلا به ذخایر خود افزود و همچنان با مجموع خرید ۶۷ تن، بزرگترین خریدار خالص طلا در سال ۲۰۲۵ باقی مانده است.
- بانک خلق چین و بانک ملی جمهوری چک هرکدام ۲ تن طلا به ذخایر خود اضافه کردند. همچنین سه بانک مرکزی دیگر نیز هرکدام یک تن طلا خریدند: بانک ملی قرقیزستان، بانک ملی کامبوج، بانک مرکزی فیلیپین و بانک غنا.
- در سمت فروش، مقام پولی سنگاپور با فروش ۵ تن طلا در صدر قرار داشت. پس از آن، بانک مرکزی جمهوری ازبکستان و بوندسبانک آلمان هرکدام ۱ تن طلا فروختند. بر اساس دادههای سالانه، ازبکستان با فروش خالص ۲۷ تن طلا همچنان بزرگترین فروشنده طلا در سال جاری است و پس از آن سنگاپور با فروش ۱۰ تن در جایگاه دوم قرار دارد (نمودار ۲).
- دادههای بهروزرسانیشده برای آوریل ۲۰۲۵ نیز نشان میدهند که بانک مرکزی قطر در آن ماه ۲ تن طلا خریداری کرده و مجموع خرید خالص جهانی را در آوریل به ۱۶ تن رسانده است.

بانکهای مرکزی همچنان نگاه مثبتی به طلا دارند
نظرسنجی ذخایر طلای بانکهای مرکزی ۲۰۲۵ که بهتازگی منتشر شده، بار دیگر نشان میدهد که طلا همچنان دارایی مهمی برای بانکهای مرکزی جهان بهشمار میرود. مهمترین نکات این گزارش به شرح زیر است:
مشارکت بیسابقه و تعامل رو به رشد
در این نظرسنجی رکورد جدیدی به ثبت رسید؛ ۷۳ بانک مرکزی مشارکت کردند که نشاندهنده علاقهی پایدار به طلا بهعنوان یک دارایی ذخیره راهبردی است.
روند فزاینده انباشت طلا
در سه سال گذشته، بانکهای مرکزی سالانه بیش از ۱۰۰۰ تن طلا خریداری کردهاند — در حالیکه در دهه پیش از آن، این رقم تنها ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن در سال بود.
خوشبینی نسبت به نگهداری طلا
- ۹۵٪ از پاسخدهندگان انتظار دارند که ذخایر طلای بانکهای مرکزی جهان در ۱۲ ماه آینده افزایش یابد.
- ۴۳٪ نیز پیشبینی کردهاند که ذخایر طلای خودشان رشد خواهد کرد — رقمی بیسابقه و بالاتر از ۲۹٪ در سال ۲۰۲۴؛ این تمایل در میان بانکهای اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه (EMDE) قویتر از اقتصادهای پیشرفته است.
تغییر ساختاری در سبد ذخایر ارزی
- ۷۶٪ انتظار دارند که سهم طلا در ذخایرشان طی پنج سال آینده بهطور متوسط یا چشمگیری افزایش یابد (در مقایسه با ۶۹٪ سال گذشته).
- ۷۳٪ نیز پیشبینی میکنند که سهم دلار آمریکا در سبد ذخایرشان طی این مدت کاهش یابد.
مدیریت فعالتر ذخایر طلا
اکنون ۴۴٪ از بانکهای مرکزی طلا را بهصورت مجزا و فعال مدیریت میکنند — رقمی که از ۳۷٪ در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است.